hold

Mondjátok meg ti!

4305

Talán a világ legkedveltebb vitatémája kezdte el bizsergetni az agyamat a Holdraszállás negyvenedik évfordulója alkalmából. Rengeteg városi legenda kering arról, hogy valójában nem volt Holdraszállás, majd ezeket sorra meg is cáfolják. Illetve a még élő illetékesek nem átalkodnak akár ökölharcba is bonyolódni azokkal, akik azt állítják, minden kamu volt. Így tett Buzz Aldrin is, aki éltes kora ellenére akkorát lecsűrt egy reptéren egy fiatalabb fószernak, hogy az bizony megtántorodott, amikor hazugságnak nevezte a holdas sztorit.

Van még egy csomó, kevésbé ütős érv és ellenérv is. Lobogott a zászló vagy nem, ki fotózta őket szemből, amikor kiszálltak, valódiak-e a holdkőzetek, vagy egy geológus gyártja a NASA-nak, prezentációs anyagnak? Kamu volt a Holdraszállás, vagy sem? Ez itt a kérdés. Tegnap elvégeztem egy egyáltalán nem reprezentatív, de nagy vitákat kiváltó közvélemény-kutatást szűk környezetemben, ahol sokan vehemensen kiálltak a tények valódisága mellett, akik meg egyszerűen nem hisznek benne, azok címszavakban felsorolták a klasszikusnak számító ellenérveket, majd elcsitultak. Egy nyilatkozó azt mondta, ez az egész téma olyan nagy volumenű, hogy az erre adott választ ÉREZNI kell. Tehát vagy hiszel benne vagy nem, de érezned kell. Ez a legnagyobb baj, hogy én nem érzem.

Tény, hogy hatalmas volt az esemény értéke, tehát presztízsből fontos volt a sikere, így akár hazudhattak is. De vajon a mai elbulvárosodott világban nem lenne egy beavatott személy, aki busás összegekért ne nyilatkozna valamelyik sajtóorgánumnak, mint hiteles forrás, hogy nem volt Holdraszállás? Esetleg nem lett volna azóta - negyven év telt el - olyan amerikai elnök, aki ezt a titkot nem árulta volna el? Hiszen számos politikai érdek fűződik ehhez az eredményhez. Hidegháború volt, melynek egyik fontos csatája az űrkutatás, annak a birtokba vétele, amit ezzel a produkcióval az amerikaiak meg is nyertek.

Sokak szerint a legjobb bizonyíték arra, hogy az ember járt a Holdon az, hogy elhelyeztek a felszínén tükröket, amellyel a mai napig figyelik azt, különböző obszervatóriumokban, sőt egy erősebb lézerrel akár mi is megtehetjük ezt. Vagyis csak megtehetnénk, mert a holdpor már ellepte azokat, és mivel a por nagyon tapadós, a felületek ma már nem tükröződnek. Tehát lehet ez is kamu. Sőt, hogy egy nagysikerű magyar zenekar szövegét idézzem: "Legyen a gépnek hallelujjah!". A másik erős érvük azoknak, akik hisznek abban, hogy Armstrong lépkedett a Hold felszínén az, hogy több mint húsz kilogramm holdkőzetet szállítottak a Földre. Viszont van egy figura, Dr. James L. Carter, a geotudományok doktora, aki elő tud állítani holdport és -kőzetet. Ha nagyon nem érezzük a valódiságát annak, hogy a Holdon járt már ember, akkor azt is gondolhatjuk, hogy a NASA, a nagypolitka parancsára álíthatott elő elvileg onnan származó köveket.

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, minden érvet követhet egy ellenérv, de legalábbis egy elbizonytalanító momentum. Ma, ha Amerikában felteszik a kérdést, hogy el tudják-e képzelni, hogy politikai érdekekből meghamisították a 69-es Holdra szállást, akkor az ottaniak negyven százaléka igennel válaszol. Szerinted?

