idegek

Mi ez? Idegösszeomlás

4930

Gyakori, bár orvosilag nem létezik. Valójában sok-sok tünete van, tehát nem betegség, hanem állapot, bár a csúcspontját jelenségként éri el. Tulajdonképpen egyfajta pszichózist jelent.

Ez van

Klasszikus tünete, hogy hiába szeretnél egy bizonyos gondolatról leszakadni, egyre csak agyalsz, gondolkodsz, egyre mélyebben belelovalod magad, és képtelen vagy elterelni a figyelmedet. Mivel nem kellemes gondolatokról van szó, ezért ez a negatív érzés elhatalmasodik rajtad, és olyan a fejed, mint aki citromba harapott, ezt szóvá is teszi a környezeted. Persze ez egy konstans állapot, nem feltétlenül kell idegösszeomlásra gyanakodni, ha egyszerűen rossz kedved van. A józan ész feletti kontroll elvesztése is velejárója lehet, olyan gondolatokat, terveket szövögetsz, melyek abszolút irreálisak, de mégis számodra megoldhatónak tűnik. Mit lehet tenni az ilyen irreális gondolatokkal? Hát huszonhatszor végig kell gondolni. Jellemző élmény, hogy ítélőképességünk nem működik, nem világos, hogy mikor mit kellene tennünk, mit kellene mondanunk, hogyan kellene viselkednünk. Botrány! Na, igen szinte már-már a mindennapok részévé válik: nem vagy toleráns, pont teszel rá, hogy mások mit gondolnak, szívesen csinálod a feltűnést, a botrányt. Mindezekből nem csoda, ha egy olyan mértékű feszültség generálódik benned, ami már fizikai panaszokat is okoz a testedben: állandó fejfájás, görcsök, ismeretlen eredetű hasfájás, émelygés, vérnyomás-ingadozás.olvass tovább

A második legkedvesebb szerv

8919

"Az agyam a második legkedvesebb szervem" - mondta Woody Allen, s bár nem fejtette ki, hogy melyik szervet tette az első helyre, ez most nem is annyira érdekes.

olvass tovább