illúzió

Nőből férfit

3886

Vajon mitől nőies vagy férfias egy ember arca, ha figyelmen kívül hagyjuk az arcszőrzet meglétét vagy hiányát?

Erre a kérdésre szeretett volna választ adni a Harvard Egyetem professzora, Richard Russell, aki egy optikai illúzió segítségével próbálta meg bebizonyítani, hogy a fényviszonyok jelentős szerepet játszanak a dologban. A lenti képen látható két arc közül a baloldalit nőneműnek, a jobboldalit pedig hímneműnek érzékeli a szemünk - pedig alapvetően mindkét fotón ugyanaz a nemtelen arc szerepel. A különbség az, hogy az első képen fokozták a kontrasztot (a világos és a sötét részek közötti árnyalatkülönbséget), a másodikon pedig csökkentették.

A kontrasztosabb arc tűnik a szemlélő számára nőinek, a kevesebb kontraszttal készült pedig férfiarc benyomását kelti a nézőben. Russell szerint a felfedezés fontos abból ma szempontból, hogy az agy számára nagy szerepet játszik a kontraszt akkor, amikor egy ember nemét pusztán az arc alapján akarjuk megállapítani. Az illúzió meg is nyerte a az Optikai Illúziók Díját 2009-ben.

Az interneten hozzászólók közül minden esetre viszonylag sokan nem látnak különbséget a két kép között a nemek tekintetében. Ti látjátok?

A szemét árnyéka

4103

A brit alkotópáros, Tim Noble és Sue Webster meglehetősen különleges módszert választott munkáinak létrehozásához: a legváltozatosabb hulladékfajtákból építenek tárgyakat a kiállítóterekbe, ám ez még semmi: amikor szemből világítják meg a műveket, azoknak az árnyéka kettejük sziluettjét rajzolja ki a falra. Így magukra a szemétalkotásokra és külön az általuk keltett illúziókra pillantva meglepő érzések uralkodnak el a szemlélőn.

Piszkos fehér szemét (sirályokkal) 1998

Ezt a korai művet hat hónapon át gyűjtött háztartási szemétből és két sirálytetemből rakták össze. A halomban állítólag megtalálható minden olyan ennivaló, innivaló és egyéb termék csomagolása, amelyet fél év alatt elfogyasztottak.

A való élet vacak, 2002

Itt nem "klasszikus" szemetet, hanem - többek között - különböző réz- és fémtárgyakat, ollókat, csavarhúzókat használtak árnyékképük megalkotásához.

HE/SHE, 2003

Ez az egyik legprovokatívabb művük - bár Londonban alapvetően a nonkonformista művészek imidzsével futottak be -, alant pedig a férfialak árnyát formázó tárgy látható a falra koncentrált világítás nélkül.

A HE/SHE nappali fénynél

Dugó fémpatkányok szívalakú farokkal, 2007

Itt sem háztartási szemétből rakták össze a patkányok szerelmi életét ábrázoló árnyjátékot: használhatatlan fémforgácsokat - és törmelékeket hegesztettek egybe.

Sötét anyag, 2008

Ehhez a horrorisztikus darabhoz, amelyet a két alkotó szintén a saját sziluettjére alapozott, különböző állatok mumifikálódott maradványait használták fel.

Forrás: environmentalgraffiti.com

Ehetetlen kaják

6599

Egyszerű, stílusát tekintve minimalista, mégis hatalmas ötlet David Sykes tárgyfotós legújabb minisorozata: hétköznapi tárgyakat rendezett egy hatalmas, külön erre a célra gyártott tányérra, úgy, hogy ételnek tűnjenek. Az illúzió működik, első pillantásra nem is értjük, mi nem stimmel, csak érezzük, hogy valami nincs a helyén. Aztán meglátjuk a törülközőket, kosárlabdákat és lufikat. A három képen kívül érdemes megnézni a művész hivatalos oldalát, vannak még hasonló kaliberű kreatív villanásai.