gyógynövény

Árnika – az instant gyógyerejű napsugár

2359

A Lázár Ervin jóvoltából Szegény Dzsoni kedveseként ismertté vált bájos virágnév eredeti viselője meglepően hiányzik a köztudatból minden jótékony hatásával együtt. Én szerencsés vagyok: mióta eszemet tudom, használtuk otthon, gyerekkori ágyamon egy nagy barna folt őrzi emlékét, mikor véletlenül kidöntöttem a gargalizáláshoz odakészített oldatot. Az üvegbe avagy tubusba zárt univerzális elixír mellett nem lehet elmenni szó – azaz ismertető cikk – nélkül.

A titkos fegyver

Boldogult végzős gimis koromban közszeretetnek örvendő idős tanárnőnket csúf baleset érte. Leesett a lépcsőn, és arccal a falnak ütődött. Borzalmasan feldagadt, a szivárvány minden színét felvonultató arccal jött be dolgozni pár nap otthoni pihenő után. Az évfolyam kétségbeesett. Két héttel későbbre tűzték ki a tablófotózás időpontját, és mivel abban az évben minden osztály más háttérszínű fotókat akart, nem mutatott volna jól, ha betesznek a képek közé egy semleges hátterű tavalyi vagy azelőtti képet a tisztelt tanerőről. De láss csodát! A daganatok napról napra csökkentek, s mire a várva várt nap elérkezett, már csak néhány halványpiros csík jelezte a korábbi rút vértolulások helyét. Tolongva faggattuk a tanárnőt: Hogy csinálta? Ő mosolyogva ennyit mondott: Árnika tinktúra. Hát persze!olvass tovább

Csípjen is, ha már fáj!

3803

A fejfájás szörnyű, alattomos, fárasztó, idegtépő és sokaknál az élet komoly megkeserítője is. Tulajdonképpen mindegy, hogy másnaposság miatt fáj vagy a stressz az, amitől lüktet, esetleg a front miatt vagy képtelen megmozdulni, mindegyik az az eset, amikor szabadulni akarsz a szorító bilincsből, mégpedig azonnal. Alapvetően két típusú fejfájást különböztetünk meg: vannak a tüneti fejfájások és az önállóak, mi most ez utóbbiakról beszélünk, tehát nem azokról az esetekről, mikor valamilyen betegséget jelez a fájdalom.

Migrén, tenziós, cluster

Szomorú tény, hogy Magyarországon a lakosság közel fel érintett különböző fejfájásokban, migrénben pedig megközelítőleg a lakosság tizede, ami ugye körülbelül egy millió embert jelent. Ennél is többen, három-négy millióan úgynevezett tenziós fejfájással küszködnek, amit nagyon egyszerűen stresszes, azaz pszichés nyomás hatására kialakuló igen erős, lüktető fejfájásnak nevezünk. Aztán ott van még a cluster fejfájás is, ami fél oldali, szemgödör környéki elviselhetetlen erejű, rendszeresen visszatérő roham. Érdekes, hogy a felmérések szerint kultúrától és helytől függetlenül szinte ugyananyi embert érintenek a panaszok, a felnőtt lakosság körében ez úgy néz ki, hogy a nőknek átlagosan tizennyolc, a férfiaknak pedig hat százaléka szenved migréntől. Mindennek persze pénzben is kimutatható következményei vannak, hisz a rohamok ideje alatt csökken a munkaképesség, s ez becslések szerint évente mintegy huszonhét milliárd eurós kárt okoz csak az EU-ban. Elképesztő számok. Még elképesztőbb, ha tudjuk, milyen is megélni ezeket a fájdalmakat, s ha tudjuk, hogy sokak számára a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók mit sem érnek, a komolyabb gyógyszerek pedig receptkötelesek és sokszor neurológiai kivizsgálást igényelnek. Ez persze nem baj, hisz egyrészt azonosítani kell a fejfájás típusát, másrészt a készítményeknek esetlegesen olyan mellékhatásai lehetnek, amikre jobb felkészülni, és jobb kizárni a veszélyeztetetteket.

