hétvége

Fertőből Fertődre

4042

Szeretem a városi pörgést, eleve városban élni. Éltem kisebb városban is, rengeteg időt töltöttem falun is, összehasonlítási alapom tényleg van. Mindentől függetlenül időről időre megkívánja az agyam a falusi nyugalmat, a természet természetes közelségét, a szmogtalan, zajtalan terepet. Kora nyári, első meghosszabbított hétvégém a Fertő-tóhoz vezetett, méghozzá felbátorodva barátnőm tavalyi élménybeszámolóján, bringával! Na ne úgy képzeljétek el, hogy Budapesten felpattantam a nyeregre és eltekertem a tóhoz, nem! Igénybe vettem a MÁV csodálatos szolgáltatását, ami külön fejezetet érdemel!

Hív a vasút, vár a MÁV

Mielőtt utazom a közelbe - Európa ezen területe-, és tervezgetek, akkor a vasúti közlekedés menetrendje a kiindulópont, mikor, mivel, hogyan, ugye fontos. Mivel egy ideje nem használok autót - bár néha elbizonytalanodom, hogy vajon ez helyes döntés volt-e részemről -, a vonat és a busz a opcionális jármű, ha elhagyom Budapestet. Internet, menetrend, részletes keresés. Mivel biciklivel szerettem volna tekerni a Fertő-tó körül, egyértelműen olyan vonatot kerestem, amin lehet bringát szállítani, lehetőleg kényelmesen, átszállás nélkül elérni a célállomást, ami Fertőszéplak volt. Nos, a menetrend szerint ez átszállás nélkül kivitelezhetetlen, viszont Fertőszentmiklósig lehetséges, onnan pedig már csak öt kilométer tekerés, és célt is érek. Hát legyen! A vonat, amit megjelölt az online menetrend, alkalmas kerékpár szállításra - gondoltam, akkor van egy vagon, ahova betehetem a bringát -, és átszállni sem kell. Nos, vagon nem volt és Győrött bizony át kellett szállni. A bringát az utolsó vagonban lehetett elhelyezni, és Győrött pontosan három percem volt megtalálni a vonatot, leszaladni az aluljáróba, majd le és feltenni a bringát az utolsó vagon, hátsó traktusába, mindezt egy hatalmas hátizsákkal tarkítva. Budapest fele már sokkal okosabb voltam, felhívtam a MÁV tudakozót és huszonhatszor rákérdeztem, hogy biztosan nem kell átszállni-e! Nem, nem kell. Remek. 

Kár, hogy az illatot nem tudom megmutatni...

Tehát visszafelé azért indultam 18.20-kor - gyakorlatilag későn -, mert ez volt az egyetlen vonat, ami egyenesen Budapestre vitt. Kicsit aggódtam, hogy miként készülök fel a hétfőre, ha ilyen későn - 21.20-kor - érkezem a Keletibe, de hát megemésztettem, vártam a vonatot, ami be is futott pöccre. Mivel megint nem volt bringaszállító kocsi, már automatikusan irányba vettem a leghátsó vagon fenekét, amikor a kalauz rám ripakodott, hogy húzzak a legelsőbe a bringámmal együtt! Rohanás, cipekedés, fenn a bringa, hopp a táska lenn maradt, hopp leugrom, aztán fel, ajtó csukódik, és start! Kallernél még csekkoltam, hogy valóban nem kell átszállnom és nyugodtan ültem a vonaton a bingám mellettem. Elértük Győrt, gondoltam már csak uszkve két óra és végre lezuhanyozhatok, megpihenhetek. A fenéket! Ember tervez, a MÁV végez. Már vagy húsz perce állt a vonat Győrött, amikor egyszer csak figyelmes lettem egy ismerős hangra: "Tájékoztatjuk a tisztelt utazóközönséget és a vonatra várakozókat, hogy a Győrből, Budapest Keleti Pályaudvarig közlekedő gyorsvonat, műszaki okok miatt előreláthatólag ötven percet késik. Türelmüket és megértésüket köszönjük!" No comment! Este tizenegy után értem haza. Utálom a MÁV-ot! Ráadásul nekem, a bringámnak, a pasimnak, a bringájának a vonatozás kicsit több, mint tizenhatezer forintba került. Tényleg olcsóbb a benzin, és akkor mindenki gondolkodjon el rajta, hogy pénz vagy szmog!olvass tovább

