házasság

Jelenetek egy házasságból

3303

Kaptam egy e-mailt Németországban élő barátnőmtől. Egy férjjel és három leánygyermekkel „ rendelkezik ”. A gyermekek életkora: 9 hónapos, 8 és 12 éves. A barátnőm az ottani népfőiskolán tanít heti néhány órában, a férje szakács. A levél az együttélés, az alkalmazkodás, a házasság szépségeiről szól:

"Végre én is puffogok egy kicsit, ma meg tegnap halálra bosszantott a férjem. Azt hinné az ember, hogy amikor szabadnapos akkor nekem könnyebb dolgom van.
Hát egy nagy frászt! Segített ugyan, mert vásárolt is, meg főzött is, de semmi logika nem volt abban, amit csinált. Boltban például tegnap háromszor volt, a konyhát meg tovább rámoltam, mint amennyi ideig ő főzött. Én tegnap tanítottam, majd megpróbáltam porszívózni. Közben hazaért a kicsivel, aki útközben elaludt. A nappaliban és hálóban tehát nem zöröghettem. Mint ahogy a konyhával egyben lévő középső gyermek szobájában sem, mert oda P. ( a férj ) bevonult nézni a déli híradót. Akkor „ porszívó project ” felfüggesztve, nekikezdtem vasalni, mert azt csendben is tudok. Akkor meg nem jó helyen ültem, menjek arrébb. Mikor pedig a középső hazaért és mondtam, hogy szerintem az ő leckekészítése fontosabb, megsértődve kivonult a konyhába újságot olvasni.olvass tovább

A pasim már apa

3659

Már huszonévesen is könnyedén találhatjuk magunkat olyan helyzetben, hogy a férfi, akibe beleszeretünk, már elvált, már volt nős (főleg, ha nálunk idősebb pasikkal ismerkedünk). Ez talán nem is olyan bonyolult szituáció, hiszen nekünk is voltak exeink (jó persze egyikkel sem jutottunk el az oltárig, de ez talán nem oszt, nem szoroz). Egy párnál természetes, hogy mindkettőjüknek voltak kapcsolatai másokkal, mielőtt megismerték volna egymást. Ez egy egész könnyen kezelhető, és általános élethelyzet, hiszen mindenki minden új kapcsolatában szembesül ezzel.

A történet akkor lesz bonyolultabb, ha a srácnak az ex feleségtől, netán az ex barátnőtől van egy, két (vagy még ennél is több) gyereke. Mit is csinálhatunk ilyen szituációban, játsszunk, ne játsszunk, meneküljünk, ne meneküljünk? Szeretjük az illetőt, de persze az összes ismerősünk, rokonunk hülyének néz minket, ha belevágunk.

Nem kell lényegesen idősebb pasit kifognunk ahhoz, hogy az illetőnek már legyen gyereke, hiszen sokan ugranak bele egy kapcsolatba már a húszas éveik elején is, amiről úgy gondolják, hogy életük végig fog tartani... Aztán persze sokszor kiderül, hogy mégsem ő az, aki egy egész életen át kell. Ha megvan a felismerés, ha megromlott a kapcsolat ilyen vagy olyan okokból, akkor a házaspárok szétmennek. Persze egy válás bonyolultabb, mint egy szakítás, már az állam is beleszól, az egész egy hosszas jogi procedúra, osztozkodás a vagyonon, és persze békítő tárgyalások sora, aminek csak sokára lesz válás a vége.

Ha a volt párnak még közös gyereke is van, akkor lényegesen komolyabb a dolog. Kié legyen a felügyelet, mennyi legyen a gyerektartás, mikor legyen láthatás, mi lesz az ünnepekkel, a karácsonnyal és a húsvéttal...? Hiába mondja ki a bíróság a válást, hiába "tépik szét" az házassági papírt, a gyerek örök kapocs a felek között. A közös gyerek a későbbiekben is összeköti őket, legalábbis abban az esetben, ha mindketten felelősségteljes szülők, és igényt tartanak minőségi kapcsolatra a gyerekükkel, de tegyük fel, hogy azok. Szóval van az az édes, aranyos, kedves kis csemete, aki miatt mindig is beszélni fognak a szülők, mert muszáj nekik, mert a gyereknek mindketten a legjobbat akarják.olvass tovább

Nyílt kapcsolat

3844

Rájöttem valamire. Egy nő, ha függetlenséget akar, azt ne egy nyílt kapcsolatba élje ki. Egy nőnek szüksége lehet a másikra, ha találkozik vele, egy reggeli melengető csókra, édes szavakra - még akkor is, ha ennek szükségét először nem is érzi. Miért? Ez a genetikában rejlik. Vagy valami olyasmi.

