húsvét

Juli húsvétja

3612

Na megint a nyakunkon egy keresztény ünnep, amelyre mindenféle hoppáréval kell készülni. Bár nem vagyok keresztény, de szívesen húsvétozom, mert tavasz van, minden színes, virágos és idén talán a húsvéti hóesés is elmarad. Szeretem a sonkát tormával és tojással, ha vega lennék is ennék húsvétkor sonkát, főve. Be kell szerezni friss tojást, azt be kell festeni, sonkát kell venni, azt meg kell főzni, és ki kell dekorálni a lakást. (A "kell"-ek elhagyhatóak, ha nem akarod nem kell.)

Tojglik

Ha van lehetőséged rá - és miért ne lenne - kistermelőktől vásárolj, friss tojást. A boltokban kapható tojásokon is fel van tüntetve a tojás eltarthatóságának a dátuma. A friss tojást könnyű megismerni, nem arról, hogy nem ráncos, hanem ha megrázod semmiféle hangot nem ad ki. Nem csipogásról van szó, hanem kattogásról, kotyogásról, nevezze mindenki annak, aminek akarja, de lehet érezni, hogy valami kotyog benne. Na, ez a valami a sárgája, ami már nem lágy, hanem kicsit keményebb burokkal rendelkezik. Még fogyasztható a tojás, de inkább csak festésre, amit nem feltétlenül eszünk meg. Tuti módszer az, ha beleteszed a nyers tojást egy tál vízbe, ha elfekszik friss, ha feláll, kicsit öregebb, de a víz felszínén úszó tojást azonnal dobd ki, mert záp. A tojásokat főzzük meg, de okosan. Tegyünk vizet az edénybe, óvatosan helyezzük bele a tojásokat a még hideg vízbe, tegyünk bele egy evőkanál sót, és így kezdjük el főzni. A tojások, mivel fokozatosan melegszenek át a vízzel nem fognak megrepedni, ha mégis eszükbe jutna, a só megakadályozza ezt a tervüket. olvass tovább

Húsvéti "Ki mit tud?"

6004

A minap az egyik kereskedelmi csatornán egy riportban az utca emberét kérdezgették a húsvétról. Egyenesen ciki volt hallani, hogy sokan azt sem tudták, mit ünneplünk ilyenkor.

Az egyik járókelő válasza viszont elgondolkodtatott. A huszonéves  srác – nyilván saját tudatlanságától – feldúltan úgy érvelt, hogy honnan kellene tudnia bármit is, amikor az iskolában a sok haszontalan dolog mellett, erről nem esik szó. Valahol egyetértek vele. Jobb esetben a hagyományokkal otthon, családi körben kezdünk el ismerkedni. Aztán jön az óvoda és az iskola. Amíg például az általános iskolában legalább az ünnepek előtt beszélünk a hagyományokról, addig ezek később nem nagyon jönnek elő. Mi a gimiben, az osztályfőnöki órán rendszeresen pótoltunk valamilyen elmaradt tananyagot, vagy valami lehetetlen témáról folyt a diskurzus - az évenkénti osztálykirándulásról például, a rajzot pedig amint lehetett, kiirtották a tanmenetből. Nálunk speciel hittan és néprajz nem volt.

Talán úgy voltak vele, hogy 12 éves korunkig megkapjuk a hagyomány-batyut, mint a hamuba sült pogácsát, és onnantól kezdve ez a kérdés el van intézve, jöhet a fizika, kémia, irodalom és társai, amelyekre szükségünk van az általános műveltséghez. Hogy az én kémia ismereteim ma már körülbelül ott érnek véget, hogy a kénnek záptojás szaga van, egy dolog. A tudás elillant, mint a gázok, mert nem gyakorlom. Így hogyan kellene csípőből jól válaszolnia annak, aki az általános iskolában hallott utoljára arról, hogy mit jelent az ünnep? Ráadásul egyre többek számára a vallási ünnepek nem jelentenek többet néhány szabadnapnál. Amivel nincs semmi baj, én magam sem vagyok vallásos, de azért mégiscsak szánalmas, hogy nem tudunk válaszolni a legalapvetőbb kérdésekre. Ennek folyományaként álljon itt néhány alapkérdés és alapválasz, hogy ne legyen ciki, ha mondjuk a négyéves rokont kell felvilágosítani az ünnepről.

Mit ünneplünk húsvétkor?

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe – írja a Wikipedia. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – harmadnapon, vasárnap feltámadt. A húsvét eredetileg zsidó ünnep volt (pészah), az egyiptomi fogságból való szabadulást ünnepelték. Ebben az időszakban a keresztény és zsidó világon kívül is tartottak a tavaszi napéjegyenlőséghez kapcsolódó pogány ünnepeket a tavasz eljövetelének örömére.

