hideg

Öltözz így, augusztus 4-én!

4387

Megfigyelőink szerint jelenleg, Magyarország területén Szentendrén van a leghűvösebb - tizenhét Celsius fok- és Pécsett a legmelegebb - itt huszonkettőt mértek. Az éjszaka több felé volt csapadék, a levegő hőmérséklete lehűlt, a klíma egészen friss most, végre fellélegezhetünk. Mivel a hidegfront nyugatról érkezett, ma napközben főleg a középső országrészben valószínűsíthető több-kevesebb csapadék, de késő délutánra az Alföldre is megérkezik a víz.

Örömmel ázunk el!

Ha nem szereted a nyári záporokat, akkor esőkabát, esernyő, gumicipő. Én valószinűleg elázom, mert jelenleg Budapesten nem esik, így nem is viszek esernyőt magammal. A véletlenre bízom a rövid frizurámat! Az öltözködés ma legyen kicsit rétegesebb, mivel később akár harminc Celsius fok is lehet, nem árt, ha le tudunk vetni egy-két darabot. Leggings, vászon tunika és platform cipő. Ez a mai szettjavaslatom. Persze a short, dorkó, poló kombó is elfogadható... Kiegészülhetünk esernyővel, vicces esőkabáttal, vízhatlan táskahuzattal, és fájdalomcsillapítóval, mivel a fronthatás iszonyú erőteljes ma. Ha a lábunk fázósabb, akkor elővehetjük a zárt cipőnket, vagy akár hosszú szátú nadrágba is bújhatunk! Kardigán, vékony pulcsi, belebújós legyen nálunk, ma még fázhatunk is.

Mi ez? Infrafűtés

5375

Kedvenc testvérmagazinunk, a 4szoba.hu alaposan utánajárt a minket jelenleg legjobban foglalkoztató fűtési rendszernek, az infrafűtésnek. Akit részletesebben is érdekel a téma, olvassa el a teljes cikket itt, és ha kedvet is kapott hozzá, kattintson ide is, hogy az árakat is megtudja.

Bár már nem újdonság az infrafűtés mégsem került be a köztudatba, mint jelentős alternatíva a gáz-, központi-, vagy fafűtés mellé, pedig ez a technológia lényegesen kellemesebb környezetet és gazdaságosabb üzemeltetést eredményez társainál. Érdemes végiggondolni, hogy milyen előnyökkel jár.

 - incometech

Az úgynevezett infrapanelek - melyek megjelenésüket tekintve tábla alakú (már kör alakú is létezik) szerves anyagból készült fűtőtestek - nem tartalmaznak fémes anyagot. Elektromos árammal működtetve (230 V hálózati feszültség) képesek arra, hogy a hőérzetet adó infravörös hullámokat mesterségesen állítsák elő. Ez a hullámhosszúság szemünkkel nem érzékelhető tartományban van, ugyanakkor meleg érzetet kelt. A napenergia jelentős részét ez teszi ki, ettől érezzük melegnek a napsütést is, és ez az, ami hozzájárul a jó közérzetet megteremtéséhez, és pozitív hatással van az egész szervezetünkre. Az infrapanelek alacsony beruházási költsége mellett könnyű szerelhetőségével és esztétikus megjelenésével harmonikusan illeszthető a belső terekbe.

Hogyan működik?

Az infravörös hullám 80%-ban a környezetben lévő tárgyakat és 20%-ban a levegőt melegíti fel, így alacsonyabb hőmérsékleten is magasabb hőérzetet képes elérni. Nem használ közvetítő közeget, hanem a környezetben lévő tárgyakat és személyeket melegíti fel közvetlenül, mivel a panelből egyenesen és egyenletesen áramlik a hagyományos fűtéssel szemben. Az infrasugár a bőr mélyebb rétegeibe hatolva fejti ki melegítő hatását, mely immunerősítő, izomlazító és vérnyomás serkentő is egyben, többek között asztmatikus megbetegedések, és más tünetegyüttesek esetében is pozitív hatást fejt ki. További előnyei, hogy nem kavarja fel a port, nincs füst, nem szárítja ki a levegőt.

