gasztronómia

Mindent az ételről

7085

A december igazi izgalmat hozott a gasztro-rajongóknak, hiszen végre 72 év várakozás után hazánkban, magyar nyelvre lefordítva is megjelent a Larousse francia gasztronómiai lexikon. 1938-ban jelent meg először, és azóta is a kulináris ismeretek első számú forrásának számít. Nem szakácskönyv, hiszen 4000 szócikkében minden megtalálható: klasszikus receptek éppúgy, mint az újító szellemű, friss kreációkat is bemutató mesterfogások, a legújabb technológiák, a hagyományos és a korszerű főzési eljárások, az alapanyagok fajtáinak részletes leírása, a konyhai felszerelések, az egyes ételek története és a híres mesterszakácsok életrajza.

Ez az a lexikon, amely nem hiányozhat a mesterszakácsok, a séfek és a gasztronómiai babérokra áhítozó amatőrök könyvespolcáról sem. 1700 színes, szemléletes kép segít eligazodni a zöldségek, gyümölcsök, húsok és sajtok felhasználási lehetőségeiben. Szemléletes fotókon követhetjük nyomon lépésről lépésre az ételek előkészítésének és elkészítésének folyamatait. A francia nyelven hatodik alkalommal felújított kiadás már tartalmazza a 21. század konyhaművészetét megalapozó technikákat is. Az egyszerű leírású szócikkek kereszthivatkozásai, a név- és tárgymutató címszavai megkönnyítik a keresést. A receptek ételfélék szerinti, betűrendes, illetve a híres séfek és éttermek különleges receptjeinek gyűjteménye nemcsak az eligazodásban segít, hanem újabb és újabb megoldásokra, összeállításokra sarkall.

A könyv megjelenésével közel egyidejűleg a francia gasztronómia elismerésével először válhatott egy nemzet konyhaművészete a Világörökség részévé. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban nem egyszerűen a franciák tradicionális nemzeti ételeit, hanem a franciás jellegű étkezést vette fel a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára.

Rozmaring: több mint fűszer (X)

7658

Halak, vadak, szószok, növényi ecetek, gyomorerősítés, görcsoldás… a rozmaringról sokaknak a felsoroltak jutnak eszébe. Ám a rozmaring valami egészen mást is jelent, a kulináris világban jártasak számára egy rangos kitüntetéssel is összekapcsolódik a magyar konyha kedvelt fűszernövénye.

Rozmaring Díj

A fent említett elismerés a Rozmaring Díj, melyet 2006-ban alapított a Magyar Turizmus Zrt., és olyan vendéglátóhelyeknek ítélhető oda, melyek a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenybe benevezett településeken találhatók, és nívós éttermi kínálatuk mellett rendezett környezettel, igényes, különleges virág- és dísznövény dekorációval várják a vendégeiket.

olvass tovább

A legjobb konyha

8358

Egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint az olasz konyha a legkedveltebb a világon, utána következik a francia, majd a thai. Kíváncsiak voltunk, hogy saját házunk táján mi a helyzet, ezért útjára bocsátottunk egy online kérdőívet a Facebookon. Igaz, annyi szavazót nem sikerült megmozgatnunk, mint a valóságshow-knak és tehetségkutatóknak, mi mégis elégedettek vagyunk az eredménnyel, hiszen egészen tisztességes közvélemény-kutatást sikerült kerekítenünk: 182 szavazat érkezett. Ezúton köszönjük minden szavazónak, hogy megosztotta velünk a véleményét.olvass tovább