Minden ingyen

4347

Mivel mindjárt itt a Sziget, meg talán a nyaralás és nyár van, meg recesszió, ezért ingyen murit ajánlunk a hétvégére. Nem szigorúan, de maximum leiható kategóriáig megyünk el. Nyáron egyébként sem nehéz belépőmentes övezetben táncolni, kulturálódni, szórakozni, de akár berúgni is lehet, pénz nélkül.

A legnagyobb dobás a városban, hogy az egyik szórakozó helyen, ahova egyébként sose megyünk, szóval velünk ott nem lehet összefutni, az a Morrison's 2, ahol hétfőn este kilenc és tizenegy között ingyen van a sör, más napokon meg délután öttől este kilencig is csak kétszáz. Szóval, elég merészen be lehet indulni. Akinek ez tetszik, hát tessék: van terasz, biliárd, karaoki, meg ilyenek.

Na, ennyit a mainstreamről, most jöjjön, ami nekünk tetszik. Filmezni jó, elvisz mások világába, idejébe, országába, hát a legjobb, ha ingyen van ez is és legális. A Tér, film, zene fesztivál még tart, irány a West End teteje, ahol olyan filmeket nézhettek meg a hétvégén, mint: Papp Gábor Zsigmond: Partyk népe – Plázák népe, In memoriam: Bacsó Péter – Majdnem szűz, Oliver Hardy – Néma film, Az ördög Pradát visel, Rövidfilmek az MTV archívumából, Keményffy Tamás: Mázli, és másokat. 

Ha érdekel benneteket az a fajta formatervezés, ami az elmúlt egy-két évszázadot jellemezte, és megnéznétek milyen műkincseket halmoztak fel, akkor irány a tizenharmadik Műgyűjtők Éjszakája, Budapesten, a Falk Miksa utcában (kedvenc pesti utcám), 2009. július 30-án, csütörtökön este öttől, az éjfélig zajló képzőművészeti eseményekben bővelkedő programsorozat számos érdekességet és újdonságot kínál a nagyközönségnek. Lesz zene, tánc és látvány. (Meglehet, hogy veszek egy eozint.)olvass tovább

Divatos programok hétvégére

7738

Kedves Mindenki! Szerencsére a tavaszi szél magával hozott néhány szuper programot is, amelyekről nem érdemes lemaradnia annak, aki szeretne bulizni, vásárolni, vagy éppen nézelődni.

Pop-up Store a Coinban

Külföldön már nem ismeretlen a pop-up store, azaz a hirtelen felbukkanó, néhány napig látogatható ideiglenes üzletek jelensége. Magyarországon néhány hónappal ezelőtt a Nanushka volt az első, aki pop-up üzletet nyitott, most pedig az OurStyle Boutique próbálkozik meg ugyanezzel. Olaszország legnagyobb üzletlánca, a COIN lehetőséget biztosít a magyar divattervezőknek, hogy megmutassák magukat a Dorottya Palotában található üzletében. A teljes tavaszi megújulás jegyében lesz L’Oréal Paris sminksarok és Hg.hu stylist villámtalálka is.

Időpont: 2011. április 28 – április 30. Helyszín: COIN Áruház, Dorottya utca 6., Facebook-esemény itt.

Fotós: Milos Gazdic. Styling: Füster Anett. Modellek: Benedetta (Attractive Models) &
Margó (Contact Models). Smink: Székely Éva (Soulist). Haj: Klotz Melinda (Soulist).olvass tovább