ital

Pepsi vagy Coca

739


Aki nem tud dönteni, most még nehezebben fog

Plakát 1904-ből

740


Ez a plakát több, mint száz éves!

Egészséges kóla?

775

Ha azt mondom, kóla, azalatt sokféle üdítőitalt érthetünk, hiszen Budapesten kívül szinte mindenhol így hívják a szénsavas italt. Ebben benne van a Fanta, Sprite, a gagyi Tesco gazdaságos kóla, a Márka italok, és társaik, nem feltétlenül csak az, amiben kokacserje van, volt, lesz talán. A két rivális márka évtizedek óta megörvendeztet bennünket újabb és újabb bravúros termékkel, ilyen volt a kék színű Pepsi ital, most pedig két újabb remekmű készült el az egészséges életmód nevében.

Lumaé

A Coca Cola és L'Oréal összefogott annak érdekében, hogy minél egészségesebb terméket hozzanak létre, melynek neve: Lumaé. Az ital zöld tea alapú, és nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ápolja bőrünket. A Lumaét egy évvel ezelőtt jelentették be, feltehetően az évben már fogyasztható lesz. Az, hogy valami hogyan lehet egyszerre kóla és zöld tea, már önmagában kérdéses, pláne, ha hozzávesszük azt, hogy ez az ital a bőrünkre hat majd leginkább.

Pepsi Raw

A Pepsi nemrég bemutatta legújabb termékét, a Raw-t, melynek különlegessége, hogy minden alkotóeleme természetes. Kevesebb kalória, kevesebb szénsav, kis hízással. Jelenleg csakis Angliában érhető el, válogatott klubokban és bárokban. És hogy mi van benne? Karamell színezék, alma kivonat, kávélevél, gumi, nádcukor és szénsav. Felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon tényleg attól egészséges-e valami, hogy a fehér cukor helyett nádcukrot használnak? És ha igen, akkor a karamell is nádcukorból van? Kampányuk mindenesetre legalább a kólafreekereket meggyőzi majd.

Palackból vagy csapból?

824

Ásványvíz vagy csapvíz?

Ki miben hisz. Összeesküvéselmélet-gyártók szerint minden palackban csapvíz van, de abban többnyire egyetértünk, hogy igenis léteznek olyan márkák, amik tisztított ivóvizet palackoznak, és adnak el nekünk sokszoros áron. Persze mindehhez nem kell sok ész, csak annyi, hogy végiggondoljuk, száz Földgolyón sincs annyi gleccser és érintetlen ilyen-olyan talaj- és forrásvíz, amit nap mint nap elfogyasztunk. Hogy az ásványvízhisztériából fakadóan hány milliárd tonna műanyag palackot termelünk, abba jobb bele sem gondolni, de azért gondoljunk bele mégis: évente 2,7 millió tonna műanyag palackot használnak fel pusztán az üveges vizek előállításához, s ennek csak egy része kerül újrahasznosításra, a többi szeméttelepen végzi. Ez túlnyomórészt PET (polietilén-tereftalát) palackokat jelent, melyek újrahasznosítása messze nem száz százalékos, s nem is olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. (Az Egyesült Államok évente mintegy 26 milliárd liter palackos vizet fogyaszt, s ez a szám nő, PET palackjaik 86 százaléka pedig a szemétben végzi, s ezen műanyagok lebomlási ideje 400-1000 év.)

Amit ésszerű fogyasztásunk érdekében és ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében tenni tudunk, az csak annyi, hogy saját vízfogyasztásunkat normális keretek között tartjuk, s ezzel nem csak környezetünket, de szervezetünket is fölösleges terhektől szabadíthatjuk meg. Egy átlagos európai ember naponta 130-250 liter közti vízmennyiséget fogyaszt el, s ebből alig pár liter az, amit megiszunk vagy elfőzünk, a többi fürdésre, mosásra, mosogatásra, locsolásra, WC öblítésre, fogmosás közbeni vízfolyatásra megy el. Igen, mi itt Magyarországon, a városokban ivóvízzel öblítjük le a WC-ket.olvass tovább

Eco 360 Vodka

913

Mit tennél, ha valaki azt mondaná, hogy egy üveg vodkával segítenél a környezeteden? Egy amerikai szeszfőzdés gondolt egyet, és új termékével, a 360 Vodkával beállt a luxusvodkák sorába. A palack nyolcvanöt százalékban újrahasznosított üvegből készült, melynek nyakába belefújták a logót. A címkét száz százalékban újrahasznosított papírból rakják a vodkára, a szöveg pedig víz vagy kőolaj alapú festékkel kerül rá. Az üveg nyakán található egy boríték bélyeggel, amin keresztül az újrahasznosítás ügyét lehet támogatni.

A szeszfőzde is szigorúan környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyezve működik, a levegő és a víz minősége pedig kiváló. A lehető legkevesebb szén-dioxid kibocsátással dolgoznak, az illékony, szerves vegyületeket pedig csökkentették az alkohol lepárlása során. Ha ez még mind nem lenne elég, akkor egy újabb ok, amiért teljessséggel környezetbaráttá válhat a vodka, hogy minden egyes eladott üvegből húsz dollárt a floridai Coastal Conservation Association-nek adományoznak azért, hogy a tengeri halászatot védjék, további egy dollárt pedig környezetvédelmi szervezetnek ajánlanak fel. 

Ez mind szép és jó, de vajon nem ez lenne a normális, hogy úgy termelünk bármit is, hogy odafigyelünk a környezetünkre?