hiv

Terhesen

320

Olvastam ezt a hírt, amiről az jutott eszembe, hogy vajon ti mit gondoltok, kötelezővé kellene-e tenni a hiv-szűrést terhes nők esetében, vagy sem. new jersey-ben most megszavazták azt a jogszabályt, ami szerint a terhes nőknek és az újszülötteknek kötelező hiv-szűrésen kell átesniük. A rendelkezés célja, hogy növeljék a biztonságot és a túlélés esélyét, valamint hogy csökkentsék a fertőzéssel járó stigmát. Ha mindenkit szűrnek ugyanis, akkor kevésbé kínos és zavarbaejtő a szűrés külön kérése, elrendelése. a jogvédő szervezetek természetesen tiltakoznak, és a személyiségi jogok védelmére hivatkoznak. Ugyanakkor a kötelező szűrést a terhesség első és a harmadik trimeszterében csak akkor végzik el, ha az érintett nő nem kéri kifejezetten annak elhagyását.

Ti mit gondoltok erről?

Köszünjük Shivamantrának!

Jobban jártam, mint a rákkal

2673

Shivamantrával találkozhattatok már a cotcot oldalain, hisz bloggereink között őt is tisztelhetjük. Amit eddig talán nem tudtatok róla, hogy öt éve HIV pozitív, s sorsát felvállalva a hivpozitiv.hu és a shivamantra.hu oldalak szerkesztésével a köz szolgálatába szegődött. Megkérdeztük, hogy dolgozta fel a vele történteket, s milyen kilátásai vannak egy HIV fertőzöttnek ma, Magyarországon

Tudod, hogy hogyan fertőződtél meg a vírussal?
Igen, viszonylag pontosan tudom, hogyan történt. Szerelmes voltam egy férfiba, és megbíztam benne. Nem kellett volna, kiderült, nem volt érdemes a bizalmamra. Aztán ezt tisztáztuk. Egyszer nem vigyáztam eléggé, és akkor meglett a baj. Szinte azt is pontosan tudom, melyik nap történt, ezért aztán nagyon hamar elkerültem orvoshoz is, szinte azonnal elmentem szűrésre.

Mit éreztél akkor amikor megtudtad, hogy fertőzött vagy?
Nagyon megrázó volt, de rögtön tudtam, hogy muszáj tovább élnem. Persze ez nem ment könnyen, hónapokig kínlódtam. Eleinte úgy éreztem, most tényleg vége a világnak, nincs mit tennem egyáltalán. De aztán utánanéztem a dolognak, és hamar kiderült, minden esélyem megvan arra, hogy még sok évig éljek, többé-kevésbé azonos életminőséget folytatva, mint előtte. Ekkor megnyugodtam, de azért minden nap gondolok arra, hogy vigyáznom kell magamra és másokra is.

Milyen tünetei vannak, annak ha valaki HIV pozitív?
Eleinte semmilyen tünete nincs a fertőzöttségnek, ezért is fontos, hogy elmenj egy tesztre, ha bármilyen kétséged van. Késő, ha csak akkor mész, amikor tüneteid is vannak. 

Úgy tudom, a második tesztet már névvel, címmel veszik fel, ha az első teszten felmerül a fertőzöttség gyanúja.
Ez attól is függ, hogy hol csináltatod a tesztedet. Annak, hogy pozitív eredmény esetén elkérik a nevedet, az is lehet az oka, hogy az adott intézményt jogszabály kötelezi járványügyi szabályok betartására. Ráadásul a kezelés már nem lehet anonim: a rendszeres tesztek és a gyógyszerek csak társadalombiztosítással érhetők el, viszont úgy ingyenesek. 

Sokakban merül fel a kérdés, mi a helyzet a véradással. Ha vért adok, azt ellenőrzik? Küldenek valami papírt, ha baj van?
Igen, pontosan így van. Magyarországon 1986 óta nagyon szigorúan ellenőriznek minden vért és vérkészítményt. Ha az általad adott vérrel kapcsolatban bármilyen kétség felmerül, azonnal visszarendelnek, és letesztelnek. A vérkészítmény útján történő fertőződés szerencsére Európában már teljesen kizárt, ugyanakkor nagyon jó dolog, ha vért adsz: így egy füst alatt két jó dolog is történik veled: segítesz, és teszted is lesz.olvass tovább

Szifiliszes vagyok?

5170

A hétvégén volt egy party az A38-on, mondhatnánk, hogy nincs ebben semmi különös, hiszen volt néhány DJ, meg táncoló, dohányzó, piáló tömeg. Igen ám, de a szervezők az Orrbárban felállítottak egy standot, három önkéntessel, akik rapid HIV és szifilisz teszteket csináltak a vállalkozó kedvű nagyérdeműnek.

Igen, jobb tudni, mert, ha valamelyik eredményünk pozitív, nem rombolja tovább szervezetünket a betegség. Ahogy egy nagyon kedves ismerősöm mondta: "HIV-fertőzöttnek lenni sok bonyodalommal jár, de nem a világ vége." Ha már fertőzött vagy, legyen akármilyen bagatell fertőző betegséged, jobb tudni róla, és nem tovább adni a kórt.

