frizura

Hétköznapi hajtrendek

437

Tüzes Tamást, a Hairclub vezető fordrászát kérdeztük, mi is lesz az idei hajdivat. A tavalyi év legjobb fodrászainak egyike szerint a fejeken nem határolódik el élesen a 2008-as és a 2009-es év, sok az átfedés, mert párhuzamosan fut az ötvenes és a hatvanas évek divatja, a new rave és egy, a hetvenes-nyolcvanas évekre, Andy Warholra és barátaira emlékeztető, nőies vonal. A hajdivat többnyire egy szűkebb társadalmi rétegnek szól, elsősorban a pénztárcát igénybevevő költségek miatt, másodsorban pedig azért, mert erős befogadókészség és némi nyitottság is szükséges ahhoz, hogy megrendelni és viselni tudjuk az aktuális divat szellemében kreált frizurát. Mindezek mellett az információáramlás is meghatározza, kinek mi lesz a fején, hisz nem mindegy, milyen közegben élünk, mennyit tudunk a világról, mennyiben jutnak el hozzánk az új trendek - és hanyadkézből. Amit a nép hord, az általában már nem divat.

Fazon
A zene nagyban rányomja bélyegét a divatra, a divat pedig rendre visszanyúl bizonyos régebbi korszakokhoz, persze némi újítással feldobva az egykor már túlhaladott trendeket. Így alakulhatott ki a jelenlegi vonal is, nevezetesen, hogy a new rave visszahozta az asszimetrikus hajakat, melyet rövid hajból lehet a legjobban megformázni. A tépett hajak mellett újabban a tömörebb, plasztikusabb, nőiesebb formákon van a hangsúly. A bobfrizura frufruval még mindig szexi, mindegy, hogy a tincsek belelógnak-e a szembe vagy sem, ráadásul még lenőve is mutatós. Még mindig nem hagyhatóak ki az emósok sem, akik a punkból nőtték ki magukat, s bár leáldozóban a csillaguk, mégis ott vannak mindenhol arcukba fésült és vasalt hajukkal. Fiúknál az Oasis-es stílus és a kilencvenes évek divatja a menő, azaz homloknál az ég felé állított haj. olvass tovább

Alul barna, felül szőke

3351

Több éve volt divatos - ha volt ugyan egyáltalán valaha -, de még mindig rengeteg csaj mászkál ilyen frizurával a fején... Hogy mire is gondolunk? Az alul barna, vagy némelyik megdöbbentő esetben fekete, felül pedig hidrogén vagy éppen platinaszőke frizkókra. Vajon miért gondolják, hogy ez divatos lehet, és hogy egyáltalán jól néz ki?

A szőkített haj mindig másképp ugyan, de örökké divatos lehet, de a kékké, sárgává, pókhálóvá száradt fehérré hidrogénezett sörény sosem volt az, ennek ellenére még ma is sokan rohangálnak ilyen fejekkel. Nem kéne. Csúnya, ápolatlan, fénytelen, természetellenes, mert sok haj nem alkalmas a szőkítésre, és sajnos sok fodrász sem. A hidrogénszőke hajat feketével vagy barnával párosítani pedig kész stílusbeli öngyilkosság. Nem kérjük.olvass tovább

A sérónk nem részletkérdés

3431

Minden évben magazinok, divatoldalak sokasága nyomatja, hogy frizurát kell váltani. Hahó, itt a legfrissebb trend, neked is be kell újítanod, mi meg képeket gyűjtögetünk, külön mappába rendezgetjük, kinyomatjuk őket és zúzunk a fodrászhoz, hogy "Ilyet vágjál légyszi!" Kevés olyan ember akad, aki pusztán a trendek nyomásának engedve választ egy új hajviseletet, idén viszont érdemes komolyan megfontolni egy drasztikusabb hajvágást, mert nagyon úgy tűnik, hogy még jó ideig reneszánszukat élik majd a rövid sérók. Körbenéztünk, informálódtunk, rácsodálkoztunk ezekre a durván jó vágásokra. Hátha ti is kedvet kaptok!

Bubizzunk!

Ha 2008-ban az volt a trend, hogy a frizkó legyen rövid, akkor 2009-ben ez csak annyiban módosul, hogy legyen még rövidebb. Aki már tavaly belevágott a vad kaszabolásba, az nyugodjon meg, nem szúrt ki vele cudarul a divatipar, mivel idén sem lesz menő a derékig érő zuhatag. De hogyan frissítsük az idejétmúlt hajvágásunkat? Először is fokozatosan rövidüljünk, mert kinek hiányzik az igencsak kellemetlen érzés, mikor annyira copfba fogná a haját, csak sajna nincs mit. Ha már most is rövid a séród, akkor próbára teheted a bátorságod az egyre menőbb, úgynevezett pixie stílussal. Aki azt mondja, hogy ez a haj nem variálható, az hazudik. Nem igaz, hogy a rövid hajat csak egyhangúan hordhatod, elég ha csak Agyness Deyn brit szupermodell hajzatát nézzük. Minden azokon kencéken múlik, amikkel ügyesen megbolondíthatod a frizurád: oldalra vaxolva mint egy kisfiú, felállítva mint egy punk, vagy összekócolva, mintha épp egy pásztoróráról jönnél. Az szintén kamu, hogy a rövid haj nem nőies. Hogy miért? Már a gésák is tudták, hogy a meztelen nyak látványa (és egyébként a csuklóé is) enyhén szólva stimulálja a férfi agyat, így a legfurmányosabb módon engedték láttatni hattyúnyakukat.

Nézegess frizurákat!

