jövő

Megoldás a zsúfolt utakra?

3216

Ez az új, még talán kissé futurisztikus találmány megoldást nyújthat a túlzsúfolt városi utakra! Kíméli a környezetet, és még csak vezető sem kell ezekhez az elektromos kis szerkezetekhez!

Bővebben, itt!

A bringázás az ördögtől való?

3898

Tanulás helyett/után megnéztem a tv-ben egy riportot, ami nagyon érdekelt, már vártam. A tv2-ről, azon belül egy naplós riportról van szó, a téma egészen pontosan az, amit az okosok mesterséges dugónak neveznek. Azért érzem úgy, hogy erről feltétlenül írnom kell, mert felháborítónak tartom, hogy egy ilyen jelentős médium oly mértékben szubjektíven nyilatkozik a dologról, hogy még a látszat kedvéért sem igyekezett megszólaltatni senkit az érem másik oldaláról.

Értem én a másik oldalt, hogy borzasztó és idegőrlő dugóban állni naphosszat, és hogy van, aki semmiképpen nem úszhatja meg a dolgot, mert ez a munkája stb. De könyörgöm, összefacsarodik a szívem, mikor látom a riportban, hogy szinte kivétel nélkül minden egyes megkérdezett sofőr egyedül ült az autójában. Mibe tellene megszervezni, hogy az emberek ne egyenként, hanem teli kocsival járjanak a munkahelyükre? Ott a San Fransiscói példa, hogy pl. belső sávban csak három vagy több embert szállító jármű közlekedhet, és vannak kifejezetten arra épített várakozó helyek, ahol az emberek stoppolhatnak, és így a sofőr megtöltheti az autóját.olvass tovább

Koncepciók a jövőre

4233

A koncepció autók amilyen hülye nevük van, olyan hülyén nézhetnek ki. Vagy éppen ellenkezőleg, szuperjól nézhetnek ki, úgy, hogy csak annyit mondj, áááá. Esetleg: dedurva!!! Lényegük, hogy az egyes autógyárak vezető tervezői és mérnökei minden szaktudásukat, kreativitásukat, fantáziájukat és jövőbelátó képességüket egybegyúrva megmutassák, szerintük merre haladunk, s hogy mik azok a benyomások, inspirációk, amik meghatározóak a közeljövőben. Sokan megfogalmazták már a tanulmányautók kritikáját, miszerint egy kaptafára készülnek, az ötletek kimerülnek a fosszilis üzemanyagok falásán túlmutató technológiák fejlesztésén, s úgy vélik, valódi innováció nem történik. Álom, fejlesztés, jövő, formatervezés, energiatakarékosság - valóban ezek a leggyakoribb töltelékszavak a koncepció autók körül, de ezeknél sokkal beszédesebbek az aktuális tervek. Összegyűjtöttük az elmúlt évek szerintünk legizgisebb darabjait. Na?

Klikkelsz

Amiről a gyerekeinknek már fogalmuk se lesz

4302

... telefonkönyv, sárga oldalak
... írógép
... feladni egy levelet postán, levelezőlapot kapni
... kézzel írni egy házidolgozatot
... fölvenni valamit videóra
... ceruzával pörgetni a magnószalagot
... nem tudni, hogy ki hívott telefonon
... nem tudni, hogy mit csinálnak és gondolnak éppen a barátaid
... fölkelni a fotelból és csatornát váltani
... hallgatni, ahogy betölt egy számítógépes játék
... hallgatni, ahogy egy modem betárcsáz
... joystickkel lőni


... föllapozni egy lexikont
... papír alapú térképet használni útvonaltervezéshez
... nyitvatartási időben, helyben intézni bankügyeket
... megjegyezni a barátaid telefonszámát
... kézzel elfordítani a kulcsot egy autó zárjában
... tékából kivenni egy filmet (fizetni, ha nem tekerted vissza)
... befűzni egy filmet egy fényképezőgépbe
... hosszú úton az ablakon kifele bámulni, nem egy képernyőre
... várni a kívánságműsorban a kedvenc számod, hogy felvehesd kazettára
... a könyvtárból könyvet kivenni, katalógust használni
... sorban állni egy hiánycikkért
... unalmas kultúrműsort nézni a tv-ben, mert csak az az egy csatorna van
... vasárnap hajnalban sorban állni Népsportert, hogy mit játszott a kedvenc külföldi csapatod
... úttörő táborban gyümölcsszedést tanulni

... folytasd

Jövőbe látunk?

4541

A nagyváros zajában egy elveszettnek látszó, viszont életvidám, mosolygós, harmincas éveit taposó nő próbál nem elkésni a munkából. A kezében egy halom papír, irattartó, egy méretes táska és egy teli üveg ásványvíz. A telefonja csörög, felveszi és érthetetlen gyorsasággal kezd el magyarázni, közben gesztikulálni is próbál – aminek persze semmi értelme-  ezzel kiejti a kezéből az ásványvizes palackot, ami métereket gurul a földön. A nő a kezében lévő holmikkal együtt próbál egyensúlyozni a palack irányába, majdnem megbotlik, és közben három embert lök félre. Kínos vigyorral az arcán és paprika vörösen elnézést kér, majd a palackjáért nyúl, miközben mosolyog jól megszokott ügyetlenségén. 

A munkahelyén meg nem áll, – ha olyan témával kell foglalkoznia, ami érdekli -, jön-megy, rengeteget beszél, mindenkihez van egy-két szava. Mindig van hová rohannia, aminek következtében kapkod és ügyetlenkedik. Mindent az utolsó percre hagy, viszont amit befejez, azt később az emberek elismerik. Ismét lejárt a határidő, a nő beszáguld a főnöke irodájába, zavarában elfelejt kopogni, és elhadar a főnökének egy gyors, láthatóan betanult elnézéskérő szöveget, amellyel megmagyarázza, miért csak most lett kész a munkájával. Széles vigyorral az arcán és remegő kézzel a felettese elé tolja az anyagot, majd hangos köszönéssel kimenekül az irodából. A hazafelé vezető úton a cipősarka beleakad a szellőzőbe, bőszen rángatja. Fél másodperc leforgása alatt hat embernek tűnik fel a szerencsétlenkedő nő kínos arckifejezéssel. Meg is áll egy járókelő segíteni neki, aki láthatóan jól szórakozik a helyzeten. A nő hadarva körülbelül tízszer megköszöni a segítséget, majd próbál eltűnni az emberek szeme elől. Közben ismét csörög a telefonja, közlik vele hogy a beadott anyaga megfelelt az elvárásoknak és elfogadják. A telefonon beszélővel büszkeségből nem közli, hogy örül a hírnek, de ahogy befejezik a beszélgetést, ismét tárcsáz, és bőszen újságolja a jó hírt ismerősének. olvass tovább