igény

Ízlésterrorizmust!

4215

Néhány hete Európa legnagyobb telekommunikációs cég sajtótájékoztatóján voltam, ahol egy világhírű énekes is jelen volt. Hemzsegtek a médiaarcok az eseményen, fiatalok, idősebbek, csajok, pasik vegyesen. Felfigyeltem rá, hogy nagyon sokan - még akkor is, ha nyilvánosan szerepelnek - igénytelen, ízléstelen, ápolatlan testtel és szettben jelennek meg. Zsíros, lenőtt haj, koszos, hosszú köröm, széttaposott cipő, rojtos nadrágalj, izzadtságfolt, és sorolhatnám sajnos sok ezer karakteren keresztül. Az tűnt fel, hogy leginkább a negyvenes pasik, akik a világ legtermészetesebb módján viselik az igénytelenségüket. Ezt követően a szerkesztőségben is felmerült ez a téma, és addig-addig csűrtük csavartuk a témát, hogy arra jutottunk - most sokatoknak ki fog nyílni a bicska a zsebében, de vállalom -, hogy a magyarok összességében mindenre igénytelenek, ízléstelenek, slendriánok! Igen, mindenre. A környezetükre, az otthonukra, a küllemükre, a beszédjükre, a olvasmányaikra, a kultúrájukra.

Jogosnak tűnhet a klasszikus kérdés: "Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy? "Nem, a divatnak ehhez semmi köze, most szeretném nagyon kategorikusan kijelenteni. A trend nem számít, amennyiben ízlésről van szó. Az ízlésesség, az esztétikumra való alapvető vágy, valószínűleg alapvető igénye egy ép lelkületű, normális - értem ezalatt, hogy nyitott gondolkodással rendelkezik -  embernél. Számtalan olyan ízléses példát tudok hozni, ami nem, hogy nem a legutolsó divat szerint készült, de már vagy öt-tíz éves darab. Nem kell feltétlenül ruhára gondolni. Mindenesetre, amikor egy gyors közvélemény-kutatást végeztem a témában, leginkább az embereken lévő külső jegyekbe tudtak a válaszadók belekötni. Az első nagy kategóriát a higiéniai követelmények be nem tartása adta. Ilyenképpen megjelentek a következő felháborító, létező dolgok: izzadtságfolt, lenőtt, festett köröm, csipa, maradék rúzs a szájszegletben, hónaljszőrön himbálózó izzadtsággátló maradvány, lenőtt, zsíros haj, elhanyagolt bőr. Belátható, hogy ezeknek a megléte nem azon múlik, hogy kinek mekkora a jövedelme, mi az aktuális divat, és mennyire vagyunk elfoglaltak. Lehet, hogy annyira elfoglaltak vagyunk, hogy hónapokig nem jutunk el a kozmetikushoz, de egy kamillás arctisztítás, illetve egyéb konyhából megoldható arcpakolással tisztán és egészségesen tudjuk tartani a bőrünket, nem? Az emberek megjelenésével kapcsolatos második nagy kasztot, az öltözködési problémák jelentik. Szépérzékkel megáldott megkérdezettjeim a következőket utálják látni: papucsról lelógó lábujjak - tehát kisméretű lábbeli -, szilikonpánt - a nagy klasszikus -, túlságosan mély dekoltázs, nyitott ingben leledző turista, barna, férfi szandál zoknival, vagy akár zokni nélkül is, bluetooth füles, fehér vászonnadrág férfiakon, lábszárközépig érő nadrág - férfiakon és nőkön is kikészítő -, barna műszálas zokni pasikon, krepp, testszínű harisnya csajokon.

Nagyon tanulságos a következő levélrészlet, amit arra kérdésemre írt egy kedves ismerősöm, hogy milyen igénytelenség készítette ki legutóbb: "Elmentem a Fashion Extasy nevű sokszereplős divatbemutatóra, ami ilyen másodvonalbeli dolog, de gondoltam érdekes lehet. Volt benne pár jó ötlet, de volt, amin tökre kiakadtam, hogy a fiatal tervezők a saját divatbemutatójukon olyan ruhákban jönnek ki a bemutató végén, mint amit a bénább gimis osztálytársaimon láttam legutóbb nyolc évvel ezelőtt. Nem kötelező talpig Stella McCartney-ben nyomulni, de szerintem, ha az a szakmád, hogy ruhákat tervezel, akkor nem jöhetsz ki trapézfarmerben a kifutóra! Turiból és leértékelt Zarából is lehet normálisan öltözni. (...) Nemhogy a fogyasztók, de konkrétan a tervezők - forgalmazók - sincsenek tisztában a mércével. Azzal, mi folyik külföldön és ők mit tesznek le az asztalra ehhez képest. Tanulságos ez az egész." És tényleg, hogyan is várhatnánk el, hogy az átlag ember, aki sose tanulta meg sehol, hogy mi az esztétikus, mi a szép, mi az ízléses, a stílusos, mindezeknek megfeleljen? És egyáltalán meg kell-e felelni?olvass tovább