A 2009-es tavaszi hajviselet másik oszlopos stílusa a klasszikus bubifrizura. Hétről-hétre egyre több hírességről láthatunk olyan fotókat, amiken ezzel a rövidre vágott frizkóval pózolnak. A pixie stílussal ellentétben a bubiséró a legtöbb arcformához illik, ezer módon variálható, és minden hajszínhez jól passzol. Apropó hajszínek: 2009-ben visszatér a hidrogénszőke, már-már fehér haj, ami még rátesz egy lapáttal az amúgy is extravagáns rövid frizurára. Ez a szín iszonyú figyelemfelkeltő, ezért csak haladóknak, és egészséges hajzattal megáldott lányoknak ajánlott, hiszen a szőkítés leggondosabb módja is roncsolja a haj szerkezetét. Az extrém rövid séró azon felül, hogy divatos, azt üzeni, hogy viselőjének nincsenek önértékelési problémái, hiszen néha hajlamosak vagyunk a hajunk mögé rejtőzni, de egy rövid frizurájú nő vállalja a kockázatot: heló, ez vagyok én, nem fogok bujkálni!olvass tovább

Színes, fodros és hatalmas

3976

Remélem mindenki vágja a Szex és New Yorknak (Zsófi mindjárt kiakad, hogy megint ezzel példálózom) azt az epizódját, amelyben Carrie és Jack Berger összevesznek egy hajgumi miatt... A sztori tömören annyi, hogy a hatodik évadban Jack és Carrie járnak, a férfinak éppen kijön a legújabb regénye, amit Carrie elolvas. Carrie-nek tetszik a könyv, mindössze egyetlen egy dolgot tesz szóvá, hogy a nagyvilági New York-i női főszereplőnek nem lehet hajgumi a hajában, ahogy azt Berger írta. A divatszakértő Carrie próbálja megmagyarázni az írónak, hogy csak a nyolcvanas években volt trendi a vastag, anyaggal borított hajgumi, de ma már csak a "vidékiek" viselik, egy toptrendi nagyvárosi nő semmiképpen. 

A Sarah Jessica Parker által megformált karakternek teljes mértékben igaza van, de úgy tűnik most változik a divat. A nyolcvanas évek hajgumitrendje visszatér, bár kíváncsi vagyok, vajon hányan fognak tényleg ilyet viselni?! Szerintem már ezek a kampányképek borzasztóak, legalábbis ez a fekete dressz...

A textillel borított hajgumik természetesen csak a nagy hajzuhataggal rendelkező lányoknak állnak jól, egy megtépett copfban nem túl esztétikus a hatalmas hajbavaló. Különböző színű és mintájú gumikat itt találtok! Ti viselnétek?

Ennél már nincs rövidebb

4326

Remélem mindenkinek sikerült feldolgozni a rövid haj reneszánszát. Mikor már azt hittük, a rövid hajak nem lesznek rövidebbek, akkor néhány bevállalós celeb csajszi nem egyszerűen olló alá ült be, hanem hajnyíró gép alá tette a fejét. Íme a végeredmény.

Rövid hajjal is nőcisen

Emlékeztek még, hogyan indult a rövid haj divathulláma? Victoria Beckham újszerű vágása, nem szimplán rövid volt: aszimmetrikus és fokozatos. Ezt a fazont nők milliói koppintották le, így hátulról előre fokozatosan hosszabbodó bubiséró jelenség lett. Victoria pedig nem bírt magával, így még jobban felnyíratta hátul, aztán még jobban, végül kikötött a kisfiús pixie sérónál. Mellette, több híresség is megszabadult a hosszú lobonctól: Michelle Williams, Natalie Portman, Keira Knightly és persze a modell ikon Agyness Deyn is egészen rövidre vágott hajzattal pózolt a kifutón (Trapphenciről már nem is beszélve, akit a DM Peace videoklipjében szereplő katonalány ihletett meg.). Sokan már itt hőzöngtek, mondván, hogy a pixie frizura szörnyen egyhangú, nőietlen és amúgy is, miért akar bárki is wash and go sérót? Talán azért, mert megunták az állandó bíbelődést, a hajszárítást és hajvasalást. A wash and go, vagyis mosd meg és menj "filozófia" enyhén szólva népes tábort állított maga mellé. Nincs több macera, csak egy gyors hajmosás, a hajformázókat pedig küldhetjük is a kispadra, élen a hajvasalóval. Ezzel szemben mi a helyzet most?

Az igazi reformerek az ollóval is szembe mentek, hiszen a legtrendibb hajakat már nem ollóval nyisszantják hanem hajnyíróval. Igen, jól hallottátok, még mindig rövidül a frizuradivat. Először Rihannáról láttunk meghökkentő képeket, amiken szinte kopaszra nyírt fejjel pózolt és mint már megszokhattuk, ha egy valaki elkezdi, megy utána a többi bevállalós rövid hajú partizán is: Kate Lanphear, szeretett bloggerünk Karla és Alice Dellal is drasztikus rövidre váltott. Az új fazon mohawk, vagyis mohikán néven vált híressé, lényege, hogy a megszokottnál jóval aszimmetrikusabb vágási mód. Míg a fejtetően egészen hosszú és dúsra hagyott a lobonc, addig oldalt szinte kopasz. Kevésbé drasztikus megoldás, ha ollóval készítik el ezt a frizurát, vagyis a letolt hatás helyett inkább csak rövidre vágott lesz az összkép. Mindegy, hogy melyiket választjuk, lényeg, hogy előtte vértezzük fel magunkat egy jó adag önbizalommal, mert egy ilyen séróval sanszos, hogy mindenki minket bámul majd.