hajfestés

Mellévágás

3314

Mindenkivel előfordult már, hogy magának, vagy egy kedves barátnőnek, ne adj' isten, szakképzett fodrásznak köszönhetően, úgy döntött, hogy a következő pár hónapban nem lép ki az utcára. Az első sokk. Újraszárítod, átfésülöd, félretűzöd, begumizod (ha tudod), becsavarod, kivasalod, de a helyzet továbbra is katasztrofális, de nem menthetetlen.

"Na milyen lett?"

Mellbevágó érzés, mikor szakképzett kezek csinálnak olyan valamit a hajunkból, amit még a hajlakktól kábult agyunk sem fogad be túlzott örömmel. A vizes haj vágása mindig cseles, hiszen a száraz haj esése és formája teljesen más. Érdemes bevárni a félszáraz állapotot és csak akkor kaszabolni, ebből általában ritkábban van baj. A szalonok színskálái viszonylag megbízhatóak, hiszen ellenőrizheted, hogy fénynél, félhomályban hogyan változik az árnyalat. A keverésnél nincs mese, feltétel nélkül meg kell bíznod fodrászodban, hiszen a halál egyforma, számozott tubusok dzsungelében elég nehéz eligazodni. Miután végig ülted azt a 20-30 percet és szőkítés esetén már legszívesebben véresre kaparnád a fejbőröd, végre lemossák a festéket. Persze vizes hajon a szín még nem mond semmit, szóval vársz. Óllócsattogtatás, hajszárító kikapcs és az ismerős kérdés "Na milyen lett?" Jobb esetben a csillogó szemeid beszélnek helyetted és örömmel perkálsz, vagy félig sokkosan nézed magad a tükörben. Ilyenkor az sem segít, ha megmutatják tükörrel, hogy milyen a séród hátul, hiszen viszonylag ritkán szemezel a tarkóddal. Dönteni kell! Felállsz és hazáig kifundálod, hogy a következő hetekben sapkában járj vagy kendőben, vagy illedelmesen kifejezed nemtetszésed és bevállalsz egy másik fazont.olvass tovább

Válts őszre!

6505

Valamiért az első ősz hajszállal bennünket ért sokkhatásra nem készítenek fel a szüleink – mondjuk, sok másra sem. Kinek van meg az élmény? Épp a tükör előtt szedtem a szemöldököm, amikor a perifériában valami gyanúsat vettem észre. Mindig is találkoztam nagyon barna, nagyon szőke, olykor pedig vörös hajszálakkal is, de ilyennel még soha. Óvatosan félresepertem a többi szálat, és akkor ott volt: az első ősz hajszálam a maga teljes prózaiságával.

olvass tovább

Hajfestés szakértelemmel

6965

Elég csak kilépni az utcára, és bebizonyosodik az az alaptézis, mely szerint az egyenes hajú nők göndört, a göndör hajú nők szögegyeneset akarnak, a szőkék inkább vörösek lennének, a vörösek pedig talán inkább barnák. Bár nem egyszer és nem egy fodrásztól hallottam, hogy a legtöbb embernek a természetes hajszíne áll a legjobban, sokaktól nem áll távol, hogy beintsenek a géneknek és megtalálják valódi önmagukat a drogériák polcain sorakozó hajszínek között. Valaki azonnal ráakad a hajszínre, valaki vad kísérletezésbe kezd és a lelkiállapotának vagy a divatnak megfelelően festi/festeti be a haját. Azért van pár dolog, amit érdemes tudni a hajfestésről, mielőtt belevetnénk magunkat az ügymenetbe. A procedúráról a HAJAS Szalonok egyik fodrászát, Juhász Marcsit kérdeztük.

Mindenki, aki valaha is változtatott már hajszínt – akár drasztikusan, akár csak néhány árnyalatot – jól tudja, hogy a hajszín nagyon kifejező, és képes teljesen megváltoztatni a megjelenést. „Éppen ezért nekünk, fodrászoknak, az olló mellett ez a másik eszközünk a  vendégeink megváltoztatására. Napjainkban nagyon sokféle termék és technika áll rendelkezésünkre, szinte már bármi megvalósítható. A tökéletes hajszín alapja a vendéggel való kommunikáció és a precíz diagnózis. Egy hajszín kiválasztásánál figyelembe kell venni, ki milyen egyéniség.” Amit Kaluczki Anikó mesterfodrász nemrég elmesélt nekünk, azt most Marcsi is megerősíti: „Három fő egyéniség típust különböztetünk meg: a naturálisat, az elegánsat és az extrémet. Ezeket a tulajdonságokat egy jó szakembernek fel kell ismerni, és ennek függvényében kell a hajszínt megtervezni. Például egy naturális típusba tartozó vendég soha nem fogja magát jól érezni kék melírral.”

Fotó: Fashionising.com

Bár a különböző, színes (kék, penészzöld, narancs, fáradt eper) csíkokkal találkozhattunk már a kifutón kívül is, a mostani hajszíndivat elment a natúr színek irányába. Ugyanakkor divat még a szőke, annak minden árnyalata, és a melír is. Ennek viszont már semmi köze a „csíkos” hajhoz, ami még néha-néha feltűnik az utcán. Marcsi szerint a melír akkor szép, ha nem túl nagy a színkülönbség az alaphajszín és a melírozott tincsek között. Több változata is van: fűzött melír, lapmelír, fésűs melír és különböző szabadkézi technikák. A melírt használják akkor is, ha a vendég allergiás, mert a festék ilyenkor nem érintkezik a fejbőrrel, egy lenőtt hajat is nagyon szépen újra lehet melírozni.

De milyen hajfestékkel érdemes nekikezdeni a festésnek? „Vannak a színezők, amik a haj külső felszínén tapadnak meg. Ezekből is van kimosható, ami csak pár hajmosásig tart. A tartós hajszínező az, ami maradandó változást eredményez, de körülbelül négyhetente újraszínezés szükséges. Ezeket használhatjuk természetes színek előállítására, színfelfrissítésre. Fontos tudni, hogy ezek a színezők csak 50 százalékban fedik az ősz hajat.”

Van olyan, akivel nem voltak kegyesek a gének, és már huszonéves korában őszülni kezd a haja. Ilyenkor már más típusú hajfestéket kell bevetni, különben nem lesz látható a változás. „Ezek a hajfestékek már maradandó változást eredményeznek. Megfelelő oxidálószer hozzáadásával lehet velük sötétíteni, világosítani és szín a színben festeni a hajat. Vannak a szőkítők, amiket viágosításra vagy melírhoz szoktunk használni. Érdemes megemlíteni, hogy  festésnél fontos az allergiateszt, amit 48 órával a hajfestés előtt végzünk. A keverékből pici festéket viszünk fel a fül mögé, és ha jelentkezik viszketés, vörösödés, akkor nem használjuk a festéket.”

Sokan azért nem akarnak belevágni a hajfestésbe, mert attól tartanak, hogy a festékek roncsolják a hajszálakat. Marcsi elmeséli, hogy náluk, a szalonban jelenleg egy olyan új festékkel dolgoznak, amelyik teljesen ammóniamentes – nincs szúrós szaga -, 100 százalékban fedi az ősz hajszálakat és gyönyörű, csillogó hajszínt eredményez. Bár a szalonban készült hajfestésnél lényegesen olcsóbb, ha dobozos hajfestéket vásárolunk, a kockázat viszont sokkal nagyobb – főleg, ha először próbálkozunk ilyennel. „Én nem ajánlom az otthoni kísérletezést, és a drogériákban kapható, úgynevezett dobozos hajfestékeket. A dobozon rendszerint szép szín látható, de a festés utáni színeredmény általában nem ugyanaz, mert azt elfelejtik a dobozon feltüntetni, hogy a festék milyen alapszínen éri el azt a hatást. Például egy középszőke hajszínen szép színt érünk el, de ha ugyanazt a színt rákenjük egy sötétbarnára, akkor már narancssárga színt kapunk. Az ősz haj festésénél is nagyon sok hibát lehet elkövetni, ha a festést nem szakember végzi. A divatszínek önmagukban nem fedik az ősz hajszálakat. Az ősz haj festésére natúr, természetes árnyalatot kell választani, vagy ha divatszínt festünk, akkor fele-fele arányban kell kikevernünk a festéket: 50 százalék divatszín és 50 százalék natúr alapszín. Tudni kell, hogy festék festéket nem világosít, tehát ha sötét a hajunk és világosítani szeretnénk, akkor azt nem tudjuk csak hajfestéssel elérni, mindenképpen szükséges a sötét hajszín leradírozása a hajról, és csak ezután alakítható ki a kívánt, világosabb árnyalat.” Marcsi azt is hozzáteszi, hogy ma már nagyon kímélő anyagok állnak rendelkezésükre a hajszín leradírozásához, amelyek nem károsítják a hajban lévő lipideket.

Aki pedig azt gondolja, hogy a hajfestés természetes útját választja és hennával próbálkozik, az nagyon gondolja meg a használatát. „A növényi alapú festékek, például a henna, nagyon kímélők és természetesek ugyan, de csak lenöveszteni lehet őket, a hajról eltüntetni nem. Ez akkor rossz, ha valaki világosítani szeretne, tehát nagyon nehéz tőle megszabadulni.” A szakértő azt ajánlja, hogy mindig  a professzionális, szalonhasználatos termékeket alkalmazzuk, mert „ezek midig a legújabb fejlesztések, és megbízhatóbbak, mint egy közönség termék. És ha lehet, mindig bízzuk a hajfestést a szakemberre.”

Csokoládé helyett eper

7336

Emily Blunt hajszínt váltott. A fiatal színésznő az Ördög Pradát visel című filmben még vörös volt, majd azt követően sötétbarnaként hódított – egészen mostanáig. A mostani, világos tincsek azonban nem valami drámai életszakasz lezárásának következményei. A  most készülő, Looper című filmben Sarát alakítja, akinek haja eperszőke.

De milyen is ez az árnyalat? Az eperszőke világosszőke szín, ami vöröses fényben játszik. A kellemes, napszítta tincsek a '40-es években még Raoul Walsh filmrendezőt is megihlették. A film főszereplője, Rita Hayworth hajszíne után kapta Az eperszőke címet. Habár a fekete-fehér filmkockák nem különösebben tudták kihangsúlyozni ezt a különleges árnyalatot, a romantikus történetben mégis az „eperszőke” nő a férfiak álmainak asszonya. Hogy valóban különlegesebbek-e az eperszőkék más hajszínű társaiknál, nem megalapozott tény, mindenesetre a se nem igazán szőke, se nem igazán vörös árnyalathoz valamiféle titokzatosságot párosítanak.

Emily Bluntnak Anival Morales mesterfodrász volt a segítségére a szőkítésben. Ha valaki szintén eperszőke tincsek után áhítozik, nem lesz egyszerű dolga. A tökéletes árnyalat elnyeréséhez mindenképp szükség lesz a megfelelő szakemberre, mert az illatszerboltok sajnos nem bővelkednek a világos, szőkés-vöröses hajfestékekben. Ha mégis az otthoni fodrászkodás mellett dönt valaki, ajánlott a rézfényű szőke krémhajfesték, amely az igazi eperszőkét leginkább megközelíti. Többek között a Wella és a L'Oréal festékpalettáján is megtalálható ez az árnyalat.

Forrás: Stylelist.com

Ugye, nem lesz narancs?

8665

Csalogató alternatíva a házi hajfestés, hiszen manapság nem mindegy mire mennyit költünk. Sokakat elriaszt azonban az a lehetőség, hogy a hőn áhított szín helyett esetleg narancssárgán fog pompázni a hajkoronájuk.olvass tovább