gyros

Gyors gyros

5669

Úgy tíz éve lehetett, hogy Pécsett megjelent az első gyrosos az Apolló mozival átellenben. Nagyon bírtam, isteni finomnak találtam az összeérett, fűszeres, szépen lesült húst, a zöldségeket, a fincsi joghurtos szószt... most is összefut a nyál a számban.

Már jó néhány éve ízlelgetem Budapest gyros készítményeit, de olyan finomba még nem sikerült belefutnom, mint a pécsi arabok ételei. Leginkább a Star Kebabot bírom, de azt is csak azért, mert láttam már közelről, hogy milyen tiszta a konyhájuk. Sokan hivatkoznak arra, hogy azért nem esznek gyrost, mert napokig ott rothad a hús egymás hegyén hátán. Nos, a gyros lényege pont ez, pácolni a húst napokon át - természetesen ettől nem romlik meg, ha megfelelő körülményeket biztosítjuk.

Otthon is elkészíthetjük a gyrosunkat, így tuti nem lesz olyan érzésünk, hogy tisztátalan a kajánk. Eredetileg szabadtéri, nagy társaságot összehozó alkalmakkor készítettek a görögök, törökök gyrost - dönert vagy gíroszt, ahogy tetszik -, leginkább amikor sok éhes szájat kellett betömni, hiszen ez egy kiadós, mégsem "nagy mennyiségű" étel. A hagyományok szerint a gyros birka-, borjú, marha- esetleg szárnyashúsból készül. A húst - ami semmiképpen ne készüljön mellből, sokkal jobb a filézett comb, mert nem annyira száraz -, jól be kell fűszerezni. Lehet kapni gyros fűszerkeveréket, gyorspácot - ha ilyet használunk, semmi szükség arra, hogy három napig a hűtőben pácoljuk a húsit, elég neki pár óra. Amennyiben autentikus módon szeretnénk elkészíteni a gyrost, érdemes jóféle húst beszerezni - kinek-kinek ízlése szerint. Miután kis cafatokra felnyestük, tegyünk rá a következő fűszerekből bőven: kakukkfű, bazsalikom, fokhagyma, őrölt bors. Öntsünk rá olívaolajat és citromlevet is facsarjunk rá. Ha nincs gyros sütőnk, akkor serpenyőben - nekem a wok a kedvencem - hirtelen süssük ropogósra a húst.

http://www.keinfastfood.de/wp-content/uploads/2008/07/doner.jpg

Tálalhatjuk pitában vagy tányéron is. Ha tányérra tesszük, akkor készítsünk hozzá joghurtos tésztát vagy rizst, de ebben az esetben is adjunk hozzá pitát, amit mi is megsüthetünk! Mielőtt azonban a körettel bíbelődnénk, szeljünk fel zöldségeket: paradicsomot, uborkát, lilahagymát, salátát. Az egészet öntsük le tzatzikivel. A tzatzikit sűrű - lehetőleg házi - joghurtból készítem, mert a bolti minden, csak nem joghurt. Egy kígyóubit lereszelek tökreszelőn, lesózom, ami levet enged, azt leöntöm, belezúzok egy-két gerezd fokhagymát, leheletnyi borsot őrlök rá, és már keverem is össze. Vagányak chilliszósszal bolondériázhatnak még a gyrosban, de én azt kihagyom.olvass tovább

Éljen a szemétkaja!

6570

Nagy baj van. Nem tudok főzni. Hogy miért nem sikerült megtanulni, azt most hagyjuk, nem tehetek róla, na jó, csak félig tehetek róla, a körülmények, meg minden. Mindazonáltal azt gondolom, hogy ez cikibb, mint hogy az embernek nincs mondjuk jogsija, főleg akkor, ha úgy szereti a hasát, mint én. A főző férfi menő, sármos és magabiztos, ha jól csinálja, nem számít, hogy egyébként sörhasa van, és olyan arca, mint egy pedofil rozmárnak – ez utóbbi kettőt a tévében mutogatott francia séfek nagy része magabiztosan hozza, mégis ők a világ urai, amint az egyik kezükkel fűszereket mutogatnak a kamerába foghegyről magyarázva mellé valamit, a másikkal pedig oda sem nézve tojást törnek valami rotyogó üstbe.

olvass tovább

Ne bonyolítsd vacsik

7294

Sokan osztják azt a véleményt, hogy a főzés az egyik legnagyszerűbb elfoglaltság, és barbárság a házimunkák közé sorolni. Ráérős hétvégéken, amikor a lelkes hobbiszakács kellő időt és energiát tud áldozni a kulináris önmegvalósításra, ez kétségtelenül így van, de a hétköznapok során a vacsorafőzés sokszor a kötelező gyakorlatok szintjére alacsonyodik. Már ha egyáltalán sor kerül rá, hiszen sokkal egyszerűbb megmelegíteni egy készételt vagy becsábulni egy gyorsétterembe, és fáradtságra hivatkozva átmenetileg kikapcsolni a szemétkajával kapcsolatos ellenérzéseket. Ez azonban súlyos hiba, hiszen vannak olyan fogások, amikre akár félholtan is érdemes benevezni, hiszen kis túlzással pillanatokon belül ott gőzölög az asztalon az ínycsiklandó végeredmény, ami új dimenziókba helyezi a gyorskaja fogalmát.olvass tovább