juli

Juli fogat mos

3444

Néhány hónapja rácuppantam az egyik agyon reklámozott fogkrémpasztára, mert azt akartam, hogy világító fehér legyen a fogsorom. Az is lett. Miután viszont már nem használtam azt a fogkrémet, elkezdett egészen furcsa színt ölteni a fogam, sőt még a fogköveim is gyorsabb burjánzásba kezdtek, mint annak előtte, így visszatértem a jól bevált ásványi fogporra, ami elég ramaty ízű, de mégsem vegyszer. 

Akárhányszor is fogat mosok, mindig a fejembe ötlik, hogy ez bizony vegyszer, és épp a számban matatok vele. Elkezdtem kutakodni a neten és egy nagyon-nagyon jó fogpaszta receptre bukkantam, amit el is készítettem, és immáron egy hónapja használom. Az hagyján, hogy olcsó, de tutira tudom, hogy mi van benne. Oké, az íze nem épen ász, kicsit sós, de hamar meg lehet szokni. Tehát következzen a csoda recept.olvass tovább

Juli gombázik

3683

Lássuk mit is ír a lexikon a gombáról: eukarióta sejtekből áll, fonalas, színanyagot nem tartalmaz, kitin van a sejtfalában, se nem állat, se nem növény, hanem gomba. Tápláléka elpusztult élőlények, vagy paraziták is lehetnek. A széllel szaporodik, mármint az repíti tova a spóráit. Több mint százezer fajtája létezik. A gomba megosztja az embereket, sokan azért nem szeretik, mert bekategorizálhatatlanok, sokan pedig az ízét nem csípik. Engem nem zavar, hogy a gomba nem állat, és nem is növény - persze inkább növény -, és az ízüket is szeretem, valódi fűszer, olyan sokféle van, és az sem zavar, hogy már kétszer volt gombamérgezésem. Legnagyobb kulináris élvezet akkor ért, amikor egy szarvasgombás csokit majszoltam.

Anyám megmérgezett

Tudom, ez a mérgezéses sztori izgalmas, ezért gyorsan el is mesélem mind a két részt. Tavasztól télig rengeteg gomba van az erdőkben, mezőkön szerte szét. Édesanyám még kisgyermek korából hozta a gomba gyűjtésének a szenvedélyét, és bizony engem is elcsábított ez a tevékenység. Minden tavasszal, ősszel, nyáron hétvégén, szünetben mentünk a Pécs melletti erdőkbe - I love Mecsek -, tisztásokra és szedtük a gombát: kenyérgombát, champignont , csiperkét, őzlábat, jaj, de jó volt! Anyukám nagyon jól ismeri a gombákat, így sose voltunk gombaszakértőnél. Aztán olyan tizenkettő lehettem, amikor megint voltunk gombatúrán, és szedtünk gombát, ha nem voltunk biztosak a dolgunkba, akkor nem szedtük le, jó jel volt, ha állatok megrágták a gombát, mert az tuti ehető. Na, szedtünk is csiperkét. Csináltunk belőle gombás pizzát, meg pörit, nyami. Aztán hajnalban anyukám keleteget és kérdezi, hogy nem izzadok-e? Hogy izzadtam-e? Eszement csuromvíz volt a párnám, folyt a nyálam, de jól aludtam, jó kábultan. Aha, gombamérgezésem volt. Anyu gyorsban kimosta a gyomromat - sós, langyos víz, és hányás-, aztán irány a kórház, egy hétig voltunk az intenzíven, de aztán azóta is gombázunk, de most már nem keverjük össze a susulykát az ehető gombákkal, és most már mindig elmegyünk a gombaszakértőhöz.

Nézegess gombákat, emelik a kalapjukat.olvass tovább

Juli lerészegedik

3701

Nem rajongok a sörét. Szerintem a csajok többsége nem sörivó. Egy-két barátnőm van, akik gyakrabban söröznek, de ők meccset is néznek. Ja és egy dolgot nem csinálnak: nem készítenek sörkorcsolyákat, velem ellentétben, aki nem sörözik. Persze nem állítom, hogy azon a meglepően meleg április eleji napon, amikor letekertem vagy tíz kilométert, nem esett jól az a pikoló világos, de ez nem rendszeres. Viszont ha elképzelek egy forró nyári estét, és valamelyik kedvenc városi, kiülős kocsmámat, akkor biztosan söröző arcokat látok mindenütt, és bizony a sörözés előbb-utóbb meghozza az étvágyat, a kedvet a rágcsáláshoz. Rengeteg olyan kocsma van sajnos, ahol a ropinál tovább nem látnak a tulajdonosok, így lehet, hogy egy-egy tervezett sörözős hétvége előtt nem árt kicsit asszonykodni, és készíteni olyan rágcsákat, amivel a pasikat levesszük a lábukról, és mi sem maradunk éhen a hosszú éjszakákon át tartó kocsmatúrák során.

