hajápolás

Vasalod?

2343

A hajvasalás napjainkra őrületes méreteket öltött. Emlékszem úgy hat-hét éve keresgélnem kellett hajvasalót, szinte sehol nem lehetett kapni, persze azért az erőlködés eredményt hozott, illetve egy új kütyüt a fürdőmbe. Ma, ha elmész egy londoni diszkóba a mosdóban tuti találsz hajvasalót, és abban is biztos lehetsz, hogy a lányok sorban állnak, hogy vasalhassanak. Hiába dívik a Hayden Panettiere által újra divatba hozott lokni, azért mi csak vasalunk és egyenesítünk, és szárítjuk, égetjük, károsítjuk a hajunkat. Lehet mindenféle hajspray-ket kapni, amik védenek, de elég bizarr, amikor ráfújod, még nedves, nincs időd várni, vasalod és gőzöl a hajad.olvass tovább

Mellévágás

3314

Mindenkivel előfordult már, hogy magának, vagy egy kedves barátnőnek, ne adj' isten, szakképzett fodrásznak köszönhetően, úgy döntött, hogy a következő pár hónapban nem lép ki az utcára. Az első sokk. Újraszárítod, átfésülöd, félretűzöd, begumizod (ha tudod), becsavarod, kivasalod, de a helyzet továbbra is katasztrofális, de nem menthetetlen.

"Na milyen lett?"

Mellbevágó érzés, mikor szakképzett kezek csinálnak olyan valamit a hajunkból, amit még a hajlakktól kábult agyunk sem fogad be túlzott örömmel. A vizes haj vágása mindig cseles, hiszen a száraz haj esése és formája teljesen más. Érdemes bevárni a félszáraz állapotot és csak akkor kaszabolni, ebből általában ritkábban van baj. A szalonok színskálái viszonylag megbízhatóak, hiszen ellenőrizheted, hogy fénynél, félhomályban hogyan változik az árnyalat. A keverésnél nincs mese, feltétel nélkül meg kell bíznod fodrászodban, hiszen a halál egyforma, számozott tubusok dzsungelében elég nehéz eligazodni. Miután végig ülted azt a 20-30 percet és szőkítés esetén már legszívesebben véresre kaparnád a fejbőröd, végre lemossák a festéket. Persze vizes hajon a szín még nem mond semmit, szóval vársz. Óllócsattogtatás, hajszárító kikapcs és az ismerős kérdés "Na milyen lett?" Jobb esetben a csillogó szemeid beszélnek helyetted és örömmel perkálsz, vagy félig sokkosan nézed magad a tükörben. Ilyenkor az sem segít, ha megmutatják tükörrel, hogy milyen a séród hátul, hiszen viszonylag ritkán szemezel a tarkóddal. Dönteni kell! Felállsz és hazáig kifundálod, hogy a következő hetekben sapkában járj vagy kendőben, vagy illedelmesen kifejezed nemtetszésed és bevállalsz egy másik fazont.olvass tovább

Ne kavarj!

4650

Belegondoltatok már, hogy azok a hajápolók, amiket heti többször is a fejünkre kenünk vajon jóban vannak-e egymással? Legyen szó samponról, kondiciónálóról, waxról vagy hajfényről, a felvitt, majd jól bedolgozott kencék elegye korántsem biztos, hogy ragyogó hajat eredményez.

Rendeltetésszerű használat

Alapvető probléma, hogy a nagyobb hatás érdekében tovább hagyjuk fent a különböző hajápoló szereket. Ha szeretnénk leszokni erről a rossz szokásunkról, elég ha szemügyre vesszük, hogy mi minden van egy átlagos hajbalzsamban vagy pakolásban. A tápláló olajok és illatanyagok mellett bizony tetemes mennyiségű mesterséges anyag lakozik az ártalmatlannak tűnő flakonokban, így nem véletlen, hogy a gyártók időhöz kötik ezen szerek hatékonyságát. A két perc legyen két perc, ha húsz perc áll a pakolás csomagolásán, akkor vegyük a fáradtságot és öblítsük le húsz perc után. Furcsa, hogy míg időspórolás gyanánt beszerezzük a kettő az egyben termékeket, addig a hajpakolást engedjük dupla annyi ideig száradni a fejünkön, had hasson bőséggel. Ki érti ezt a logikát? Egyébként jobb ha a 2-in-1 termékek használatát csupán a nyaralás idejére korlátozzunk, hiszen a balzsamnak igenis idő kell amíg kifejti a hatását. A fő problémát nem is a leöblíthető termékek jelentik, hanem azok a fújható, kenhető és pepecselhető hajkencék, amiket egymás tetejére halmozunk. Mielőtt ezt tennénk, érdemes egy tálkában vegyíteni a különböző hajápolókat: ha megváltozik a színük, az állaguk, ne adj isten szúróssá válik az illatuk, akkor semmikép se használjuk a hajunkon a kapott mixet.

