homoszexualitás

Szexi parkjelenet

3465

Kedves kis növény, miniatűr jelenettel, egy parkból...

Megnéztük közelebbről....

A leszbik a legjobb anyák

5147

Fontos, hogy egy gyereknek megfelelő női és férfi képe alakuljon ki, és ebben ki más is segíthetne neki, mint saját szülei!? - tartja a közvélekedés, és nem is teljesen alaptalanul. Ám nyilvánvalóan nem mindegy, hogy milyen is az a két szülő, attól, hogy ellenkező neműek és heteroszexuálisok, még nem biztos, hogy tökéletes emberek, pláne nem biztos, hogy tökéletes szülők. És ezzel máris kényes vizekre eveztünk, hisz tudom jól, micsoda perpatvarok alakulnak ki, akárhányszor szóba kerül az egyneműek gyermekvállalásának kérdése - találkozhattunk már ezzel itt, a cotcoton is. Mindezek közben egy valamit hajlamosak vagyunk elfelejteni, nevezetesen azt, hogy sokunk csonka családban nőtt fel, leggyakrabban apa, azaz férfi-kép nélkül. Bizonyára ennek is megvannak a maguk következményei, kiváltképpen, ha a válás után az apával való kapcsolat hagy némi kívánnivalót maga után, de egyikünkből sem lett degenerált felnőtt emiatt, legfeljebb némi lelki sérülés nyomai fedezhetők fel leginkább magánéleti aktáinkon.

Maradhatnánk annyiban, hogy az ideális az volna, ha minden esetben két jó ember nevelne fel minden gyereket, függetlenül színüktől, szaguktól, magasságuktól és szexuális beállítottságuktól, de nyilvánvalóan ezzel sokan nem értenek majd egyet. Akárhogy is, érdekes kutatási eredményt közölt a minap a Telegraph. A szülőkkel foglalkozó intézetben arra lyukadtak ki, hogy mindent összevetve az a legjobb, ha egy gyerek egy leszbikus párral nevelkedik fel. Kapásból ott kezdődik a jó pont, mondják, hogy egy leszbikus pár esetében szó sem lehet véletlen gyerekről, amolyan becsúszott babáról, hisz komoly bürokratikus hercehurcán kell keresztül menniük még azokban az országokban is, ahol engedélyezik a közös gyermekvállalást beültetés vagy adoptálás által. A szándéknak tehát erősnek, közösnek és kristálytisztának kell lennie. Tény, hogy milliónyi olyan besikerült gyerek rohangál a világban, kiknek szülei a baleset után még ideig-óráig sikerült fenntartani a pár- és a család illúzióját, ám idővel belátták, ez lehetetlen küldetés, és ment mindenki a maga útján, a gyereket így-úgy megosztva.

Stephen Scott kutatási vezető eredményeiben arra is rávilágított, hogy a leszbikusok által felnevelt gyerekek életük során céltudatosabbak, kitartóbbak lesznek, mint a hagyományos családmodellben cseperedett társaik. Az adatok pedig arra is rávilágítottak, hogy az egyneműek gyerekei kevésbé hajlamosak a homoszexualitásra, mint a többiek, ellentétezve ezzel minden, sokat emlegetett feltételezést, amik attól óvnak, hogy a homoszexuálisok homoszexuálisokat nevelnek. Kérdés persze, hogy ebből kiindulva hogyan történhet meg, hogy megannyi hetero párnak meleg gyereke lesz. Akárhogy is, valószínű, hogy akik akármilyen okból ellenzik a melegek gyermekvállalását, mindettől nem gondolják majd meg magukat.

Szabadságot mindenkinek

5184

Az amerikaiak hazaszeretetéről rengeteget lehetne értekezni kezdve a házak többségére kitűzött zászlóktól a július negyedikei népünnepélyen át egészen a hűség fogadalmáig. Míg a hazai oktatási rendszerben csak a táblák fölé kiszögelt címer emlékeztet a magyarságunkra, addig Amerikában minden reggel gyerekek milliói mondják el ugyanazokat a sorokat szívre tett kézzel, tekintetüket az amerikai lobogóra szegezve. Ez a hűség esküje, és ezt tagadta meg a tíz éves Will Phillips.

