időbeosztás

Érd utol magad!

6555

Hogy kezded a munkanapod? Leülsz, végiggondolod a hosszú és rövidtávú teendőidet, beosztod az idődet és a kreatív energiáid, hogy a nap végén úgy állj fel, hogy tiszta vagy, megtettél mindent, és minden helyzetből kihoztad a maximumot? Vagy mint a legtöbbünk: próbálod utolérni magad, mielőtt egyáltalán elgondolkodhatnál rajta, hogyan tovább? Egyáltalán utol tudod érni magad valaha is?

olvass tovább

Halogatok, tehát vagyok

7630

Mañana – mondja a spanyol meglehetősen gyakran. Szó szerint azt jelenti, holnap, valójában sokkal nagyvonalúbb időtávlatokban gondolkodnak ilyenkor a derék hispániaiak. Leginkább Pató Pál úr közismert fordulatával lehetne magyarítani: Ej, ráérünk arra még! Ezzel persze egyértelművé vált az is, hogy nemcsak a spanyol kultúra és néplélek sajátsága a halogatás, hanem mi, magyarok is szorgalmasan gyakoroljuk, sőt, jelentős történelmi gyökerei vannak ennek a hozzáállásnak. De vajon miért jó halogatni bizonyos dolgokat, és egyáltalán jó-e?

Fotó: Neményi Márton

Nem kell különösebben mélyen magamba tekinteni, és máris legalább három olyan dolgot tudok felsorolni, amit el kellene intéznem, de már hetek óta tologatom. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne az életem, ha elvinném végre kedves, ámde erősen leamortizálódott tavaszi cipőmet a suszterhez, aki egy saroknyira tőlünk praktizál, és mennyivel nyugodtabb lennék, ha megírnám végre azt a beadandót, aminek nyakamon a határideje, és akkor még nem is beszéltem arról a befizetetlen csekkről, amit napok óta hordozok magamnál. Hosszan tudnám még citálni a példákat, de azt hiszem, mindenkinek megvan a saját listája ehhez hasonló tételekkel.

olvass tovább

Szeretnél plusz egy órát?

8776

Mihez kezdenél az extra hatvan perccel, ha holnaptól 24 helyett 25 órából állna a nap? A családoddal töltenéd? Egészséges vacsorát főznél? Olvasnál? Egyelőre még szó sincs a napok meghosszabbításáról, azonban azt megteheted, hogy felülvizsgálod jelenlegi időgazdálkodási rendszered, és kiiktatod belőle az időrabló mozzanatokat.
Így valóban nyerhetsz akár egy kerek egész órát (vagy még többet is) naponta, és míg mások rohannak, idegeskednek, addig te akár még a hobbidra is tudsz rendszeresen időt szakítani!olvass tovább