játékok

Legyél infantilis!

4276

Előbb utóbb-sajnos fel kell nőni, szó szerint nincs mese. Sokunk mégis képtelen elszakadni néhány gyerekes szokástól vagy tárgytól. Elég elmenni egy közös kiruccanásra a barátnőkkel, és szabad rácsodálkozni, hogy a legtöbb csajszi eszementen ragaszkodik valami kislányos holmihoz. Sorra vesszük azokat a tárgyakat, amiktől nekünk nincs szívünk megválni, amik még felnőtt fejjel is gyermeki zsizsegéssel töltenek el minket. A lista után természetesen tiétek a pálya.

Plüssjószág

Evidens, alap, kár tagadni, mindenkinek van, maximum a pince mélyén bedobozolva. A lelkesebb lánykák bőven húsz fölött sem ódzkodnak a kedvenc állatkával hálni, ami mindaddig nem gond, míg a kiszemelt pasinak is akad hely az ágyban. A túlzásba vitt fanatizmus inkább égő, mint aranyos, így tilos házi állatkertet tartani a hálóban.

Alvóspárna

Ó, mennyi párnát nyűttünk szét életünk során: volt rajzfilmfigurás, kedvenc ágyhuzatos, de biztos akad olyan is, aki kedvenc plüssállatkáját használja erre a nemes célra. Aki még nem élte át, el sem tudja képzelni, hogy mennyire fájó tud lenni kihajítani a cafatosra aludt darabot. A párna addiktoknak utazás előtti csomagoláskor legalább olyan fontos bepasszírozni az imádott darabot a bőröndbe, mint a két heti váltásruhát.

Mamusz

Hála az égnek, a mamuszok reneszánszukat élik, így nincs ok a szégyenkezésre, ha a hideg téli napokon szeretjük a lábfejünket jegesmedvébe, vagy épp dús szőrű macskába burkolni. Ha igazi fanatikus mamuszhordók vagyunk, félő, hogy szezononként kell cserélgetnünk a melengető darabokat, hiszen a talpmegoldásaik nem bírják sokáig az állandó járkálást. Diszkrétebb és strapabíróbb a tapadókorongos gyapjúzokni, ami szintén kiválóan melegít, és még attól sem kell félnünk, hogy hatalmasat zakózunk a frissen polírozott lépcsőn.

Pizsi

Elég bemenni bármelyik olyan üzletbe, ami hálóruhákat is forgalmaz, gyorsan kiderül, hogy a tervezők az infantilis lányokra is szeretettel gondolnak, hiszen a szexdémon kiegészítőin túl mindig találhatunk kényelmes pamutdarabokat is. Jellemzően rózsaszínnel operálnak, mintául pedig imádnivaló állatkákat és motívumokat pakolnak a kényelmes holmikra. Hát nem jobb 100% pamutban aludni, mint selyemben, poliészterben, vagy latexben?

Foszforeszkáló csillagok

Maradjunk az éjszakánál! A nagyobb játékboltokban máig kapni foszforeszkáló faliragaszokat, amik nappal szépen begyűjtik a napfényt, majd éjszaka zöldes, neonos színnel borítják be a szobát. Telitalálat mindenkinek, aki utál koromsötétben aludni. Ha ügyesen választunk, csak ámulunk és bámulunk majd a méretes csomag tartalmán: csillagok, holdak, bolygók... csupa világító kütyü, egyszerűen megunhatatlan.

Csajos bringakiegészítők

Aki szeret a városban kerekezni tudja, hogy a kiegészítőgyártók olyan csajos arzenált kínálnak a bringás lányoknak, hogy azok alig bírnak válogatni: sárvédő, csomagtartótáska, duda, üléshuzat, csengő. Kedvencünk Henci katicabogaras csengője, ami azon túl, hogy remekül funkcionál, még a szárnyait is szétnyitja.

Buborékfújó

Mi sem bizonyítja a bubifújó létjogosultságát, mint az a tény, hogy valamirevaló buli nincs nélküle. Az illatosított szappanhab az igazi, a sála a tutti fruttitól egészen a csokoládéig terjed. És az óriási buborékfújó? Mindenkiből előbújik a gyerek, mikor meglátja a színes, illatos szálló buborékokat.

Lányka erszény

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én máig állítom, hogy a pénztárca rengeteget elárul a tulajdonosáról. Nem egy olyan lány van, aki huszonévesen is a játékboltban vásárol pénztárcát, hiszen kislányos, állatkás, aranyos mintás darabokból igazán ott bőséges a kínálat. Alapvetően nem gáz, de ha mondjuk üzleti ebédre, vagy tárgyalásra megyünk, nem árt ha némileg szofisztikáltabb pénztárcát viszünk magunkkal.

Zenélő izé

A játékkészítők nagyon tudnak valamit, hiszen a gyerekek gyors elalvását szolgáló gépezetek még a felnőttekre is a világ nyugalmát hozzák. Persze szó sincs arról, hogy órákig kell mosolyogva nézni a bólogató figurákat, vagy a körbe-körbe forgó égitesteket, de tény, hogy a végtelenül egyszerű melódiák a felnőtteket is alvása késztetik.