Mivel négy éve élek monogámiában, nem volt túl sok reális alapja az izgalmamnak. Ennek ellenére persze, hogy izgultam. Beültem a székbe, megbökték a középső ujjamat, érdekes módon semmit sem éreztem, majd jött a véres alkohol. Valójában jól be voltam csípve, ezért kisebb infarktusok nélkül vészeltem át azt az  öt percet, amíg elkészültek az eredményeim. Persze percenként azt hittem, hogy már készen vannak, így folyamatosan zaklattam a fiúkat, akik böktek. A barátnőm nagyon bátor volt, mindenkire kedvesen mosolygott, és mondta: "Jobb tudni!"olvass tovább

Pozitív a barátom

5232

A színes 80-as évek végét jártuk, amikor anyukám hazahozott egy fekete könyvet, amin a négy fehér betű csak úgy villogott: AIDS. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet, pedig még tíz sem voltam. Amikor elolvastam a hátulját, láttam ám, hogy betegségről van szó, s mivel akkoriban semmi más nem akartam lenni, mint orvos, beleástam magam. Főleg azokra a hívószavakra ugrottam, hogy szex, védekezés, halálos kór. Koraérett voltam, de ez semmiféle problémát nem okozott. Sőt, a mai napig - pedig négy éve monogám vagyok - tartok magamnál óvszert - sosem lehet tudni melyik barátomnak lesz szüksége rá. De mi a szükség? Hát önmagunk és a másik megóvása. Nagyon sokféle kontextusban beszélgettünk már a nemi betegségekről, az AIDS-ről, de természetesen idén sem akarunk elmenni a téma mellett, főleg, hogy december 1-jén újra - már 1988 óta - AIDS világnap van. Ilyenkor az egész világ a megelőzésről beszél, arról, hogy igyekezzünk leküzdeni előítéleteinket a betegekkel kapcsolatban, és ilyenkor folyik be a legtöbb adomány a kutatásokra. Van mit tennünk nekünk is, hiszen a WHO szerint két év múlva már kettő és fél millióan halnak bele ebbe a betegségbe évente. Ilyenkor kibiggyesztjük a piros szalagot a szettünkre, amelynek történetét is megismerhetitek oldalainkon, és kiderül, hogy mi köze az Öböl-háborúnak az AIDS-hez.

Van egy nagyon okos barátom - menzás, tényleg egy agytröszt - ő rengeteget tanult erről a betegségről, hiszen ő is érintett, az interjút, amelyet vele készítettünk, már ti is olvashattátok. Ő úgy érzi, jobban járt a HIV vírussal, mint mondjuk a diabétesszel vagy a tumorral. Olvassátok el a beszélgetést, rengeteg erő van benne, és nagyon informatív.olvass tovább

Tömeggyilkos szabadlábon

7023

Ma van az AIDS világnapja. Tudtátok? Ha nem, nem feltétlenül a ti hibátok: nem sokat hallani a betegségről, legalábbis Magyarországon viszonylagos csend honol. A szenzációk ideje lejárt, amit lehetett, már ellőtt a média a homoszexuálisokra irányuló vádaktól kezdve a havonta felbukkanó forradalmi, gyógyulást ígérő szereken át a robbanásszerű terjedéssel riogató világvégejóslatokig. A legutóbbi, idén ősszel felbukkant hír egyébként éppen pozitív – nem is lett nagy visszhangja. Kiderült ugyanis, hogy csökken a betegek száma, és bár eltűnni valószínűleg még nagyon sokáig nem fog a fertőzés a Földről, határozott visszaszorulás várható.

Az ENSZ AIDS-ügyben ténykedő szervezete, az UNAIDS jelenti: A HIV-fertőzések száma csaknem 20 százalékkal csökkent az utóbbi tíz évben. A 15 leginkább érintett országban pedig a fiatalok körében 25 százalékkal kevesebb fertőzést regisztráltak a biztonságosabb szexuális szokások elterjedésének köszönhetően. Michael Sidibé igazgató szerint aggályos viszont, hogy 2009-ben először csökkent az AIDS elleni küzdelemre szánt nemzetközi adományok összege: 15,9 milliárd dollár állt rendelkezésre AIDS-ellenes programokra, a szükségesnél mintegy 10 milliárddal kevesebb. Sokan még mindig nem jutnak kezeléshez (főleg a marginalizált csoportok tagjai, például a drogosok), a fejlődő országokban pedig tíz millióan várnak segítségre.

Forrás: AIDES

2009-ben világszerte 33,3 millió ember volt HIV-fertőzött (2008-ban százezerrel többen), köztük 2,5 millióan 15 év alatti gyerekek. Tavaly 370 ezer csecsemő jött világra fertőzötten. Az afrikai kontinens Szaharától délre eső területén él továbbra is a legtöbb fertőzött: konkrétan a lakosság 67 százaléka HIV-pozitív. Magyarországon persze ilyesmiről szó sincs, de a fertőzés jelen van és egyelőre nem úgy tűnik, hogy vissza szeretne szorulni. Egyébként pedig fogalmunk sincs, hány fertőzött él itthon. Ha bármilyen felmérés készül a témában, akkor általában kiderül, hogy még mindig a sötét középkort idéző tévhitek uralkodnak, főleg a kamaszok fejében – arról nem is beszélve, hogy jellemző az „á, velem úgysem történhet meg” mentalitás. Összegyűjtöttünk tehát pár tévhitet, mítoszt és legendát a betegséggel kapcsolatban, hogy eloszlassuk, vagy éppen megerősítsük őket.

olvass tovább