francia lecsó

Cső, lecsó!

6453

Ha lecsóról van szó, könnyen a falánkság bűnébe esem. Számomra ugyanis ez az étel a nyár elmaradhatatlan eleme, egészen hosszú ideig képes lennék napi szinten fogyasztani a túladagolás legkisebb jele nélkül. Épp ezért amint feltűnnek a piac standjain a paradicsomok és paprikák halmai, és nem kapok szívszélhűdést a hullámpapír csíkokra pingált árak láttán, azonnal megindul nálam a nagyipari méretű beszerzés és a lecsókészítő üzemmód, ami eltart egészen késő őszig.

Fotó: Flickr

Mivel tisztában vagyok vele, hogy a klasszikus, vagy ha úgy tetszik, hagyományos lecsó problémája sokak számára lelkiismereti kérdés, sietek leszögezni, hogy számomra a paprikából, paradicsomból, hagymából és tojásból álló variáció számít alapnak. Persze, jelen esetben ez inkább csak terminológiai kérdés, ugyanis már annyi parázs vita szem- és fültanúja voltam (résztvevője soha, ami gasztronómiai liberalizmusom nyilvánvaló jele), melynek során a tarhonyás, rizses, kolbászos és ki tudja még, milyen felekezetek összecsaptak, hogy a klasszikus, avagy hagyományos lecsó kérdését hajlamos vagyok a platóni ideák világába utalni. 



olvass tovább