Ezt én is tapasztaltam, mikor egy vidéken töltött hétvégén tört rám a roham, s el kellett vitetnem magam a közeli város ügyeletes patikájába. (Most már valójában fogalmam sincs róla, hogy migrénem, tenziósom vagy clusterem van, mindegyikből produkálok tüneteket, de egyikből sem az összeset.) Itt valamilyen hiba folytán kiadtak nekem egy tablettát, ami elmulasztotta ugyan a fájdalmat, de két napig egy irányba mentem tőle, szédültem, az ájulás kerülgetett, émelyegtem, összezavarodott a látásom és ami a legjobb, heves fejfájástom lett - szerencsére az ibuprofennel könnyen kezelhető típus. Később kiderült, ez a bizonyos gyógyszer is a fent említettekhez hasonlóan csak szakorvosi receptre adható ki.olvass tovább

Az alattomos hólyag

4097

"Minden dolog méreg, ha önmagában nem is az; csupán a mennyiség teszi, hogy egy anyag nem méreg” (Paracelsus)

Érzed, hogy lüktet, érzed, hogy bizsereg, érzed, ahogy nőni kezd benned. Ez esetben a szomatikai jelek és gondolati elemek nem egy kellemes érzés élményével kecsegtetnek. Ha kezdő vagy, még reménykedhetsz, de a gyakorlottak már tudják, ez mit jelent. Bármikor, bármerre felbukkanhat, egy várva-várt randi időpontját figyelembe nem veszi, ott jön ki, ahol csak ő akarja. Öntudatos, elszánt, makacs. Reményünk, hogy mégsem dugja ki fejét, hamar tovaszáll, hisz gyorsan mutálódik, majd a sok apró hólyag óriássá olvad. Legjobb olyankor az utcára sem menni, otthon remeteként vesztegelni, és megvárni, hogy újra – emelt fővel, nem leszegettel – emberek közé lehessen menni. De ki is ez a piszok fráter? 

Egy kis történelem 

Tudtátok, hogy nevét már az ókorban is ismerték? Görög szó az eredete, és csúszást jelent. Hippokratész nevezte így azt az állapotot, amely a bőr elváltozásainak útját jelentette. A római korban Tiberius császár a herpesz megjelenésekor megtiltotta a csókváltást nyilvános rendezvényeken. Shakespeare is már valószínűleg ismerte a vírust, Rómeó és Júlia művében ugyanis hólyagpestist emleget. A XVIII. században egy-két folyóiratban megjelentek a herpeszről szóló tanulmányok. Sok volt a találgatás akkoriban arról, hogy valójában mi is okozhatja a herpesz-vírus kialakulását, az egyik legelterjedtebb nézet a rovarcsípés volt. Az első könyv a témában Les Herpes Genitaux néven jelent meg 1886-ban. 1893-ban Vidal felismerte, hogy a vírus emberről emberre terjedhet. A vírus érdemi kutatása a XX. század elején kezdődött, a tudósok ekkor már képesek voltak azonosítani a herpesz különféle törzseit.  Az 1980-as évek elején bevezetett aciklovir jelentős mérföldkő a herpesz gyógyításában, kifejlesztője G. B. Ellions 1988-ban Nobel-díjat kapott érte. Az aciklovir az egyik leggyakrabban felírt vírusellenes gyógyszer, amely megakadályozza a herpesz szimplex vírus (HSV) elterjedését.olvass tovább

Fájdalomcsillapítás gyógyszerek nélkül

4806

A kisebb-nagyobb fájdalmak megnehezítik a mindennapokat. A legegyszerűbb bekapni egy pirulát, de sokan tartanak a mellékhatásoktól. Ilyenkor segíthetnek a gyógynövények és a házi praktikák. A fájdalom jelző funkciót tölt be: felhívja a figyelmünket arra, hogy valami nincs rendben. Leküzdésével csak a tünet múlik el. Ne arra törekedjünk, hogyan iktassuk ki, hanem fejtsük meg az okát!

Hogyan alakul ki?

A fájdalmat receptorok, azaz érzősejtek érzékelik, amelyek elektromos jellé alakított üzenetek formájában a központi idegrendszerbe jutnak; itt feldolgozódnak az információk, és válaszműködés keletkezik.olvass tovább

Gyógyhatású fűszerek

4933

Kedvenc fűszereink nemcsak ínycsiklandozóvá teszik ételeinket, hanem számos betegségre is gyógyírt jelentenek. Lássuk hogyan!

Alacsony vérnyomás: rozmaringlevél, bazsalikom, kömény, koriander.

Anyagcsere betegségek( elhízás, cukorbetegség, hormonzavarok): fahéj, édeskömény, zsálya, kömény.

Bélbetegségek: bazsalikom, kömény, petrezselyem.

Depresszió: bazsalikom.

Epe és májbetegségek: kakukkfű, kurkuma.olvass tovább