Ez meleg helyzet volt

5101

Mosolyogva megyek el nap mint nap, a 2012 című film plakátja mellett. Nem tudok nem arra gondolni hogy a sok szórakozni vágyó ember csak behuppan a mozi kényelmes plüssszékébe, hogy szórakozzunk, csak a közel két órányi apokaliptikus állapotokat felvonultató képektől lehet, hogy nem mindenki szabadul meg olyan könnyen. Meg ugye már a maják is megmondták, hogy 2012 eljön a vég. Mel Gibsonnak még három éve van, hogy filmet forgasson a várható katasztrófáról.

Filmek, fikciók, hollywoodi maszlag nyomja az agyunkat, holott a teátrálisnak tűnő helyzet nagyon is valóságos. Legutóbb például épp múlthét pénteken esett le majdhogynem a limbóléc, hiszen egy nem elhanyagolható mérető aszteroida látogatást tett kicsiny légkörünkben. Bár az említett "kődarab" csak hét méter széles, mégis sikerült egész közel kerülnie a bolygónkhoz. Az egész közel jelen esetben tizennégyezer kilométert jelent. Csak viszonyításképp: a Föld és a Hold közötti távolság háromszáznyolcvannégyezer kilométer, így érthető, hogy miért titulálták még a NASA szakemberei rázós helyzetnek a múlthét péntekit. Mint tudjuk az aszteroidáktól azért nem kell rögtön begőzölnünk, mivel akkora sebességgel jönnek felénk, hogy a Föld légkörébe beérve szépen elégnek. Igen ám, csak ha az aszteroidák ide-oda cikáznak körülöttünk, olykor néha tényleg csak az isteni gondviselésre számíthatunk. És az aszteroidák tényleg nagy számban férkőznek a közelünkbe, hiszen a mostani, 2009 VA névre keresztelt aszteroidához hasonló darab, évente kétszer is elsuhan a Föld mellett.olvass tovább

Puli az űrben

7219

Egy magyar vállalkozás – az egyszerre tekintélyt parancsoló és cuki nevű Puli Space Technologies – elhatározta, hogy bebizonyítja: a magyaroknak ott a helyük az űrben. A csapat örömmel tudatja, hogy 2010 szeptemberében indult, sikeres befektetői pénzeket gyűjtő akciója után elutalta a Google Lunar X Prize (GLXP) verseny 50 ezer dolláros nevezési díját a versenyt kiíró X Prize Alapítvány számlájára. A Puli célja, hogy a 30 millió dollár összdíjazású verseny húsznál is több nevező csapata közül elsőként küldjön a Holdra egy magánerőből épített űrszondát, amely ott, a GLXP kiírásának megfelelően, különböző feladatokat teljesít. Habár a regisztráció csak az Alapítvány formális jóváhagyásával és bejelentésével válik véglegessé, a csapatnak és rajongóinak minden oka megvan feltételezni, hogy rövid időn belül ez is megtörténik.

Megfejtették a Titanic-rejtélyt?

8685

A világ leghíresebb luxushajója, a Titanic 1912. április 10-én futott ki Southampton kikötőjéből 2207 utassal, és a tervek szerint New Yorkban ért volna célba április 16-án. Az események azonban tragikus fordulatot vettek, ugyanis április 14-én éjjel egy jéghegynek ütközött a hajó, majd április 15-én hajnalban elsüllyedt. A tragédia 1517 ember életét követelte. A végzetes események óta kereken egy évszázad telt el, a Titanic azonban azóta is izgatja mindenki fantáziáját: számos könyv és film dolgozta fel az eseményeket, illetve számos tudós tűzte ki célul, hogy megfejti a Titanic-rejtélyt. Az elsüllyeszthetetlen csodahajónak tartott luxus óceánjáró balvégzetét ugyanis mind a mai napig rejtély övezi. Persze, az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a jéghegy okozta a vesztét, ám hogy pontosan milyen események láncolata vezetett idáig, az száz év után sem világos. A Texasi Egyetem két fizikusa nemrégiben egészen újszerű magyarázattal állt elő: szerintük a Hold volt a jéghegy tettestársa.olvass tovább

Felhasználónév:
Jelszó: