foto

Ki ez? Korniss Péter

6522

Korniss Péter úgy lett a világ egyik legjobb fotósa, hogy tulajdonképpen nem akart soha semmit. Nem akar ránk erőltetni ideológiát, művészetet, pályaívet, saját korszakait, nem is beszélt soha magáról úgy, mint A Nagy Fotográfusról, nem csak szerénységből, valószínűleg nem is tudna, és ez jól van így. Egyszerűen csak fényképezett, és kész. Szinte véletlenül sodródott a pályára, ’56-ban ellenzéki volt, ki is csapták a jogról, kellett valami, elment megkérdezni a Fényképész Szövetkezetbe, hátha, amikor is „arra jött az úgynevezett riportosztály, a Fényszöv 10-es telepének vezetője, akit Vassányi Bélának hívtak.” – mesélte nemrég egy interjúban. „Megkérdezte: mit csinálsz itt, fiam? Mondtam, hogy munkát szeretnék, erre odaszólt az elnöknek, hogy ’add ide ezt a fiút’.”

olvass tovább

Nézz a szemembe!

6535

Ritkán látni az emberi szemet úgy, ahogy egy tehetséges örmény fotós, Suren Manvelyan látta speciális makróobjektívein keresztül. Szerencsére megmutatta mindenkinek a végeredményt. Tudtátok, hogy ami szép a szemetekben, az közelről úgy néz ki, mint a Mars felszíne madártávlatból? Az ominózus galéria után érdemes megnézni a többi képét is.

Ehetetlen kaják

6599

Egyszerű, stílusát tekintve minimalista, mégis hatalmas ötlet David Sykes tárgyfotós legújabb minisorozata: hétköznapi tárgyakat rendezett egy hatalmas, külön erre a célra gyártott tányérra, úgy, hogy ételnek tűnjenek. Az illúzió működik, első pillantásra nem is értjük, mi nem stimmel, csak érezzük, hogy valami nincs a helyén. Aztán meglátjuk a törülközőket, kosárlabdákat és lufikat. A három képen kívül érdemes megnézni a művész hivatalos oldalát, vannak még hasonló kaliberű kreatív villanásai.

Egy fő per négyzetkilométer

6626

Ma egy orosz fotósra, Alexander Gronskyra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Szigorú képein egy-egy rövid sorozatban képes úgy leírni egy teljes társadalmat, vagy annak egy szeletét, amely szövegként csak egy tanulmányban férne el. Gronsky körbejárta Moszkvát úgy, hogy maradt a határterületeken, elment a sarkkörön túli legnagyobb városba, Murmanskba, Naftalanba, ahol olajban fürdenek, vagy Novgorodba, ahol sokkal több nő van, mint férfi. Képeiből a spottr.hu készített kimerítő válogatást, ha valaki a teljes felhozatalra kíváncsi, annak ott a hivatalos oldala.