A fosszilis energiák kiaknázása nem csak környezetkárosító, de véges is. Nem hiába emelkedik a gáz ára. Az elektromos áram előállítására azonban megújuló energiaforrások is latba vethetők, persze ennek mindennapos használata még a jövő zenéje. Ennek ellenére számos okot fel lehet sorolni, hogy miért jó függetlenedni a gáz és távhő ellátástól. Az infrafűtés nem csak környezetkímélő, de élettanilag pozitív hatása és rugalmas felhasználási lehetősége révén mindenképpen kíméli a pénztárcát. Korszerű megoldást jelent, nem kell külön kéménnyel, szellőzéssel bajlódni, nincs láng, csöpögő radiátor vagy egyéb kellemetlenség, amivel telente szembe kell néznünk.

Infrapaneleket a plafonra, oldalfalakra, vagy infraszaunába szerelhető kivitelben, illetve állványos (lábakon álló) mobil termékként is megvásárolhatjuk. Egy otthonban a meleg zónák kialakításához és a helyiségek komplett fűtéséhez is külön panelek szükségesek, melyek 200, 350, 500 vagy 1000W-os eltérő teljesítménnyel működtethetők. A panelek egyenként szabályozhatóak, tehát a lakás különböző részeiben szükség szerint különböző Celsius fokot állíthatunk be. Ez által elkerülhető a túlfűtés, kevesebb energiát használunk fel. Minél nagyobb felületen sugároz, annál jobban érezzük melegnek. Fontos tudni, hogy a levegő hőmérsékleténél 2-4 Celsius fokkal magasabb lesz a hőérzetünk. Például 18 C fokos hőmérőállásnál 20-22 foknak érezzük.

Miért éri meg?

Amit az ember elvár egy korszerű fűtésrendszertől az a következő: olcsó kiépítés, gazdaságos üzemeltethetőség, megbízhatóság, esztétikus megjelenés. Az elektromos áram, valljuk be, nem a legolcsóbb megoldás, főleg akkor, ha fűtésről van szó. Azonban az infra fűtőpanelek körülbelül 30 perc alatt érik el maximális teljesítményüket, ami azt jelenti, hogy teljesen fűtetlen lakásban is fél óra alatt kellemes meleget érezhetünk. Tehát, ha nem tartózkodunk otthon, ki lehet kapcsolni, vagy termosztáttal alacsonyabbra állítani (ekkor nyilván nincs szükség 30 percre sem). A panelek bárhova felszerelhetők, hiszen csak az egyik irányban sugároznak, akár gyúlékony felületen, nedves környezetben is (pl. ágy, vagy asztallap, a fürdőszoba vizes környezete) biztonságosan alkalmazhatók. A belmagasságtól és a felhasználás jellegétől függően választhatunk a panelek közül. Így kisebb teljesítményű panellel melegen tarthatjuk a garázst, a télikertet, ha fagypont alá esik a külső hőmérséklet, és általános fűtésként használhatjuk a többi helyiségben is. Egyenletes hőmérsékletet biztosít, tehát nem állhat elő az, hogy a radiátor mellett izzadunk, míg a szoba távolabbi sarkában belefagy a vázába a vágott virág.

Hideg, mint a béka lába

8702

Mondják, ha valakinek a végtagjai akár még nyár derekán is leginkább jégcsapra emlékeztetnek. Fel lehet olvasztani őket?

Olyan érzés, mintha folyamatosan egy vödör jégben tartaná az ember a végtagjait. Tudja, érzi, hogy az idő kellemes, de a hideg kezeknek és lábaknak köszönhetően ő még didereg akkor is, mikor mindenki más már könnyedebb öltözetre váltott. Az idő múlásával pedig csak fokozódik a fagyosság, egyre ritkábban engednek ki a végtagok. Egy-egy meleg fürdő, plédbe burkolózás ugyan segít, de hát nem tölthetjük így életünk minden percét. Mit lehet tenni?olvass tovább

Divatosan a zimankóban is!

9564

Nyilvánvalóan az egész ország dermedt meg - szó szerint -, mivel durván beköszöntött a hideg, fagyos tél! Mínusz tíz fokban, két harisnyában és három pulóverben nem könnyű divatosnak maradni. Íme pár tipp, hogy mégis tündökölj, és ne egy felpuffasztott hóemberként érezd magad.olvass tovább