harry potter

Mugli-e vagy?

6969

Capitulatus – gondolom magamban erősen, és elképzelem, ahogy az arrogáns biztosítási ügynök felkenődik a falra. De semmi sem történik. Hiába mondom, hogy van életbiztosításom, lakásbiztosításom és minden elképzelhető biztosításom, a nem létező autómat pedig nem szándékozom előre biztosítani, a felmenőimet kezdi emlegetni. Na, nem úgy, hanem hogy nekik esetleg. Megfordulnak a fejemben a tiltott átkok is, de azt azért mégsem. Legalább egy patrónust, ha megidézhetnék. Végül a körülményekhez képest viszonylag kulturáltan elküldöm melegebb éghajlatra. Megint rádöbbenek, hogy muglinak lenni nem egyszerű. „Nem meglepő, hogy sokan szívesebben élnénk Harry világában, vagy legalábbis vigaszt lelünk annak elképzelésében, hogy létezik valahol Londonban, elég befordulni egy sarkon (vagy átmenni egy falon), vagy megtalálni a 9. és 10. vágányok közötti vágányt a King’s Cross pályaudvaron. Úgy tűnik, az emberi természet szerves része, hogy a látható világon túl elképzel láthatatlan, rejtélyes világokat, melyekben nem a megszokott szabályok érvényesek. Az ember javíthatatlanul álmodozó, kreatív és szimbolikus gondolkodó, és az a gondolat, hogy ’ez minden, ami van’, igazán elviselhetetlennek tűnik számára.” – írja Carol Nemeroff pszichológus, aki több mint húsz éve kutatja a mágikus gondolkodás jelenlétét a hétköznapi életben.olvass tovább

A Harry Potter-világegyetem

8033

Múlt hét csütörtökön mutatták be Londonban a Harry Potter sorozat utolsó darabját, a Halál Ereklyéi második részét. Döbbenetes tömeg gyűlt össze a Trafalgar téren: a rajongók szó szerint napokig várták a premiert a zuhogó eső ellenére. Amikor a könyvek írója, J.K. Rowling pár szót szólt az összegyűlt emberekhez és megköszönte kitartásukat, a tömeg skandálni kezdett: „Köszönjük, köszönjük!”. Rowlingot ez annyira meghatotta, hogy elsírta magát.

A vörös szőnyegen felvonuló összes színészt hasonló hódolat fogadta: az egyenként érkező szereplők nevét olyan erővel harsogta a tömeg, hogy az esemény műsorvezetője a saját hangját is alig hallotta a rövid riportok közben.olvass tovább

Harry Potter mindent visz

8053

"Jaj már, megint Harry Potter?" Igen, de most utoljára, na. Matt Sinopoli, a cinemablend.com zseniális infografikusa egyetlen gigantikus képbe sűrítette az összes érdekes, számalapú információt, amelyet a nyolc filmmel kapcsolatban csak beszerezhetünk. Azt tudtuk, hogy rekordbevételű szériáról van szó (eddig összesen 6,3 milliárd dollár világszerte), de tudtátok hogy a top 10-es lista négy helyét is elfoglalja? Vagy hogy csak 5 filmsorozat van, amelyből legalább ennyi rész készült? Ugyanitt: négy egyetem indított kviddicsmeccseket, nulla az amerikai színészek száma, az Azkabani fogoly a kritikusok által legnagyobbra tartott rész (hajrá, Alfonso Cuarón!), de egyúttal ez a legkevesebbet a konyhára hozó is (nem baj, akkor is hajrá, Alfonso Cuarón!). A legnagyobbat az első résszel kaszálták. Ne is szaporítsuk a szót, pörgessétek végig, megéri azt a pár percet. Nagy felbontásban itt, közepesben itt találjátok - ez utóbbi barátságosabb és még simán olvasható.

Felnőttmese lesz az új Harry Potter?

8611

Egyrészt pontosan tudjuk, hogy rajongók millióinak dobban meg a szíve, másrészt nem tudunk másra gondolni, csak hogy a Little, Brown nevű brit könyvkiadó megcsinálta a legjobb üzletet, amelyet könyvkiadó 2012-ben csak megcsinálhat. Sikerült leszerződtetni ugyanis a Harry Potter-széria szerzőjét. J.K. Rowlingot.

A  részletek egyelőre nem ismertek, egyedül annyi biztos, hogy az új könyv (vagyis nyilvánvalóan könyvek) az írónő első felnőtteknek szóló kiadványa lesz. Sem a sztori, sem a világ nem ismert, nem tudni tehát, hogy a mugli- vagy a varázsvilágban játszódik-e, mindenesetre logikus lépés lenne, ha az új Potter-regény következne. Ez ugyan nem derül ki a hivatalos nyilatkozatból (amely jobbára abból áll, hogy Rowling méltatja a kiadót és viszont), de sokan esküdni mernének rá, hogy így lesz. A The Daily What blog például úgy hozta le a hírt, hogy az írónő végre nekifog a rég várt folytatásnak.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a Potter-széria világa regényről regényre sötétedett, ahogy az olvasóközönség a kiadásokkal együtt idősödött. Az első rész naiv meséjétől így jutottunk el a horrorra fogékony kamaszokat magával ragadó végkifejletig. Maga Rowling csak annyit mond: új területet kíván felfedezni; azt az ajádnékot pedig, hogy megteheti mindezt, Harry Potternek és az ő sikerének köszönheti. A részleteket "valamikor idén" árulják majd el, addig maradnak a találgatások és az összeesküvés-elméletek, amelyek eddig is ott ólálkodtak a Rowling-könyvek körül. Sokan például a mai napig meg vannak róla győződve, hogy az írónő csak egy imázsfigura, legfeljebb érintőleges köze van a regényekhez, amelyeket egyébként egy profi stáb hozott össze.

A következő bejelentés valószínűleg az lesz az ügy körül, hogy melyik stúdió szerezte meg a még cím nélküli, legfeljebb ötletszinten létező könyv megfilmesítési jogait.

Harry Potter kreatívvá varázsol!

8661

A Harry Potter regények és más fantasy művek napjainkban példátlan népszerűsége szinte senkit nem hagy hidegen. Jellemzően vannak a megszállott rajongók, akiket több-kevesebb időre beszippant a mágia világa, és vannak a szkeptikus fejcsóválók, akik szerint semmi jó nem sül ki abból, ha efféle, realitástól elrugaszkodott dolgokkal kábítják magukat az emberek. Ez utóbbi csoport különösen a fiatalság lelki-szellemi egészségéért és épüléséért aggódik, amit veszélyeztetve látnak a fantasy irodalom által.olvass tovább