Mobilfityegő

Lehet imádni és lehet gyűlölni, köztes út nincs. Akad olyan, aki hülyét kapna, ha a telefonbeszélgetésit diszkrét csilingelés kísérné, mások meg fanatikusan forgatják a mobilkiegészítős állványokat, hogy megtalálják a legaranyosabb darabot. Ne gondoljátok, hogy csak gagyi kínai fityegőkkel lehet dekorálni a mobilokat, hiszen nem kisebb ékszergyártó, mint a Swarovski is piacra dobta már az efféle kiegészítőit. Kérdéses, hogy a örömmel karistoljuk-e össze a csillogó-villogó kristályokat a folytonos használattal.

Szoptatós kislányok

4411

A legújabb gyermekjátéknak nem az a lényege, hogy nagyon beteg. Persze első körben döbbent csend, aztán továbbküldés vicces link gyanánt, de valójában egy egészen elgondolkodtató jelenséggel állunk szemben.olvass tovább

Készítsünk játékot!

4656

Bár sajnos messze vagyok még  az anyaságtól, így igazán nincs okom arra, hogy már most azon törjem a fejem, miként fogom csemetéinket lekötni, ha unatkozni kezdenének… Viszont imádok játszani, s szeretném megőrizni, majd később hasznosítani gyerekkorom kedvenc unaloműzőit. Hisz annyi saját kezűleg is elkészíthető játék lehetőség van a tv helyett! Ezekből gyűjtöttem egy csokorra valót.

Szerettétek a bábszínházat kicsi korotokban? Milyen könnyű otthon is előadást rendezni a családnak a gyerekekkel! Papírból elkészíteni a színpadot, a hátteret, a kellékeket, de akár a szereplőket is, akiket hurkapálcára lehet felragasztani… vagy zokniból elkészíteni őket, gombszemet, szájat varrni rájuk és már mehet is fel a függöny!olvass tovább

Pixeltörténelem

7055

Sziasztok, Marci vagyok és a számítógépes játékokról szeretnék nektek beszélni, tudjátok, arról a pótszerről, amely a nőket, barátokat és bulikat helyettesítette nyomtatott áramkörök és tranzisztorok formájában rengeteg pattanásos, elhízásra hajlamos, vagy csak simán aszociális kocka számára. A kilencvenes évek a hajukat tépő szülők időszaka volt, akik nem tudtak napirendre térni afelett, hogy „a gyerek már megint azt a gépet nyomkodja”. Sehogyan sem értették, hogyan választhatja a villogó pixelek, nyolcbites, sercegő-sistergő hangeffektek és a „level completed” felirat kiváltotta kétes sikerélményt ahelyett, hogy „menne, aztán csinálna valami értelmeset”. Némileg jogosan, persze, de ezt a kívülállók úgysem érthették.

Igen, a játékiparnak volt némi imázsproblémája, főleg, ha hozzávesszük a fentiekhez az agresszív játékok körüli városi legendákat, ám mostanában mindez megváltozni látszik. A játéktársadalom még mindig zárt és kívülről nézve furcsa réteg, legfeljebb sokkal szélesebb, mint annak idején volt. Az utóbbi években azonban beindult valami: közösségi élmény lett, az anyuka és a húg is egyre közelebb merészkedik a konzolhoz, eleinte azért, mert kíváncsi, miért hadonászik kézzel (Nintendo Wii), majd kézzel-lábbal (Microsoft Kinect) a gyerek, majd azért, mert kipróbálná ő is. A forradalom küszöbén pedig nem árt visszatekinteni arra, hogy hogyan is indult és milyen mérföldkövek mentén fejlődött idáig mindez. Két aktualitása van a dolognak: az előbb említett Kinect az elmúlt hetekben került ki a boltok polcaira, és megjelent a Pixelhősök című, a számítógépes játékok első ötven évét feldolgozó, lenyűgözően alapos könyv.

olvass tovább

Felnőtt ember ilyet...?!

7314

Ma írunk arról, hogy fel kellene nőni, meg minden, és ennek a világért sem akarunk ellentmondani. Azért ajánlanánk valamit azoknak is, akik tudják, hogy nem sikerült, még pár évig nem is fog, és ennek ürügyén szívesen otthagynak pár száz dollárt nagyon menő játékboltokban. Nekik tökéletes a Blamo Toys nevű meglehetősen bizarr, de rendkívül kreatív lényekkel kereskedő vállalkozás. Termékei viccesen ötvözik a kalandfilmekben látható, általában rontást hozó totemek formavilágát a cukisággal, minden figurának karaktere, története van; aki nem szeretné polcán, nyakában, mandzsettagombja helyén tudni az egész kollekciót, az bizony reménytelenül felnőtt. Most pedig beszálltak a divatiparba is, szóval ha valaki a közeljövőben nyuszis egyrészesekbe öltözött arcokat lát sorban állni a kisboltban és a postán, nem kell értetlenkednie: a Blamo Toysnak sikerült.