Mit jelent a húsvét szó?

A húsvét a negyven napos böjt végét is jelenti, ezen a napon lehet először húst magunkhoz venni.

Miért tartanak negyvennapos böjtöt?
Jézus negyvennapos sivatagi böjtjének emlékére. Az önmegtartóztatásra tanít. A böjt utolsó hetének neve nagyhét, utolsó napja pedig nagypéntek.

Mikor van húsvét?
A húsvét mozgó ünnep, az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik.

Miért locsolkodunk?

A locsolkodás a kereszténység előtti, illetve azzal párhuzamosan létező pogány szokások maradványa. Az utóbbi időben a keresztény és pogány szokások szinte teljesen összeolvadtak. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik. A mondai magyarázat szerint a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket.

Mi köze a nyúlnak és a tojásnak a húsvéthoz?
A nyúl és a tojás szimbólumok valójában termékenységmotívumok. A nyulak szapora állatok, és tavasszal a tyúkok is több tojást tojnak. A húsvéti nyulat állítólag a 16. században, Németországban kapcsolták össze először a húsvéttal, a gyerekek számára fészkeket építettek, ebbe rejtették az ajándék tojásokat. Érdekesség, hogy Franciaországban és Belgiumban a nyúl helyett a húsvéti harangok pottyantják le a piros tojásokat. Régen a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi.

Források: Wikipedia, Husvet.hu

Nem tökölök, öntök!

6007

Sütemények tálra pakolva? Behűtött italok hadrendbe állítva? Ugye, mindenki kiöltözve várja már a locsolkodókat? Na, persze! Van egy olyan érzésem, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki nincs oda az előtte álló napért, amely egyenlő az arcunkra kényszerített bájos mosollyal, régen látott rokonokkal folytatott muszáj-cseverészéssel és egész napos pacsuliszagban való fuldoklással.

Hogy néhány derűs perccel vértezzünk fel, álljon itt néhány locsolóvers. Vajon a ritkán látott távoli rokonok, a kínosan ittas ismerősök, a csapatba verődött haverok vagy a beeső vendégek is beújítanak majd, vagy a snassz "zöld erdős" változattal rukkolnak elő?

Unalmasoknak

Én kis Szódás legény vagyok,
szódavízzel locsolkodok,
azt álmodtam az éjszaka,
itt is van egy rózsafa,
el akart hervadni,
szabad e locsolni?

Hagyományőrzőknek

Szépen kérem az anyját,
Adja elő a lányát,
Hadd locsolom a haját!
Hadd nőjön nagyra,
Mint a csikó farka:
Még annál is nagyobbra,
Mint a Duna hossza!
Szabad-e locsolni?

Nagyivóknak

Húsvét hétfő reggelén mosolyog az ég is,
Adjatok egy fél decit, mosolygok majd én is.
Verset nem mondok,
azt mondjanak a kicsik,
én csak azért jöttem,
hogy igyak egy kicsit!

Szabad szájúaknak

Zöld erdőben jártam,
egy nagy magas fát láttam,
ki akart dőlni,
nesze b*zd meg kölni.

Romantikusoknak

Korán reggel felébredtem, messze-messze jártam,
Tündérország kiskertjéből rózsavizet hoztam.
Na, te kislány, megöntözlek, ma van húsvét napja,
Tündököljön a két orcád, mint a piros rózsa.
Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok,
Zsebemben is elférnek a piros tojások.

Realistáknak
Jöttem locsolni, átléptem pocsolyát,
Anyám az idén nem főzött kocsonyát.
Az összes lóvémat elvitte a nyuszi,
kit úgy hívnak válság, így a húsvét cumi.

Azoknak, akik be akarnak vágódni
Egy éve volt húsvét,
Úgy emlékszem vissza,
Sok leányzó azóta is,
A kölnivizet szidja,
Gondoltam hát nem kell kölni,
Fulladjon más a szagától,
Ez a víz majd elpárolog,
Úgy bizony magától.
Akit ezzel meglocsolok,
Nem hervad el soha!
Szabad-e locsolni?

Sonkára fel!

7707

Nem tudom, ki hogy van vele, én nem tudom elképzelni a húsvétot sonka, tojás és torma nélkül. Ezek az ízek és illatok hozzátartoznak az ünnep élményéhez, és ha nem lennének az asztalon, nem is lenne ugyanaz az egész. Persze, ha alaposabban megnézzük, mit szimbolizálnak ezek az ételek és a húsvét egyéb hozzávalói, messze túljutunk a személyes kulináris preferenciákon, és kollektív tudattalant kiáltunk. Jó érzés persze tudni azt, hogy ami az asztalon pihen és hívogat, sokkal több némi proteinnél, vitaminoknál és egyéb összetevőknél: évezredes hagyományrendszerbe illeszkedik és gazdag szimbolikája van.

