hivatás

Úgyis megcsal!

4403

Egy kedves és nagyon bölcs barátom szokta mondogatni: minek jöttök össze, úgyis szakítani fogtok?! A szakításhoz vezető út azonban gyakran szövevényes, bár legtöbbször a pasi hűtlensége a kenyértörés fő oka. A férfi habitusa olykor még kevés a félrelépéshez, azonban vannak olyan munkák, amik csak növelik a megcsalási kényszert. Persze az egész csak hipotézis, de összeszedtük, hogy a közvélekedés szerint melyek ezek.

Rocksztárok

Azt hiszem, ezt felesleges hosszan magyarázni, hiszen elég csak egyszer részt venni egy backstage-beli afterparty-n ahhoz, hogy egy életre megfogadjuk: zenésszel nem érdemes komolyan kezdeni. A rocksztárok nyakán minden fellépés után csimpaszkodó gruppie-król már mindenki hallott ezt-azt, de nem ők az egyetlenek, akik tévútra vihetik az amúgy kapcsolatban élő zenészt. Igen, a lelkes rajongólányokra gondolok, akik határokat nem ismerve próbálnak a hőn szeretett művészek közelébe kerülni, ha pedig már ott vannak, igazából kevés az olyan dolog, amire ne bólintanának rá. Bizonyára jóleső érzés színpadon látni szívünk választottját, de sajnos a rocksztárok csajainak élete nemcsak ebből áll, hiszen szorosan összefügg az állandó parával: ma éjjel vajon ki mellett alszik el az ember.olvass tovább

Diplomás vagy szaki?

5932

Lehet, hogy nem a legaktuálisabb a gazdasági világválság kellős közepén írni a szakmák megbecsültségéről és ennek a párkapcsolatra gyakorolt hatásáról, hisz Magyarországon idén januárban a munkanélküliség elérte a 10,5 százalékot. Így akár ki is jelenthetnénk: mindenki örül, ha van munkája, meg tudja tartani a régi állását, ha pedig az nincs, akkor hamarosan talál valamit, akármit, ami minél előbb minél több pénzt hoz a házhoz. Egyeseknél a hangsúly az „akármin” van. Mennyire fontos, hogy mit dolgozunk, illetve mennyire játszik szerepet egy párkapcsolatban, hogy mivel foglalkozik a párunk? Természetesen ehhez kapcsolódik az is, hogy egy párkapcsolatban mekkora szerephez jut az iskolai végzettség.

Társadalmi szakadék

Egy kellemes nyári szombat estén két gyerekkori barátnőmmel filozofálgattunk a Margitszigeten az élet nagy dolgairól, amikor odajött hozzánk két huszonéves srác (barátnőim szerint egyértelműen ismerkedési szándékkal), és úgy próbáltak velünk beszélgetést kezdeményezni, hogy feldobtak egy témát: közvélemény-kutatást végeznek. A kérdés: ha választanunk kéne egy kétkezi munkás és egy diplomás ember között, hogy melyik mellett éljük le az életünket, melyiket választanánk, illetve egyáltalán lehet-e a hivatásnak szerepe a párválasztásnál. Csak én gondoltam úgy, hogy ebbe a beszélgetésbe bele kell mennem, mert érdekelt a téma, pedig teljesen egyértelmű volt, hogy a srácok nem feltétlenül kíváncsiak a véleményünkre. Mindenesetre ezen elgondolkodtam és arra jutottam, hogy bár elsőre kinyögjük szinte reflexszerűen, hisz annyit halljuk, olvassuk, már-már közhellyé vált, hogy a diploma nem számít, nem ez határoz meg egy embert, még az intelligenciával sem hozható összefüggésbe. 

Ez igaz, de nézzük csak meg a társadalom összetételét és az erről szóló kutatásokat: leggyakoribb az, hogy az azonos iskolai végzettséggel rendelkezők kötnek házasságot. Természetesen előfordul, hogy egy szakmunkás végzettségű házasságot köt egy diplomással, mégsem ez a tendencia. Ennek számos oka lehet, például nem azonos társadalmi körökben mozognak, eltérőek lehetnek a kulturálódási szokások, az érdeklődési kör, az életszínvonal. Ám az internetes párkeresés térhódításával ezek a korlátok is szinte eltűnni látszanak, és egyre több lehetőség nyílik arra, hogy bármilyen végzettségű emberrel összehozzon minket a sors. Az iskolai végzettség kérdése fontos, de amikor a srácok megkérdezték a véleményemet, bennem az fogalmazódott meg, hogy nem számít a végzettség, de a férfi, aki mellettem van, legyen ambiciózus. Törekedjen felfelé, arra, hogy a jég hátán is megéljen, függetlenül bármilyen iskolai tanulmánytól. Kollégiumi és egyetemi éveim alatt igencsak átértékelődött bennem az egyetemi végzettséggel rendelkezők megítélése. Ma már sokkal könnyebb diplomához jutni, és a diploma maga is értéktelenebbé vált, mint régen, hisz szinte pénzzel is megvehető, és nem mindig takar tudást.olvass tovább