harc

Három perced van

4070

Belegondoltál valaha is, hogy talán egyszer eljön a pillanat az életedben, amikor a sors váratlanul az arcodba vág három percet, és azt mondja, ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy megvédd az életed? Miért pont három perc? Szexuális erőszak és támadás esetén ennyi idő áll rendelkezésedre ahhoz, hogy visszanyerd a lélekjelenléted, hogy a rémület, a sokk és a fizikai fájdalom hatására jelentkező testi változások fölött úrrá legyél, hogy kijózanodj, hogy összeszedd minden életerődet, és a szó szoros értelmében, - akár egy állat - az életedért küzdj. Ebben az állapotban három perc pokoli hosszú idő, embertelen nagy munka és erőfeszítés, hogy tudatodat és erődet az önvédelemre összpontosítsd. Ebből az érzésből kaptam ízelítőt múlt héten a Mad Girl női önvédelmi tréningen, ahol megtanították, támadás esetén a fizikai erőnlét mit sem ér, ha mentálisan sehol nem vagy.

Lara Croft meg Trinity

A statisztika azt mutatja, európai viszonylatban a szexuális támadások áldozatai hetvennyolc százalékban nők, ami azonban sokkolóbb, tíz támadásból nyolc esetben a nő ismeri az elkövetőt. A hivatalos adatok világosan megmutatják, hamis a kép, ami a szexuális erőszakról a nők fejében él, a mozivászonnak köszönhetően legtöbben úgy hiszik, az elkövető idegen, pedig legtöbbször expasi, kolléga, rokon, barát, a nő közvetlen környezetében élő férfi a bántalmazó. A statisztika természetesen arról már nem szól, hány esetben tudja magát megvédeni a nő, hányszor bújik elő belőle Lara Croft vagy Trinity, talán azért, mert önvédelmet csak egészen ritka esetben tanul „csak úgy” az ember. Pedig kéne. Nem vagy biztonságban te sem, és én sem. Kattant és beteg világunkban nem tudhatod, mikor száll el egy pasi agya, mikor kezd el követni valaki, mikor szorítanak a testedhez kést, és mikor vesz körül több férfi és követi el a legborzalmasabbat. Természetesen nem kell a legrosszabból kiindulni, számolni azonban kell vele.

Az a szerencsés nő, akinek még soha nem volt rossz tapasztalata, nem tudja, milyen egy támadás, ő valószínűleg a Hollywoodban forgatott képkockákban gondolkodik, az önvédelmi tréningen bemutatott, térfigyelő kamerákkal rögzített felvételek azonban kijózanítóak. Sokkoló, ahogy egy 150 kilós dühödt állat egy kávézóban elkezd színtiszta erőből rugdosni egy fiatal nőt, miközben a többi vendég – akcióhoz és erőszakhoz szokott szemmel –, tétlenül nézi végig az alig pár perces brutális jelenetet. Egy másik felvételen egy fiatal nő utolsó percei láthatók, ahogy az esti műszak után a kocsijához sétál, elkövetője pedig követi őt. Holtestét pár kilométerrel arrébb találták meg. A térfigyelő korábbi felvételeiből világosan kiderült, az elkövető már napokkal korábban kinézte áldozatát.

Nem több, három perc

A támadás kimenete, ahogy azt a tréningen bemutatott felvételek is bizonyítják, valóban azon a bizonyos három percen múlik. Hogy mit jelent három perc intenzív munka, megtudhatod, ha beállítod a stoppert, és elemi erőből elkezdesz püfölni egy boxzsákot, közben pedig elképzeled, az életedért harcolsz. Miközben vered a zsákot, figyeld meg, mikor érkezik el az a pillanat, amikor legszívesebben feladnád, amikor már nem bírod tovább, ez ugyanis az a pont, amikor a támadód nyert. Éles helyzetben ez az a kritikus pont, amikor a legtöbb nő feladja a küzdelmet, holott ekkor kellene a rejetett erőforrásokat mozgosítani, és megvadult állat módjára küzdeni. Aki fejben erősebb és elszántabb, mint támadója, valószínűbb, hogy megússza.olvass tovább