hisztéria

Hisztis férfiak

5624

Bár Karinthy az egyik legszórakoztatóbb írók egyike, mégis minden alkalommal, amikor belefutok abba a gondolatába, miszerint "A hisztéria veszedelmes betegség – csak a nők kaphatják meg, és csak a férfiak halnak bele." - kinyílik a bicska a zsebemben. Beszéltünk már arról, hogy a fiúkat arra nevelik, hogy ne sírjanak, így sokuk képes annyira elnyomni az érzelmeit, hogy azok szinte meg is szűnnek. Vajon a hiszti pont ennek az ellentéte? Úgy gondolom nem, sőt azon férfiak körében tapasztaltam leginkább a hisztit, akik az érzelmeiket nem, vagy csak nagyon ritkán mutatták ki. Ennek némileg ellentmond az a meghatározás, hogy a hiszti nem más, mint érzelmi túlreagálás. Mivel indokolatlanul törnek a felszínre hisztérikus tünetek, ezért ezek semmiképpen nem nevezhetőek valós érzelmeknek, így hát nem csoda, hogy a férfihiszti és a pasik érzelmei között nincs sok párhuzam, átfedés.

Csak csajok

Nyilván sokatok nem lepődik meg azon, hogy a hiszti és a nők összeláncolása téves, mivel épp olyan gyakori a pasik körében is, mint a nőknél, tehát független attól, hogy kinek mi a neme. A hisztériát már négyezer éve, egyiptomi papirusztekercseken is leírták, az évszázadok során számtalan tézis és antitézis született eme betegség köré fonódva. A görögok vezették be a hisztéria fogalmát, eredete a hysteria - jelentése méh - szóból származik, és szentül hitték, hogy csak nőknél lép fel, s hitték azt is, mindez a méh rendellenes mozgása miatt jöhet létre, ennek oka pedig a szexuális kielégületlenség. A sötét középkorban, amikor a vallási világkép sok mindent boszorkányságnak tartott, a hisztéria miatt (is) rengeteg nőt égettek el, mert a jelenséget eretnekségnek, a démonok által való megszállottságnak tulajdonították. Az évszázadok során sokat fejlődött az orvostudomány, a tapasztalások, vizsgálatok, megfigyelések egyre fontosabb szerepet kaptak az elméletekhez képest, így Freudnál már neurotikus megbetegedésként jelenik meg a hiszti - és nem csak nőknél. Okát az elfojtott ösztönimpulzusokban látja. A pszichoanalízis, a XX. századi háborús sokkhatások életben tartották a hisztériát és ily módon a tudományos érdeklődést is a betegség iránt. A legnagyobb fejlődés az 1990-es évektől tapasztalható, amikortól elterjedtté váltak a funkcionális agyi vizualizációs eljárások. 

http://farm4.static.flickr.com/3079/3123154673_2f0ac5f286.jpg

Mi ez? Hiszti

Konverziós, disszociatív személyiségzavar a tudományos megnevezése a tünetegyüttesnek. Az érzelmi, lelki feszültség kivetítődik a testünkre, ami annyit tesz, hogy a ingerlékenység, ösztönös és túlzott megnyilvánulások testi tünetek produkálnak. Megjelenhet mindez görcsökben, bénulásban, vakságban, rángatózásban. Persze hétköznapi értelemben a hiszti kicsit más jelentést hordoz. Indokolatlannak tűnő kitörés, kiabálás, duzzogás, makacsság, dühöngés, öklözés - falba, rúgás – a földön heverő papucsba, számítógépbe, asztalba, bármibe, tehát robban a bomba. Én a legdurvább túlzott, indokolatlan érzelmi kitöréseket férfiaktól láttam. Apám rendszeresen dühöngött, ha valami nem sikerült neki. A káromkodás, a rombolás, a csapkodás olyan mérvű tárházát tudta egymásra halmozni olyankor, amitől a mai napig kiráz a hideg, és természetesen überelhetetlen. Volt egy hobbiautója, amolyan saját maga által tákolt kis verda, amivel kiment a telekre vagy a mögötte lévő erdőbe. Egyszer valami elromlott rajta, de nagyon, igyekezett megjavítani, ám az eset kifogott az egyébként mindent megszerelek-szakin. olvass tovább