hatalom

Akiknek mindent szabad

8057

Akik eddig azt hitték, hogy az ember alapvetően jó, azokat is minimum elbizonytalanították az utóbbi hetekben a legfelsőbb politikai körökből érkező hírek. Ezek alapján ugyanis minden döntéshozó, hatalmi helyzetben lévő, vagy csak simán gazdag ember (férfi) utolsó disznó, aki szép szavakkal, vagy erőszakkal hanyatt dönti az első útjába akadó szobalányt vagy házvezetőnőt, ha úgy tartja kedve, hogy aztán mocskos ügyvédekkel, a befolyásával és persze rengeteg pénzzel ússza meg következmények nélkül. Kivéve persze, ha lebukik, bár még akkor is van lehetőség a károk jelentős enyhítésére.

Dominic Strauss-Kahn, Arnold Schwarzenegger – csak két név a mostanában gyanús gyakorisággal kirobbanó politikai botrányok sorából. Az előbbi ugye állítólag egy szobalányt tepert le, az utóbbi pedig tíz évig (még konzervatív, családpárti kormányzóként is) titkolta szerelemgyerekét, akivel a család házvezetőnője „ajándékozta meg”. Nehéz elhinni, hogy ők csak a kivételek, a hasonlóan dörzsölt, a hatalmat évtizedek óta élvező nagyfőnökök pedig általában azért becsületes és a mások (főleg a nők) igényeit tiszteletben tartó arcok. Tényleg állatot csinál az emberből a hatalom? Automatikusan megőrül a férfi, ha úgy érzi, bármit megtehet, vagy éppen azért szerzi meg a hatalmat, mert eleve gátlástalan?olvass tovább

A világ leggazdagabb nője

8856

Nem Oprah Winfrey, nem II. Erzsébet és nem is a L’Oreal örökösnője, Liliane Bettencourt a világg leggazdagabb nője, hanem egy alig ismert ausztrál bányászbirodalom vezetője.  Szóval ki az a Gina Rinehart?

olvass tovább