Egy kapcsolat vagy van vagy nincs. A köztes út nehezen létezik vagy eléggé ribancos a maga módján. Ha egy jó barátról is legyen szó, kívülálló számára úgy tűnhet, a nő csak a könnyelműségét és függeni vágyását mutatja, ha belemegy a „csak szex és más semmi” megoldásba… Amikor a két fél a mindennapokban és mindenki előtt, az utcán vagy köztereken haveroknak vagy csak ismerősnek, majd a hálószobában egy film mellett már egymás szeretőinek bizonyulnak. Egyáltalán - és felteszem magamnak is a kérdést: mikor dönt úgy egy nő, neki erre van szüksége?olvass tovább

Használtuk, most elvesztettük

3978

Szaporábban lélegzünk, érezhetően idegesebbé válunk - az idei év sok jelentős változást hozott életünkbe, mert "válságban" élünk, sokunk érintett hitelbirtokos, de mégis, a szót is, a helyzetet pedig főleg nagyon unjuk, lassan belefásulunk. Az egyik válság-intézkedés még nem lépett ugyan érvénybe, de nincs sok hátra, hogy egy népszerűvé vált és közkedvelt támogatást kiiktassanak az életünkből. A téma emésztése nem egy finom tortaszelet élvezete, de nézzük, hogyan is voltunk eddig a szocpollal, lássuk, mi változik, ami minket érinthet.

Tudjuk, hogy a vissza nem térítendő lakásépítési kedvezmények, mint a szocpol, a félszocpol, a fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT), az adó visszatérítési támogatás és akadálymentesítési támogatás ez év július elsejével megszűnik. További változás, hogy a gyed a gyermek egy éves koráig jár, akkortól a minimál nyugdíjjal egyező összegű gyes váltja fel. A családi pótlék az elkövetkező két évben nem emelkedik. 

Pénzért csináltunk gyereket

A házasok, a gyermeket nevelő fiatal családok lakásigényének kielégítése érdekében eddig úgynevezett lakáscélú közvetlen állami támogatásokat lehetett igénybe venni a szükséges jogosultsági feltételek fennállása esetén Magyarország területén lévő ingatlan építésére, vásárlására, bővítésére. Az 1970-es évek elején a gyermekek után járó támogatások kihasználásával szinte egy fél lakást is lehetett vásárolni, ám napjainkban a támogatás összege egy új ingatlanvétel tekintetében már szinte elenyésző. Jellemzően a családok két születendő vagy megszületett gyermek után vették igénybe a szocpoltámogatást, erre bizonyára sokan tudunk környezetünkből példákaz hozni.

A csúcsidő a szocpol tekintetében a 2002-2007 közötti időszak volt. A "szüljünk gyereket az államnak" ideológiát közel 34 ezer család képviselte, 10-ből 8-an jutottak így ingatlanhoz. Mértéke a gyermekek számától függött, 900.00 Ft-tól 3.800.000 Ft-ig terjedt, s  a felső határ összege mágnesként vonzotta a gyermekvállalási kedvet. Persze nem adták ezt olyan könnyen, a bürokrácián alaposan át kellett esni minden igénylőnek: banki hiteligényléskor a szocpol felvételénél a hitelkérelemmel együtt kellett beadni az igénylést, a szocpolra való jogosultság a hitelbírálat függvénye volt. A bank szakaszosan folyósította az az építmény készültségi fokának megfelelően a támogatást, de saját kompetenciáján belül felülvizsgálhatta és módosíthatta is a kérelmet. Ennek megfelelően csak akkor járt a szocpol, ha az a 12/2001-es kormányrendelet szerinti méltányolható építési költségbe is belefért.olvass tovább

Emlékezetes esküvő - csőd nélkül

4089

Úgy döntöttetek, összeházasodtok? Szeretnétek egy egyszerű, de emlékezetes esküvőt magatok megszervezni, de fogalmatok sincs, miként lássatok hozzá? Nem szeretnétek milliókat költeni a nagy napra, de akárhol nézelődtök, azt látjátok, ez nagyon sokba fog kerülni? Semmi vész, megosztjuk veletek félévnyi amatőr esküvő szervezői tapasztalatunkat, s reméljük, tippjeink segítségével számotokra is kellemes emlék marad a készülődés. Egy megszívlelendő tanács: ahol csak lehet, bánjatok óvatosan az „esküvő” szóval, mert azonnal két-háromszoros lesz a szorzó, mikor csilingel a pénztárgép.

Párommal mindketten kicsi, családias esküvőre vágytunk, a lehető legkisebb felhajtással, lagzi nélkül. Nem bírjuk a mulatós zenét, a menyasszonytáncot, a vőfélyt és egyáltalán, a „kell”, a „szokás” és az „illik” dolgokat. Polgári esküvő és egy kis vendéglátás egy étteremben, szűk körben. Csak olyan vendégekkel, akik nélkül nem mondhatjuk ki az igen-t, tehát nem voltak olyan meghívottak, akiket meg „kell” hívni és hiányzott néhány részlet, ami pedig esküvőn „szokás”. Leány- és legénybúcsút sem igényeltünk, inkább az esküvő estéjén elmentünk együtt bulizni a barátainkkal.

Gyűrűk

Mindegy, hogy katalógusból nézitek ki a tökéletest vagy karikagyűrű szalonban próbálgattok, nagyon sokat lehet megtakarítani, ha nem csak pénzben, de aranyban is fizettek. Van olyan ékszerész, aki megmondja, hány gramm kellene a gyűrű pár elkészítéséhez, és amit visztek, beszámítja - és nem is tört arany áron.olvass tovább