Cseh gusztustalanság

Amikor az ősszel Prágában voltunk, beültünk egy sörözőbe és a pultnál helyezkedtünk el. Mellettem egy méterre a pulton ült egy öt literes dunsztos üveg telis-tele undorító, fehér húsokkal, csalamádé-szerű cuccban. Hát majd a belem fordult ki. Meg is örökítettük a drágát. Aztán most, hogy utánanéztem, hogy milyen klasszikus sörkorcsolyákat ajánlhatnánk nektek mint Juli, megtaláltam, hogy ez a cucc valójában a csehek kedvence. Ez az utopenec, magyarul a vízbefúlt, s úgy készítjük el, hogy egy befőttes üvegbe kolbászkákat - olyasmire gondolj, mint a debreceni - teszünk rengeteg karikákra vágott, lesózott lilahagymával, majd felöntjük öt százalékos ecettel. Néhány egész borsot és egy csipetnyi cukrot szórunk bele, és lezárjuk. Néhány nap elteltével, amikor a debreceni elkezd kifehéredni, az utopenec fogyasztható.olvass tovább

Keverj nyúllal!

3749

Bevallom, a botmixerek, a turmixgépek és minden egyéb konyhai kütyük nagy kedvenceim. Legutóbb egy „click and mix” fantázianévre hallgató botmixert szereztem be, mert olyan szép színes betétek jártak hozzá, nem az az unalmos műanyag cucc, amiket megszoktunk. Nos, a kézi mixerekkel – nem a bot -, az a baj, hogy formájuk, színük unalmas. Nem nagyon tudtak még semmi vonzót kitalálni a fejlesztők, formatervezők, pedig mi csajok is vágyunk egy kis mókára főzés közben. Erre rácáfol végre, Ming Tong tervező – persze, hogy japán -, aki még alig huszonöt, de már öt-hat éve tervezőként munkálkodik. Célja, hogy jobbá tegye az emberek életét, a mindennapokba humort csempésszen. Szereti belefoglalni termékeibe a saját boldogságát, és azt akarja elérni, hogy a mindennapi tárgyaink ezt tükrözzék. Azt hiszem ezzel a nyúlmixerrel sikerült. 

Juli beleőszült

3762

Normális a korral járó biológiai folyamat, az őszülés. Hajunk fehérré válik. A szakirodalom szerint ez nőknél negyven-ötven éves kor között kezdődik, férfiaknál korábban. Ennek ellenére a harminc évemmel, szinte teljesen ősz vagyok, és nem két napja... A hajam festékanyaga, a melanin aránya megváltozott, így az a szőkés szín, amely jellemző volt a hajkoronámra, végképp eltűnt. A festéktermelő sejtek működése leállt, nem jut már cucc a hajszálaimba, csak apró légbuborékok, így a hajszálaim kifehéredtek.

Tizennyolc múltam, amikor az első ősz hajszálam megjelent, ki is húztam, de a nagyanyám mondta, hogy ne húzzam mert még több fog jönni. Persze ez csak babona, de tény, hogy felesleges kihúzni, mert ugyanúgy ősz hajszál nő a helyére. Aztán egy-két hajszálnál nem is mentem tovább. Amikor huszonnégy éves voltam, történt egy haláleset a közelemben, aminek hatására sokkot kaptam és a fejemen lévő haj egyharmada kifehéredett. A tudomány egyik álláspontja az, hogy hirtelen nem lehet megőszülni, hiszen a külső hatások, mint a stressz, a sokk csak az élő hajhagymákra fejt ki hatást, tehát a már fejbőrön túlnőtt hajszál nem fehéredik ki. Erre cáfolt rá az, hogy én néhány óra alatt őszültem meg, illetve még számos példa akad. Ismert egy anyuka, aki barna hajjal ment szülni, majd néhány napot követően fehéren, deresedve hagyta el a szülészetet. Barbara Bush szintén hirtelen, néhány nap alatt őszült meg a kislánya betegsége által okozott stressz miatt. olvass tovább