Ha a két alapvető összetevőnél maradunk: a sonkáról úgy tartották, hogy aki ilyesmit fogyaszt húsvétkor, annak bőségben lesz része egész évben. A tojás pedig az egyik legősibb szimbólum: a születés, újjászületés és a termékenység jelképe. Nem meglepő hát, hogy ilyesmiket fogyasztunk azon az ünnepen, ami a pogány tavaszköszöntő ünnepekben és termékenységi rítusokban gyökerezik és innen került át a keresztény kultúrkörbe.

Tökéletes eledel hát ilyenkor a füstölt sonka és főtt tojás, némi tormával fokozva a hatást, esetleg újhagymát rágcsálva hozzá, az ember azonban olyan szerzet, hogy állandóan változatosságra törekszik. Szerencsére az említett alapanyagok remekül variálhatók és kombinálhatók, így a lehetőségek gyakorlatilag kimeríthetetlenek, ahogy az alább következő válogatás is bizonyítja. Ezekkel az ételekkel emelhetjük a húsvéti gasztrotúra fényét, de akkor is bevethetők, amikor háromnapnyi szakadatlan sonkaevés után még mindig jókora darab terpeszkedik a tálon és újrafelhasználás után kiált.olvass tovább

Fogd rá a nyuszira!

7708

Ritkán szoktunk ilyet, de most annyi program jött össze péntekre, hogy a nagy húsvéti eszem-iszom előtt mindenképp érdemes nyakatokba venni a fővárost. Ne kérdezzétek, miért? Fogjátok rá a nyuszira!

Kincsvadászat extra

A Lovebug Vintage webshop tulajdonosa, Kertész Violetta ismét nyílt napot tart. Az előzőn mi is ott jártunk, írtunk is róla, és imádtuk! Vivi Magyarország és Európa bolhapiacairól gyűjti be a gyönyörű brossokat, táskákat, cipőket, és egyre több ruha is kapható nála. Legutóbb Berlinben járt, onnan is mesés kincseket hozott. Érdemes elmenni a nyílt napra, mert a webshopban negyedannyi holmi van feltöltve, mint amennyit a nyílt napon találni.

Időpont: 2011. április 22. 14:00-21:00. Helyszín: Budapest, 1026 Szilágyi Erzsébet fasor 45/B Kertész-Patak kapucsengő

Horror és sör

Bogárfölde után irány a GRUZZWE Store & Gallery, ahol Dömsödi Zsolt pszeudo-horrorplakát kiállítása nyílik a Portfolio Points kiállítássorozat részeként. A boltban nemcsak Gruzzwe pólókat lehet kapni, hanem hazai tervezők cuccai mellett a feltörekvő képzőművészek is képviseltetik magukat. Szóval, aki képbe akar kerülni, mi most a menő, az tegyen arra egy sétát. A kiállítást Vágvölgyi B. András nyitja meg, akivel mi is beszélgettünk. Dömsödi Zsolt munkáiból limitált példányszámban pólók is készültek, amelyek a helyszínen megvásárolhatók. És hogy még jobb legyen a hangulat, a bulin nem bor, hanem az első hazai kézműves sör, a Keserű Méz folyik majd.

Időpont: 2011. április 22., 18 óra. Helyszín: Budapest, 1061. VI. ker. Paulay Ede u. 8. A kiállítás megtekinthető 2011. május 27-ig.

Óriási akció a Catwalkban!

Új szelek fújnak a Catwalk háza táján, de előbb ki kell söpörni mindent, ami nem illik bele az új koncepcióba. Ezért az összes Catwalk-cucc 1000 (igen, ezer) forint, a többi holmi 3000, 6000, 9000 és 15 000 forintos fix áron kapható ma estig! Fincsi, mi? Pénteken Pupi-buli lesz. Aki még nem találkozott volna vele, Pupi a bolttulajdonos imádnivaló tacskója, aki aznap szülinapos. Az akciók mellett tacskó-örökbefogadásra is lehetőség nyílik a Futrinka utcai Tacskó Fajtamentő Csoport segítségével. Ráadásul aki pénteken vásárol, 2000 forintos utalványt kap. Ezt őrizzétek meg jól, mert hamarosan, a teljes megújulás után, Reopening buli is lesz, amelyen levásárolhatjátok az utalványt.

A Catwalk Pupi buli időpontja: 2011. április 22. Helyszín: Budapest, 1053, V. ker. Galamb u. 7.