galicza eszter

A cipőkészítés nem nőknek való

7594

Alaposan föl kell kötnie a gatyáját annak, aki előzetesen a Google Maps-en tájékozódva szeretné megtalálni a Trenntre Shoe Design székhelyét. A Maps ugyanis valamiért néhány megállóval távolabb navigálja az érdeklődőt. Pedig nagy kár lenne, ha a lelkes cipőrajongók nem találnának oda az Üllői úti lakásban rejlő bemutatóterembe és műhelybe, ahol Galicza Eszter azon dolgozik, hogy félcipői, sarui és szandáljai minél több női lábról köszönjenek vissza. Meg persze azon is, hogy rácáfoljon a régi mesterek előítéleteire.

„Te lány vagy! Soha nem fogsz tudni cipőt készíteni!” – nagyjából minden cipészmester így fogadta Esztert, akit cipőszenvedélye addig sodort, hogy nemcsak viselni, hanem csinálni is szerette volna a szebbnél szebb lábbeliket. Korán megtanult varrni, de a kezdeti lelkesedésből készített övtáskák és táskák nem kötötték le sokáig. A cipők viszont annál inkább. Volt olyan, hogy szabályosan felboncoltak egy-egy kiszanált cipőt, és hosszasan tanulmányozták annak anatómiai felépítését. „Kíváncsiak voltunk, hogy az istenbe készül, hogyan lehet összerakni. A Wampon találkoztam először olyan emberekkel, akik cipőket készítettek. Azt gondoltam, hogy ha ők meg tudják csinálni, akkor én is.” Eszter sok elutasítás után végül talált egy olyan mestert, aki nagyon kedves volt, és megengedte, hogy nézze, ahogy dolgozik. „Amikor ott ültem mellette hetekig és ő még mindig csak javított, akkor inkább kerestem tovább. Végül Kiskunfélegyházán találtam egy tündéri, nyugdíjas cipészmestert a húgom egyik ismerősén keresztül. Nagyon laza bácsi, aki tudja kezelni, hogy lökött vagyok, és biztat azzal, hogy szép lassan csak megtanulok mindent. Rendszeresen járok hozzá, most éppen a magas sarkút tanulom” – meséli a filmesztétika szakos hallgatóból lett cipőkészítő, akinek cseppet sem hiányzik a művészeti iskola.

Galicza Eszter (Fotó: Neményi Márton)olvass tovább

Kaptafára hangolt táskák

9087

Akármilyen jól megkomponált, harmonikusan összeválogatott öltözéket könnyedén porrá zúzhatunk, ha nem passzol tökéletesen a táska és a cipő.  „A kifinomult elegancia egyik legszembetűnőbb formája természetesen a táska és a cipő összhangjában rejlik.” –árulja el a titkot Szilas Rita, a La Masni tulajdonosa. Hiába dúskálunk pazar kiegészítőkben, ha ezt a kettőt nem tudjuk összehangolni, ám kevés csaj mondhatja el magáról, hogy minden táskájához kifogástalanul illő lábbelije akad, ezért a Galicza Eszter és Szilas Rita dizájner párosnak mentő ötlete támadt.olvass tovább