golden globe

Ruhamustra – Golden Globe 2011

7241

Vörös szőnyeges események szinte egész évben vannak, de a díjátadó szezonra nemcsak a divatfanatikusok, hanem azok is odafigyelnek, akiket csak kampányszerűen érdekelnek a csodaszép estélyik. A szezon egyik első, nagyobb kaliberű ruhamustráját az Arany Glóbusz-gála kapcsán ejtjük meg. Ez a díjátadó minden tekintetben bemelegítés az Oscarra, amely – tegyük hozzá – a filmes szakma szerint nem is akkora jelentőségű kitüntetés, mint amekkora neve van.

Az 1944-től megrendezett Arany Glóbusz díjátadója több szempontból is érdekes: a filmszalaggal körbetekert földgömböt formázó díjat nemcsak a játékfilmes kategóriákban osztják ki, ugyanígy odaítélik a televíziós kategóriákban is. A játékfilmen belül pedig ez az egyik olyan díj, amely külön veszi a vígjátékokat és musicaleket, valamint a drámákat is.

Bevonulás (fotó: Goldenglobes.org)

A díjátadó egyébként felér egy divatbemutatóval. A sztárok többsége az utóbbi időben a legújabb, épp csak bemutatott kollekciók darabjaiból szemezget. A divattervezőknek – főleg a kevésbé ismerteknek – hatalmas reklám, ha egy-egy híresség a ruhájukat viseli. Főleg akkor, ha az összhatás valóban pazar. Idén valamivel kevesebb volt az utóbbi években hagyományossá vált bőrazonos púderszín, több a zöld és a csillogás. A dekoltázs mellett a mély hátkivágás is kötelező volt, a fodrok és anyagtöbblet egyeduralmát pedig a végtelenül egyszerű szabású estélyi ruhák törték meg.

olvass tovább