I pledge allegiance to the flag of the United States of America and to the republic for which it stands: one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all - így szól a hűség fogadalma, amit minden reggel elmondanak az amerikai iskolákban. (Magyarul: "Állampolgári hűséggel tisztelgek hazám zászlaja és a köztársaság előtt, mely egy mindenkinek szabadságot és igazságot biztosító nemzetet jelképez, mit Isten vezet.") Az utolsó rész kimondja, hogy mindenkinek jár a szabadság és az igazságosság. Na ez az, amibe belekötött az arkansani kissrác, ezzel kivívva iskolatársai és tanárai rosszallását. A média viszont rögtön felfigyelt a rebellis gyerekre, és nem kisebb tévécsatorna mint a CNN kapcsolta élőben Willt és édesapját, így lehetőséget kaptak, hogy magyarázatot adjanak a látszólagos hazafiatlanságra.olvass tovább

Hetero pride

6292

Végül csak engedélyezték: megrendezik a hetero büszkeség napját szeptember 4-én, a melegfelvonulás hagyományos útvonalán, az Andrássy úton. A forgatókönyv is ugyanaz, elvileg bulit, zenét terveznek a Hősök terétől az Erzsébet térre. Az ötletgazda-kezdeményező Koletár Csaba kétezer főre számít, amiből több lehet, tekintettel „az emberek többségének elavult és konzervatív szexuális irányultságára” – nyilatkozta ironikusan egy politikai napilapnak. 

A szervező már tavaly szeptemberben tervezte az eseményt, kérte is a budapesti rendőrséget, hogy engedélyezze és biztosítsa azt. Akkor visszadobták, mondván, hogy túl messzi az időpont, nem tudni, milyen közlekedésre lehet számítani. Most viszont – egy kormányváltás után – újra beadta a kérvényt, amely ezúttal zöld utat kapott. A cél az, hogy tiltakozzanak a „homoszexuális eszmék” nyílt gyakorlása, népszerűsítése ellen. Hogy jogilag mindez belefér-e, arról a szakértők nyilván elvitázgatnak majd egy darabig – valószínűleg igen, hiszen a hetero büszkeség napjának tervében semmi olyan nincs, amit a gyülekezési törvény kifejezetten tiltana. Több szempontból azonban mégis aggályos az ügy.

„Így születtünk”

„Ez elég ciki, és nem túl píszí az EU-n belül” – mondta az éves melegfelvonulásokat és –fesztiválokat szervező Szivárvány Misszió elnöke, amikor megkerestem, mit szól a dologhoz. A homoszexuálisok egyébként az Amszterdami Szerződés értelmében védett kisebbségnek számítanak, így a helyzet „duplán fura” azzal együtt is, hogy mindenkinek joga van elmondani véleményét - tette hozzá Steigler Sándor. Az említett szerződést Magyarország automatikusan átvette, amikor csatlakozott az Unióhoz; lényege, hogy lehetővé teszi a bi- és homoszexuálisok társadalmi helyzetének rendezését, ez alapján lehetséges törvényt hozni például a munkahelyi diszkrimináció ellen vagy az élettársi kapcsolat elismeréséért.

 

Nem csak heteróknak - Budapest Pride 2009 (fotó: Neményi Márton)

A Szivárvány-elnök szerint azért érthetetlen a kezdeményezés, mert ők, a melegek nem valami ellen állnak ki, hanem saját jogaikért. Ráadásul a megfogalmazással („homoszexuális eszmék”) eleve komoly bajok vannak, hiszen szó sincs eszméről, „ezt nem választja az ember, mi így születtünk, így élünk”. Ezt figyelembe véve a melegek ellen fesztivált szervezni „nem szerencsés”, elmenni rá pedig „nem lenne méltóságteljes” – indokolta meg Steigler, hogy miért nem kíváncsiak a hetero büszkeségre.olvass tovább

Csajjal csalhatsz

7749

Távolba révedő, fátyolos férfitekintetek és lelkes bólogatás – nagyjából így tudnám összefoglalni legutóbbi közvélemény-kutatásom eredményét. Pedig a kérdés nem az volt, hogy támogassa-e a tb a sörfogyasztást, vagy hogy a szexszel töltött idő beleszámítson-e a munkaviszonyba. Valószínűleg ezekben a kérdésekben sem jutna olyan egyértelmű konszenzusra a férfitársadalom, mint a már említett közvélemény-kutatás alkalmával felvetett kérdésben: mit tennének, ha párjuk leszbikus viszonyba bonyolódna? Úgy tűnik, az urak egyáltalán nem okultak Ross Geller esetéből, mert miután visszatértek a valóságba a fent ecsetelt pszichotikus epizód után, kivétel nélkül kijelentették, hogy egyáltalán nem éreznék felszarvazásnak, sőt a puszta gondolattól is beindulnak – amit a látottak alapján egy pillanatig sem kétlek –, és mindent megtennének, hogy beszállhassanak harmadiknak.olvass tovább