A hajfény szérumok a hajápolási kencék labilis pontjai, hiszen első körben felspricceljük a csillogó-villogó hatást kiváltó löttyöt, majd erre ráküldjük a formázó termékeket. Pedig ez hiba, de nem kiküszöbölhetetlen: keverés-kavarás előtt ellenőrizzük, hogy a hajfény tartalmaz-e vizet. Ha igen, akkor jöhet a vegyítés, ha viszont nem, akkor ne kezdjük keverni semmiféle habbal, fixálóval vagy zselével, mert ezek többsége vízbázisú, így óhatatlan, hogy az anyagok reakcióba lépnek egymással. Itt is célszerű próba vegyítést végezni, hiszen így könnyen kiderül, ha a hajfény esetleg besűríti, ragadóssá, kezelhetetlenné teszi a fixálót. Hasonló a helyzet a zselé és a kondicionáló krém fúziójával, bár e kettő legtöbbször vízbázisú, így kevésé kártékony, mint mondjuk a hajhab és a hajfény párosítása. A mai zselék többsége már nem szárít, hála a kondicionáló összetevőnek, így nem szükséges külön hajápolóval megspékelni a hatást.

Mi ez? Ricinusolaj

6552

A sok festés és a hajformázók mindennapos használata miatt  sokan  szenvednek attól, hogy hajuk gyenge, fénytelen és törik. Szerencsémre nekem sosem volt semmi bajom a hajammal, de pár hete úgy alakult, hogy háromszor is át lett festve - én balga bevállaltam, hogy hajmodell leszek egy fodrászversenyen. A verseny jól sikerült, de a hajam megsínylette. Ekkor kértem tippet szakértőtől, hogy mivel is kezeljem a hajam, hogy gyorsan visszanyerje régi fényét és erősségét. A fodrászom a ricinusolajra esküdött, ezért kipróbáltam, és csak ajánlani tudom mindenkinek, hiszen olcsó, hatásos és otthon is könnyedén alkalmazható.

olvass tovább

Remélem, utálni fogsz!

7039

Vannak olyan csajok, akiket nem azért utálunk zsigerből, mert szebbek vagy okosabbak nálunk, hanem azért, mert genetikai előnyt élveznek: gyönyörű, fényes, dús hajkoronájuk van. Olyan, mint a reklámokban. Végtelen. Hullámzó. Csillogó. Persze, semmi baj azzal, ha magunkban egy kicsit irigykedünk meg egy kicsit utálkozunk, de még jobb, ha teszünk azért, hogy inkább bennünket utáljanak. Íme, néhány tipp fodrászoktól, hajápolási szakértőktől és persze a nagyitól.

Tippek szűz hajra (azaz nem színezett, festett vagy egyéb kemikáliával kezelt tincsekre)

  • Miután leöblítetted a hajadról a hajbalzsamot, öblítsd le a langyosnál is hűvösebb vízzel a tincseidet. A hideg víz hatására a haj külső hámrétegét (a kutikulát) alkotó egymásra boruló lemezkék összezáródnak, így másképp törik majd meg rajtuk a fény, és a hajad csillogóbbnak látszik.
  • Érdemes hajszárítás előtt hajfényt fújni a tincsek közepétől a végéig, amely arra hivatott, hogy a haj csillogóbb legyen tőle. A töveket kerüld el, mert a permettől (igen, nagyjából bármilyen márkájútól) könnyebben zsírosodik a hajad, és azt a fajta csillogást egyikünk sem szereti.
  • Ha hajszárítózol, figyelj arra, hogy ne maradjanak a tincseid egy kicsit se nedvesek. A műanyag vagy fém (!) fogú keféknél és fésűknél sokkal jobbak a természetes eredetű  –fából vagy sörtéből – készült kefék. Bár ezek jóval drágábbak, de sokkal kevésbé roncsolják a hajat. Ezek a hajkefék akkor is jó szolgálatot tesznek, ha hajmosás előtt szeretnénk valamilyen természetes pakolást tenni a hajunkra, mert a sörteszálú kefe eltávolítja a hajról a szennyeződést.
  • A hajszárítás egyébként mindig történjen langyos levegővel, alacsonyabb fokon úgy, hogy a hajszál növésének irányában szárítjuk a hajat, mert így a már említett kutikulák összezáródnak. Hogy ez miért jó, azt már említettük az első pontban.olvass tovább