hitel

Elbánt veled a hiteled?

4134

Te azon „tudatos” vásárlói körbe tartozol, aki egy hitel igénylésekor az összes szerződésre vonatkozó feltételt, apró betűkkel tűzdelt, zárójeles részt végigrágja? Vagy megkérsz egy hozzáértő személyt, hogy segítsen eligazodni a jogszabályok, rendelkezések, szabályok, előírások végeláthatatlan hálójában? Több bank, pénzintézet ajánlatát körbejárod vagy egyéni szempontok alapján hozol hosszútávra vonatkozó döntéseket? Ha nyakig benne vagy, és nem tudod, hogyan tovább, segítünk, hogy picit jobban értsd lehetőségeidet.

Bizonyára egy lakáshitel költségeit is rengetegen nyögjük, a szerencsésebb vagy okosabb fogyasztók forint síkon gondolkodtak, ám a többség inkább devizában, svájci frankban vette fel hosszú évekre a hitelt. Még sokkal magasabb azonban azoknak a száma, akik beleugrottak valamilyen hitellel egybekötött autóvásárlásba. Nyilvánvaló, hogy akár használt, akár új autóra nem könnyű a pénzt összelapátolni, de minek is kellett volna kuporgatni, amikor simán és egyszerűen, akár egy óra alatt könnyedén lehetett kölcsönhöz jutni. Ha rendelkeztél mezei munkáltatói igazolással, egy-két közüzemi számlával és nem szerepeltél az akkori BAR (most KHR) listában, nyert ügyed volt. A bank gyorsan bírált és utalt, te pedig mámoros hangulatban gurulhattál ki a szalonból csillogó autóddal.

Csúcsidőkben a kereskedések busásan kaszáltak, jócskán profitáltak az autószektor szereplői is, a hitelügyletek dugig voltak jutalékkal, az értékesítők a legjobban keresők közé tartoztak. A válság hatása azonban a túlduzzadt szférában azonnal éreztette hatását, ennek felismerését követően a piaci feltételek relatíve gyorsan szigorodtak. A maximális futamidő a pénzügyi felügyelet ajánlása szerint 96 hónapra változott, már nem lehetett kövér nullával, azaz pénz nélkül indulni, a minimális önerő 20 % lett, az ügyfelek likviditását is keményebb feltételek között vizsgálják. Azaz megnézik, egyáltalán képes leszel-e fizetni a törlesztőrészleteket. Elkezdtünk tehát gondolkodni...olvass tovább

Beléd fektetik a pénzüket

4892

Hitelt felvenni körülményes. Hitelt felvenni rizikós. Hitelt felvenni kockázatos, pláne most. Aki egyetért, az bőszen olvasson tovább, aki már az elején kötözködne, pláne tegye az ujját a görgetősávra, mert ma már nemcsak úgy juthatunk hitelhez, hogy betérünk egy bankfiókba, ahol viszonylag korán rá kell jönnünk, hogy már megint az apróbetűs részben lapul a lényeg.

Pénz? Kéne, mi?

Jelen gazdasági helyzetben teljesen érthető, hogy a hitel, a törlesztőrészlet, a devizakölcsön, a jegybanki alapkamat és a THM szavak hallatán görcsbe rándul a gyomrunk, pláne akkor, ha személyesen is érintettek vagyunk a témában. Pénzre bármikor bárkinek szüksége lehet, és sajnos ha hiányzik az atyai apanázs, jobb híján betérünk egy kereskedelmi banka, ahol jól öltözött, kellemes hangú és figyelmes ügyintézők kalauzolnak minket a pénzpiac útvesztőiben. A jól csengő számok, hozamok és THM-ek mögött azonban mindig kőkemény üzlet rejtőzik, javarészt most ezért vergődik a világgazdaság, mert sokan azt hitték, hogy a pénzcsatornák nem apadnak ki. Tévedtek, mi pedig akkor tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a pénztelenségből csak a súlyos jelzáloggal terhelt házunk lehet a kiút. A P2P (peer-to-peer) kifejezést bizonyára már sokan hallottátok, megkockáztatom, hogy a többség az illegális letöltősdi kapcsán. A P2P rendszer lényege, hogy a megfelelő számítógépes technológiával és hálózati lefedettséggel rendelkező személyek szabadon kommunikálhassanak egymással, ezzel láncot alkotva. A személyközi hitelezés pontosan ezt a határtalanságot használja ki, na meg persze azt az internet adta lehetőséget, ami által ismeretlen emberek kommunikálhatnak egymással. Az efféle hitelezésnek két szegmense van: az online piactér és a baráti kör. A két modell metszéspontja ad egy felületet, amit kihasználva a bankokat megkerülve kvázi idegen emberek hiteleznek egymásnak. Azt felesleges hosszan ecsetelni, hogy a bankpiac érdekek halmazán nyugszik, ezáltal csak a legritkább esetben járhatunk jól mi, akik naívan benyújtjuk a hiteligénylést. Igen ám, de tekintve, hogy pénzről van szó, a személyközi hitelezés sem kifejezetten karitatív tevékenység, csak épp a működési mechanizmusa más.olvass tovább

