idegenek

Az kell, aki másnak!

6301

Amíg, mondjuk, fehérnemű választásnál kétségbeesve cipelem magammal a húgomat, hogy segítsen, addig a párválasztásnál általában nem kérem ki senki véleményét. Ebben aztán csak magamra hallgatok, ez az én döntésem. Gondolom én. Pedig állítólag egyáltalán nem így van.

Van benne potenciál

Egyedülállóként a szórakozásra kijelölt esték nemcsak a jó koncertek vagy beszélgetések, hanem a potenciális partnerek felbukkanásának esélyével is kecsegtetnek. A laza mosolyokat, pezsdítő flörtöt és a részegítő randikat aztán követi az első közös éjszaka, amely után jobb esetben lila köddel köszönt be a hajnal. Ő lehet Ő, nem vitás. Vele lehet mit kezdeni, van benne potenciál.

Néhány együtt töltött hétbe beleesik a barátnőkkel való találkozás is, akik aztán egy csak csajos dumálás alkalmával elkezdenek faggatni. Akkor aztán felszínre bukhatnak olyan észrevételek, amelyek fölött a rózsaszín szemüveg viselése miatt teljesen elsikkadtál.

Mondjuk, hogy annak ellenére, hogy ragyogó a mosolya, rondák a körmei, vagy túl sokat ő-zik, esetleg úgy nyerít, mint egy ló, vagy bármi, ami a barátnőknek nem tetszik, és amiről azt gondolták, hogy ki nem állhatod te sem. Ilyenkor akaratlanul is megfordul a fejedben, vajon ennek téged is zavarnia kellene? Mert ugye, mit szólnak hozzá mások? És egy pillanatra az, akinek minden szavát ittad, már nem is annyira vonzó. Aztán felhúzod magad, hogy a te döntésedet ugyan nem befolyásolja senki. De mi van, ha mégis? Ráadásul teljesen ismeretlen emberek.

more

Az kell, aki másnak

Érezted már azt, hogy attól a pasitól indulsz be, akiről a körülötted állók is nyíltan kijelentették, hogy nekik is tetszik? A helyzet ugyanez akkor, ha nem az ismerőseid, hanem vadidegen emberek véleményét hallod vagy reakcióikat látod. Az egyik amerikai egyetemen végzett kísérlet tanulsága szerint nemcsak a család és a barátok befolyásolhatják, hogy kit szemelünk ki magunknak, hanem a totálisan idegen embertársaink reakciói is. A dolog pszichológiai magyarázata ott keresendő, hogy az emberek, ahogyan a legtöbb állat – a környezetük ítéletét is alapul veszik a döntésükkor. A másolt párválasztás („mate choice copying”) azon alapul, hogy ha a többieknek megfelel az a bizonyos ember, akkor nekünk miért ne jöhetne be?

40 férfi és 40 nő részvételével azt vizsgálták, mennyire változik a párválasztási preferencia, miután megtekintettek nyolc villámrandiról készült videó felvételt. A férfiaknak azon nők iránt nőtt meg jobban az érdeklődése, akik iránt a felvételen látott férfiak is láthatóan gerjedtek. Naná! Az érdeklődés megsokszorozódott akkor, ha a videón látott férfit ráadásul jóképűnek gondolták. Hasonlóan reagáltak a nők is.

Ezzel a kutatással mintegy azt kívánták bizonyítani, hogy a párválasztás nem kizárólag személyes folyamat (ezzel eddig tisztában voltunk), de a közvetlen környezet, a barátok véleményén túl vadidegenek reakciójára is legalább ennyire adunk, csak éppen nem tudtunk eddig róla.

Ne állj szóba idegennel!

8040

Ugye, mindenkinek elmondták minimum ezerszer kiskorában ezt az intelmet, és úgy tűnik, lett is foganatja. Míg szüleink, még inkább nagyszüleink idejében mindennapos volt, hogy egy-egy utazás vagy várakozás alkalmával szóba elegyedtek egymással az emberek, és váltottak néhány szót azok, akik naponta összefutottak a lépcsőházban, kutyasétáltatás közben vagy a buszmegállóban, addig napjainkban kihalófélben van ez a szokás. Pontosabban áttevődött a közösségi média területére; ott ugyanis minden további nélkül kommunikálunk számunkra teljesen idegen emberekkel.olvass tovább