gyümölcs

Edd meg, idd meg és kend magadra a szőlőt!

2373

A szőlő egyike azoknak a gyümölcsöknek, melyeket a lehető legszélesebb skálán használunk fel. Készül belőle bor, konyak, édesség, és esszük csak úgy magában. Az ebből készült szőlőcukrot agyunk reset gombjának megnyomására használjuk. Kevesen tudják, hogy kozmetikai szerekben is megtalálható a szőlő, mely mind vitaminokban, mind rostokban, mind ásványi anyagokban gazdag, ezért testünknek és lelkünknek is tökéletes.

Jótékony hatások

A szőlőben A-vitamin, B1, B2, C-vitamin, kalcium, vas és foszfor is van, emellett magas a káliumtartalma, ami vízhajtóként hat a szervezetre. A szőlőben található rostanyagok a jó emésztésről gondoskodnak. A piros szőlőben található cserzőanyag a bélnyálkahártyára hatással van, és a flavonidok a szív és érrendszer egészségének megőrzésében segítenek, emellett az érelmeszedés kialakulását is gátolják. Ezek miatt a szőlő kúragyümölcsnek mondható, így ha valaki jót akar tenni a szervezetével, akkor ajánlatos egy héten keresztül minden nap megennie egy kiló szőlőt. Fontos, hogy a szőlőben lévő vitaminok felszívódásához elegendő folyadékot igyunk, és persze a szőlőszemeket alaposan mossuk meg, és töröljük szárazra mielőtt fogyasztjuk.



olvass tovább

Mi ez? Kandírozás

2539

A kandírozott finomságokat karácsony környékén szoktuk készíteni, talán azért, mert ekkor fogyasztunk nagy mennyiségben citrusféléket, főleg narancsot, amelyek héjából ínycsiklandozó kandírozott finomságot készíthetünk. A kandírozás egyfajta tartósítási eljárás, melynek az a lényege, hogy a gyümölcsben található vizet cukorral helyettesítjük. Időigényes művelet, mivel elég sok időbe telik, mire a víz helyét átveszi a cukor, de ha sikerül, kitűnően tartósítottuk a gyümölcsöt.

Fontos, hogy kandírozásra a már érett, de még kemény gyümölcsök az alkalmasak. A citrusfélék mellett ananászt, almát, barackot, cseresznyét, meggyet, szilvát és szőlőt is tartósíthatunk ezzel az eljárással.

Narancshéj kandírozás

A narancshéj kandírozása talán a legismertebb és a legnépszerűbb a gyümölcsök ilyen jellegű tartósítása közül. Az eljárás több napot vesz igénybe, de nem túl bonyolult. Először is vegyünk néhány narancsot, mossuk meg alaposan, hiszen a héját fogjuk később elfogyasztani. Megmosás után hámozzuk meg. A lehámozott héjat vágjuk fel keskeny csíkokra, de úgy hogy a héj fehér részét, amennyire lehet, távolítsuk el. Mérjük le a narancshéj súlyát, és adjunk hozzá ugyanannyi cukrot, majd csorgassuk rá a megpucolt narancsok levét. Az így kapott keveréket körülbelül húsz-harminc percig közepes lángon főzzük. Miután karamellizálódott, egy napig pihentessük, majd másod- és harmadnap ismételjük meg a forralást. Ha szükséges, kis mennyiségű víz hozzáadásával megakadályozhatjuk, hogy leégjen. A harmadik forralás után hagyjuk kicsit kihűlni, majd forgassuk kristálycukor és fahéj keverékébe, ezután egy sütőrácson szárítsuk meg a kandírozott narancsszeleteket, amelyek szép fényesek lesznek, és hosszú ideig elállnak. Tálalhatjuk magában édességként, de használhatjuk például muffinok díszítésére, de akár sütemények - püspökkenyér - tésztájába is keverhetjük. Másik nagyszerű fogyasztási módja, ha joghurtba, müzlibe keverjük.

Arcpakolás a konyhából

2888

Mielőtt sok tízezer forintot költenél kozmetikai készítményekre vagy kozmetikai kezelésekre, nézz körül a spájzban, hűtőben vagy a sarki zöldségesnél! Számos olyan bőrápolási recept ismert, amely kiválthatja a költséges készítményeket. Mindegy, hogy száraz vagy zsíros a bőrtípusa, tisztítás vagy revitalizálás a cél, a zöldségek és gyümölcsök nem csupán elfogyasztva szolgálhatják egészségünket, de ha pakolást vagy krémet készítve belőlük az arcunkra is kenjük őket, éppúgy megszépítik, kisimítják, hidratálják, ránctalanítják vagy éppen felfrissítik a bőrünket, mint drágább bolti társaik. És most lássuk, mi minden készíthető néhány egyszerű “ennivalóból”, ha azokat a szépségápolás szolgálatába állítjuk!

Normál bőrre

Szinte minden otthonban található kamillavirág. Kétkanálnyit leforrázva, majd pépesre főzve kellemes bőrnyugtató pakolást nyerhetünk a normál bőrűek számára. Természetesen csak akkor helyezzük az arc érzékeny bőrére, ha már kihűlt, majd 10-15 perc után langyos vízzel mossuk le a pépet.

Zsíros bőrre

Reszeljünk le egy uborkát (felesleges meghámozni), majd a péphez adjunk néhány csepp citromot és élesztőt. Ha a masszába egy kevés lisztet is teszünk,  keverhetőbb anyagot kapunk. Kenjük az arcunkra, majd 15-20 perc múltán dörzsöljük le. Mitesszeres bőr esetén kifejezetten hatásos.



olvass tovább

Gyümölcsöző trend

2938

A divat sokszor merít ötletet a természetből, felhasználja a formákat és a mintákat. Korábban összeszedtünk, hogy az állatok, hogyan is kerülnek a divatba itt  és itt. Az állatok megjelenhetnek mintákban, ékszereket vagy más kiegészítőket formázva is. Most ugyanígy körbejárjuk a gyümölcsöket, amelyek szintén sok mintát, ékszert vagy éppen táskát ihlettek. A szokásosan ősszel megrendezett Fashion Weeken Cavalli 2005-ös tavasz-nyári kollekciójának díszletei is gyümölcsökből álltak, nem véletlenül, hiszen könnyedén nyári hangulatot varázsoltak az őszbe.

A legelterjedtebb felhasználása a gyümölcs formáknak a minták terén van. Főleg tavasszal és nyáron hordunk alma, körte vagy számos gyümölcs vegyes párosításával létrehozott mintájú szetteket. Főleg lenge, nőies szabású, nyári ruhácskák készülnek ilyen anyagokból a nők számára, de még több a gyereknek. A női és kislányruhák mellett megdöbbenve láttam, hogy kedvenc kiskutyánkat is öltöztethetjük már eper mintás ruhácskába.

Klikk a gyümölcsös ruhákért ide!



olvass tovább

Mi ez? Citrom

3276

Időszámításunk előtt jóval, már a Perzsa Birodalomban is termesztettek citromot, de Európában csak nyolcszáz évvel ezelőtt terjedt el arab kereskedők közvetítésével. A citrom gyümölcs és fűszer is. Húsát gyümölcsként, levét, héjának reszelékét ízesítőként használjuk. Ma már akár Magyarországon is megterem, persze inkább a déli országrészben, nagyanyámnak már az ’50-es évek óta van egy citrom- és egy narancsfája. Virágzatuk és leveleik is hasonlóak, mindkettő ágain itt-ott tüskék nőnek, levelük is hasonló, bár a citromé világosabb, lombozata ritkább. 



olvass tovább