illusztráció

Somebody to love

6323

Szívet melengető tartalmat ajánlunk nektek ma: Szabó Sára rajzművész-illusztrátor blogját, aki popdalokat illusztrál néha eszköztelenül, néha barokkos zűrzavarral, a végeredmény néha cuki, néha rideg és nyomasztó lesz, de mindig nagyon őszinte és eredeti. Ráadásul a zenei ízlése is teljesen rendben van. Ha szeretnéd úgy látni Madonnát, a Molokot, vagy a Bat for Lashest, ahogy még nem, kattints

A Google valódi világa

6665

Alejo Maila viszonylag ismeretlen, de a neten minden lehetséges fronton jelen lévő illusztrátor, aki az őt körülvevő kütyük ellenére szeret inkább hagyományos technikákval dolgozni, mint a kézirajz. Legújabb ötlete az volt, hogy a Google Maps szimbólumait valódi, fizikailag is jelen lévő objektumként illesztette tájképeibe. Az erről szólő sorozat összhatása bizarr, hangulatos és - tényleg nincs erre jobb szó - elgondolkodtató.

Max elhunyt

6719

Amikor a kilencvenes évek elején megjelent a Valhalla Páholy, kiskamaszként úgy éreztem, itt a Kánaán: a rengeteg másodvonalbeli és a pár őszintén zseniális sci-fi és fantasy regény és novelláskötet, amellyel elárasztották a könyvpiacot, kimeríthetetlen alibit szolgáltatott, hogy miért ne az iskolai kötelezőket olvassam. Habzsoltam őket ész nélkül, sokszor nem a tartalom vagy az író, hanem ránézésre, a borító alapján választottam. Ez utóbbin akkoriban vagy a Boros-Szikszai páros steril, rigid, a végletekig kidolgozott festménye volt látható, vagy Zsilvölgyi Csaba, azaz Max energiától duzzadó, skiccszerűbb, de hatalmas szeretettel elkészített illusztrációi.

Tinifejjel - és tulajdonképpen ma is - varázslásnak tűnt minden, amit csinált, azzal együtt, hogy ez legfeljebb alkalmazott művészet volt, a könyv tartalmát kiszolgáló iparosmunkák. Mindez nem számított: a képek hangulata elvitte a hátán a borítót, némely esetben szinte az egész könyvet. Munkáit a kilencvenes években megjelenő, pelyhedző állú, pattanásos szerepjátékgeek társadalom pontosan ismeri, ha máshonnan nem, hát a M.A.G.U.S. nevű hazai fejlesztésű termék kapcsán. Azóta kipróbálta magát a reklám- és videojáték-iparban is, borítóképei és a játékokban alkalmazott grafikái nem egy címet juttattak el a nemzetközi ismertségig.

Max hétfőn közlekedési balesetben elhunyt. Saját holnapján még épp meghirdette a soron következő rajztanfolyamát, amelynek első órája épp aznap lett volna. Már nem tarthatta meg.