gazdasásóg

Használtuk, most elvesztettük

3978

Szaporábban lélegzünk, érezhetően idegesebbé válunk - az idei év sok jelentős változást hozott életünkbe, mert "válságban" élünk, sokunk érintett hitelbirtokos, de mégis, a szót is, a helyzetet pedig főleg nagyon unjuk, lassan belefásulunk. Az egyik válság-intézkedés még nem lépett ugyan érvénybe, de nincs sok hátra, hogy egy népszerűvé vált és közkedvelt támogatást kiiktassanak az életünkből. A téma emésztése nem egy finom tortaszelet élvezete, de nézzük, hogyan is voltunk eddig a szocpollal, lássuk, mi változik, ami minket érinthet.

Tudjuk, hogy a vissza nem térítendő lakásépítési kedvezmények, mint a szocpol, a félszocpol, a fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT), az adó visszatérítési támogatás és akadálymentesítési támogatás ez év július elsejével megszűnik. További változás, hogy a gyed a gyermek egy éves koráig jár, akkortól a minimál nyugdíjjal egyező összegű gyes váltja fel. A családi pótlék az elkövetkező két évben nem emelkedik. 

Pénzért csináltunk gyereket

A házasok, a gyermeket nevelő fiatal családok lakásigényének kielégítése érdekében eddig úgynevezett lakáscélú közvetlen állami támogatásokat lehetett igénybe venni a szükséges jogosultsági feltételek fennállása esetén Magyarország területén lévő ingatlan építésére, vásárlására, bővítésére. Az 1970-es évek elején a gyermekek után járó támogatások kihasználásával szinte egy fél lakást is lehetett vásárolni, ám napjainkban a támogatás összege egy új ingatlanvétel tekintetében már szinte elenyésző. Jellemzően a családok két születendő vagy megszületett gyermek után vették igénybe a szocpoltámogatást, erre bizonyára sokan tudunk környezetünkből példákaz hozni.

A csúcsidő a szocpol tekintetében a 2002-2007 közötti időszak volt. A "szüljünk gyereket az államnak" ideológiát közel 34 ezer család képviselte, 10-ből 8-an jutottak így ingatlanhoz. Mértéke a gyermekek számától függött, 900.00 Ft-tól 3.800.000 Ft-ig terjedt, s  a felső határ összege mágnesként vonzotta a gyermekvállalási kedvet. Persze nem adták ezt olyan könnyen, a bürokrácián alaposan át kellett esni minden igénylőnek: banki hiteligényléskor a szocpol felvételénél a hitelkérelemmel együtt kellett beadni az igénylést, a szocpolra való jogosultság a hitelbírálat függvénye volt. A bank szakaszosan folyósította az az építmény készültségi fokának megfelelően a támogatást, de saját kompetenciáján belül felülvizsgálhatta és módosíthatta is a kérelmet. Ennek megfelelően csak akkor járt a szocpol, ha az a 12/2001-es kormányrendelet szerinti méltányolható építési költségbe is belefért.olvass tovább