Hajlék hitelre

5705

Sokan közülünk még jól emlékeznek a szülői elbeszélésekre a szocialista időszak lakáshelyzetéről, társbérlőkről, az egész régi rendszerről. Többeknek a hetvenes években épülő lakótelepek adtak otthont, ezek között is voltak magán- és tanácsi lakások. Öröklakáshoz jutni viszonylag nehéz volt, tanácsi illetőségű ingatlant viszont szinte bárkinek kiutaltak bizonyos szakma, házasság vagy saját gyerek mellé. Ezeket a lakásokat a rendszerváltás idején valódi értékük feléért-harmadáért vásárolhatták meg a bennük lakók.A mai huszonéves korosztály nagy része is ilyen lakásokban töltötte gyerekkorát. A nagyszülők sok esetben még falun éltek, több generációs családi házban, az ő gyerekeik (vagyis a mi szüleink) voltak azok, akik nagy többségükben a nagyobb városokba való költözés mellett döntöttek, és ők vásárolták meg később a volt tanácsi lakásokat.

Te mit gyűjtesz? – Pénzt!

Gyerekként kaptunk perselyt, és kezdődhetett a gyűjtés. Mikor mire: kisautóra, babára, biciklire, gitárra. A kitartóbbak meg is várták, míg összejön a hőn áhított játék, a türelmetlenek meg inkább elfagyizták a pénzt. Bizony, akkor még harminc forint volt egy gombóc fagylalt. A víz meg csak folyt a Duna medrében, kormányok jöttek és mentek, a rendszer változott, az ember lánya észrevétlenül felcseperedett, és kezdte kinőni a szülői lakot. Érettségizett és továbbtanult, vagy elkezdett dolgozni. Kollégiumba vonult tanulmányai miatt, esetleg, ha önállóbb volt, akkor albérletbe, vagy egyszerűen megkapta a szülőktől a régi lakást, mert azok már egy nagyobba költöztek. Egy idő után a lakást nem öröklő kollégistákban és albérletesekben is felvetődik az igény egy saját kis fészekre. Ha nem a spórolós réteghez tartoznak, akkor bizony nagy bajban vannak, mert azóta sokat változott a világ. Az infláció mértéke az egekbe szökött, és lassan meghaladja az összes banki alapkamat összegét, magyarán már befektetni sem érdemes, ha ugyan van mit. Minden lakásvásárláshoz tőke kell, méghozzá nem is kevés. No de miből? Nem, itt nem csak arról van szó, hogy megveszünk egy milliókért, vagy akár milliók tucatjaiért árult ingatlant, hanem a hozzá kapcsolódó hercehurcáról is: ügyvédről, tulajdoni lapról, ingatlanbecslőről, illetékről, az ingatlanközvetítő díjáról, az esetleges átalakításokra nem is gondolva. (Egy tizenkétmilliós lakás vásárlásának járulékos költségei körülbelül hatszázharmincezer forintra rúgnak)olvass tovább

A hitel mindenkit megbetegít

9453

Az adóssággal küszködő fiatal felnőttek vérnyomása növekedhet – derül ki a Northwestern Egyetem kutatásából, amelynek eredményei alapján a nagy adósság magasabb diasztolés értékkel, illetve rosszabb általános és mentális egészséggel jár.
olvass tovább