galliano

Galliano a pasiknak

869

VIII. Henrik, Hans Holbein portréi, a Tudor éra és a ködös Albion hangulata inspirálta a tervezőt sötét steampunk hangulatú kollekciójának tervezésében. A kifutón megjelenő sziluettekről a középkor jellegzetes figuráira asszociálhatunk, a bársony berettes, finomkodó arisztokratára, az erdőkben lapuló marcona rablóvezérre, a megtört tekintetű, sápadt jobbágyokra, udvari bolondokra, a hóhérra, a kivégzésre váró rabokra és az utcai színészekre.

Nézd meg a kollekciót!

Galliano szeszélyesen és bravúrosan keveri az anyagokat, a formákat, a jelent és a múltat. Kollekciója jól tükrözi jelen korunk eklektikus divatját, hiszen a divatban bármi megengedett, bármilyen stílus szabadon keverhető. Bő bőrkabátjai, szűk szövetzekéi, a kötött durva anyagok, a szőrmerátétek, a virágmintás vagy rusztikus nonfiguratív hímzések, a színes, csörgős és bojtos bohócszerelések, a kopottas hatású printek egyaránt középkoriak és modernek. A kettősséget nem csupán az idősíkokkal való játék, hanem az unisex jelleg is magában hordozza. Galliano férfikollekciójának nagy része nem csupán kortól, hanem nemtől is független.

A kollekció második része bohémabb és színpadiasabb, a bohócsipkás, hóhércsuklyás, állatmaszkos modellek alsónadrágban, kötéllel a nyakukban vagy busószerű ruhákban vonultak fel. Kíváncsisággal várjuk, hogy mikor jelenik meg a hóhércsuklya és a cicamaszk a boltokban. Te szeretnél egyet?

Galliano, a bukott tervező

7691

Egyre csak süllyed a John Galliano, a Dior ház egykori vezető tervezőjének márkája is, mióta elhagyta a brit tervező száját az a bizonyos antiszemita mondat. A dizájnert először csak felfüggesztették, aztán menesztették is a divatháztól. Szemléljük akár elnézően, akár kritikusan Galliano viselkedését, azt el kell ismerni, hogy nehéz lesz pótolni a tervezőt.

Ha azonban a divattervező azt hitte, hogy ennél rosszabb már nem is történhet vele, tévedett. Bár a Dior ház nem szeretné a közös munkát folytatni, vigaszt találhatott saját márkájában, amely továbbra is lehetővé tenné, hogy kreativitását ne vesztegesse el. A probléma csak az, hogy a Galliano márka is a Dior kezében van, mivel annak 91%-a is a divatház tulajdonát képezi. Így történhetett meg, hogy a bukott tervezőt saját márkájának éléről – amelyet egyébként 1984-ben alapított – is eltávolították. Ezzel a lépéssel Gallianót mindentől megfosztották, és nagyon úgy tűnik, hogy innen már nem fog tudni felállni és újra régi dicsőségében ragyogni.

Óriási veszteség ez a divatvilág számára. Egy ekkora tehetség, aki a Dior házat formálta és igazgatta, rövid idő alatt jutott ide és lehet, végleg eltűnik a süllyesztőben. Most túl van az egy hónapig tartó elvonókúrán, de a sorozatos menesztés után nem kizárt, hogy újra a pohár fenekére néz majd. Galliano neve az egyik legnagyobb név a divatszakmában, most mégis egyetlenegy ballépés következtében tiltólistára került. Nehéz lenne mindent újra felépíteni, ahogy talán támogatói sem nagyon akadnának a történtek után. Ha nem is a szó szoros értelmében, de Alexander McQueen után most a másik legizgalmasabb divattervezőt is elveszítette a divatszakma.

Forrás: Independent.co.uk, kép: Stylecaster.com