hajszín

Szőke nemzeti front

5583

Elbűvölő szőke tincsek, nagy kék szemek, kislányos mosoly, szelíd természet... igen, elvileg ilyen a tipikus, szerény szőke szépség. Hát nem, ugyanis a Kalifornia Egyetem által nemrégiben publikát kutatási eredmények szerint a szőke nők sokkal harciasabbak, és nagyobb arányban érvényesítik akaratukat mint barna, fekete vagy épp vörös nőtársaik.

Hercegnő-effektus

Így nevezték a szőkék azon habitusát, amellyel érvényesítik akaratukat. Egészen pontosan arról van szó, hogy a szőke nő feltűnő jelenség, vagyis amíg az emberek többségénél a külső jegyek nyernek prioritást, addig a szőke hajjal megáldott csaj máris saját kénye-kedve szerint keveri a kártyákat, hiszen adott esetben vitapartnere pusztán a külsejére koncentrál. A tanulmány a festett szőkék viselkedésére is kitért, miszerint ők is nagyon könnyen azonosulnak a szőkék nem ritkán igen offenzív habitusával. A kutatást 156 fiatal nő bevonásával végezték, akiket különböző szituációs gyakorlatokban teszteltek. Ezen felül szintén hasonló korú férfiakat kértek arra, hogy osztályozzák a kutatásban csakugyan résztvevő, más hajszínnel bíró nőket és persze a szőke hajúakat is, akik végül a legjobb helyen végeztek a rangsorolásban.

Aaron Sell, a kutatás vezetője és az eredmények publikálója azt is elmondta, hogy a szőke nőket afféle buborék veszi körül, bár többségük nincs tudatában annak, hogy a buborék faláról jóval gyakrabban pattannak vissza a negatív megnyilvánulások, mint mondjuk a barna nők esetében. Tekintve, hogy a Föld lakosságának 85 %-a sötét hajú és barna szemű, nem meglepő, hogy a szőkéket különleges bánásmód illeti, jóllehet hajszínük tizenegyezer évvel ezelőtt, egy génmutáció során alakult ki. A kutatók egy szőke-vonal névre keresztelt képzeletbeli vonalat is kreáltak Suffolktól Liverpoolig, ezáltal könnyebben azonosítható a szőke-penetráció: aki a vonaltól délre él 20-49 %-ban szőke hajú, aki azonban a vonaltól északra született már 50-70 %-ban tejfelszőke. Igen, azok a bizonyos skandináv gének megtették jótékony hatásukat, bár némi hajfestékkel bárkiből lehet harcias szőke hercegnő. Catherine Salmon evolúciós pszichológus szerint a szőke nők sokkal magabiztosabban szerepelnek minden területen, épp ezért a barna nők több munkával, több energia ráfordítással végzik ugyanazt, mert ha csak tudat alatt is, de tudják, hogy a különleges bánásmód csak a szőkéket illeti. A tanulmánnyal persze lehet vitatkozni, de ha jobban belegondolok, az általam ismert szőke csajok tényleg harciasabbak és akaratosabbak, mint a többiek. Nektek mik a tapasztalataitok?

Válts őszre!

6505

Valamiért az első ősz hajszállal bennünket ért sokkhatásra nem készítenek fel a szüleink – mondjuk, sok másra sem. Kinek van meg az élmény? Épp a tükör előtt szedtem a szemöldököm, amikor a perifériában valami gyanúsat vettem észre. Mindig is találkoztam nagyon barna, nagyon szőke, olykor pedig vörös hajszálakkal is, de ilyennel még soha. Óvatosan félresepertem a többi szálat, és akkor ott volt: az első ősz hajszálam a maga teljes prózaiságával.

olvass tovább

Vörösnek lenni: más

7281

Vizuális kommunikáció szemináriumon mi, lányok valamennyien szerelmesek voltunk a tanárunkba, aki egyik alkalommal ötperces kiselőadást tartott arról, hogy az egyik csoporttársunk azért is annyira gyönyörű, mert vörös hajú. „A vörös hajú nőkben mindig megvan az a különleges, Madonna-gén, amitől olyan ártatlanok, légiesek és titokzatosak lesznek.” Abban a pillanatban egy emberként utáltuk az említett csoporttársat, és szerettünk volna mindannyian vörös tincseket. Az sem érdekelt volna senkit, ha a vörös hajjal gyakran együtt járó szeplős porcelánbőr miatt egyenesen élő bőrrákrizikónak bélyegez az első utunkba akadó bőrgyógyász. De mi ez a nagy misztikum a vörös hajszín körül?

Fotó: Fashionising.comolvass tovább

Menő, ha lenő?

7345

Lehet, hogy 2011 legtrendibb hajszíne a vörös (lesz), de egyre gyakrabban találkozunk egy másik trenddel, amelyet már most számos modell és színésznő tett magáévá. Ennek a hajszínnek az a lényege, hogy a természetes színű mogyoróbarna vagy sötétszőke hajzuhatagot a hajtincsek hosszának felső harmadától napszítta világosabb árnyalattal tegyék izgalmassá.

Hilary Duff, Rachel McAdams, Emma Roberts, Hilary Swank (fotó: JustJared)

Ilyet láttunk Hilary Duffnál, aki jó sok saját színt hagyott a fejtetőn. Ehhez képest Rachel McAdams épp csak valamennyi lenövést engedélyezett magának, mintha csak pár hét telt volna el a tengerparti nyaralás óta. Emma Roberts sem engedett még a saját hajszínének elég teret. A legszebb viszont Hilary Swank loknis hajzuhataga, ahol tökéletesen érvényesül a sötétebb és a "napszítta" tincsek játéka.

Az ilyen természetes hatású hajszínhez jól harmonizál az ugyanilyen természetességet sugárzó smink: a semleges színek, a finom árnyalatok. A naturálamazonok – a természetességben is a feltűnést keresők – viszont választhatnak semleges színű, de csillogó árnyalatokat. A szájon a rózsaszínes vagy krémszínű rúzson jól mutat a hasonlóan visszafogott árnyalatú szájfény. Arra viszont vigyázz, hogy közvetlenül az alapozóra ne tegyél fel szájfényt, mert a két anyag szabályosan taszítja egymást, alig győzöd majd leszedni magadról.