grafika

Évszázados technika

4383

Odavagyok Toulouse-Lautrec és Alphonse Mucha munkáiért! A rajzolt plakátok a XIX-XX. század fordulóján nagyon modernnek számítottak, s az említett korszakban valóban legendás alkotások születtek. Érdemes megnézni egy-egy Lautrec plakátot, hisz nem holmi plakátok azok, komoly műalkotásként lehet tekinteni rájuk. Az alábbi galériát egy belorusz site-on találtuk, és megdöbbenve észleltük, hogy ott bizony még a XXI. század sem hozta el a digitális világot...

Nézzétek meg, miket csinálnak manapság, plakát gyanánt

Azok az ügyes férfikezek

5557

Jordi Labanda óta tudjuk, hogy az irreális méretekkel "megáldott" csajokért mi nők is képesek vagyunk rajongani, sőt, rajongásunk odáig fajulhat, hogy betegesen vadásszuk a kosztümös, napszemüveges, mosolygós Labanda-lányokat. Jordi mellett azonban feltűnt egy ifjú titán, aki talán még spanyol pályatársán is túltesz, jóllehet szemtelenül fiatal, és ezt tessék úgy érteni, hogy valóban szemtelenül fiatal.

A huszonhárom éves Danny Roberts tehetsége már gyerekkorban megmutatkozott, habár akkoriban csak a kartonpapíron szétkent iszapban élte ki művészi hajlamait. Nem sokkal később az akkor alig több mint ötéves Danny olyannyira a rajzolás megszállottja lett, hogy zsibbadásig húzta, csavarta a színes vonalakat. Napi tizenöt órában rajzolgatni már nemcsak fizikailag, de vizuálisan is megterhelő, ám még ezek sem tántorították el a kaliforniai srácot a színes ceruzáktól. Az állandó gyakorlásnak meglett a haszna, hiszen Danny már tizenhárom évesen megközelítette a profi grafikusok kézügyességét, így környezetében egyre többen felfigyeltek a srác nem mindennapi képességére.

Válogatás a grafikákból itt!olvass tovább

Nem vagy idegbeteg

5900

Az infarktus közeli állapotok és az idegrohamok sajnos még a munkahelyen sem kímélnek minket, sőt könnyen megeshet, hogy épp ez az a terep, ami a feszkót generálja. Ilyenkor mondjuk felpattanunk a gép elől, és a dohányzó füstös magányában kitépjük az összes hajunkat. Nem, maradjunk csak a számítógép előtt, hiszen egérre feszült ujjaink immáron a teljes megnyugvást jelenthetik.

Ha notórius netezők vagytok, biztosan titeket is szép számmal bombáznak mindenféle linkekkel, amik aztán vagy boldog perceket szereznek, vagy meg sem nyitjátok őket. Mi napi nyolc órában küldözgetünk egymásnak linkeket, és már jól tudjuk, hogy legfrissebb találatunknak ki örülne a legjobban így hát kijelölünk, beillesztünk, és entert ütünk. Zsófi legújabb szerzeményétől hosszú percek óta nem tudunk szabadulni, hiszen egyszerre kreatív és megnyugtató ez az amúgy végtelenül egyszerű program.

Cimboráinkkal rajzolgattunk!

Rajzolni kell, de a "kettes voltam rajzból" ez esetben nem kifogás, ugyanis egerünk segítségével kell mesteri vonalakat kanyarintanunk. Ha ebből állna az egész, minden bizonnyal néhány perc után megunnánk az egészet, és kikapcsolódás gyanánt inkább a Facebookot vizslatnánk, csak hogy a helyzet ennél azért bonyolultabb. Ricardo Cabello alias Mr. doob fejlesztése többről szól sematikus görbéknél és egyeneseknél, már csak azért is mert a pasi grafikusként (is) dolgozik, így hát elég magabiztosan navigál a vonalak erdejében. Harmony nevű - nomen est omen - fejlesztése megannyi lehetőséget rejt, ugyanis tízféle módon húzhatjuk, csavarhatjuk a vonalakat. Kreálhatunk hálót, szalagot, játszadozhatunk körökkel, és manipulálhatunk árnyékolással, de az a legjobb, ha mindezeket ötvözve pattintunk valamit a hófehér "lapra". Kiváló stresszlevezető, semmi szükség stresszlabda szorongatására, gyurmalin kényszeres formálására, hiszen ha kellő odafigyeléssel és fantáziával alkotunk, akár desktopunk éke is lehet az elkészült mű.

Az ezerarcú Johnny Depp

7976

Nem is ragoznánk túl a mai Hotcotot: egy tehetséges, vicces grafikus, Derek Eads egymás mellé rajzolta a méltán híres Johnny Depp összes komolyabb filmfőszerepét, természetesen a csak rá jellemző, mégis könnyen felismerhető kivitelezésben. Raoul Duke, a drogos újságíró a Félelem és reszketésből, Sparrow kapitány, a Tim Burton-filmek szerencsétlen szerelmese, vagy épp elmebeteg borbélya, esetleg az Alice Csodaországban Kalaposa - ez mind rendben van. De ki találja meg Gilbert Grape-et, a Kilencedik kapu, vagy a Titkos ajtó íróját, esetleg a Halott embert? Szóljon, akinek elsőre megvan mind. A teljes - tekintélyes méretű - képet nagy felbontásban itt találjátok.