fogorvos

Fogas kérdések

2565

A fogorvostól nincs miért félni. Tapasztalataim szerint, mivel sokan egyenesen menekülnek a fogorvos elől, megtanulták, hogyan legyenek kedvesek, megnyugtatóak. Mi is megismerkedtünk egy ilyen fogorvossal, aki nagyon szívesen ad nektek tanácsot, ötleteket, konzultálhattok vele a fogápolásról, az esztétikai kezelésekről. Ha nem tudod, hogy normális-e, hogy nyomást érzel a fogadban, hogy káros-e az evés utáni közvetlen fogmosás, hogy miként előzd meg a fogkövet, akkor írj neki, és válaszol!

Kérdéseiteket küldjétek a szakerto@cotcot.hu e-mail címre, és hamarosan választ kaptok Dr. Csermák Andrástól, aki 1996-ban végzett a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán, majd rezidensi éveit egy budapesti magánklinikán töltötte, és sikeres szakorvosi vizsgát tett. Szakmai érdeklődése az általános fogászat mellett hamar az esztétikai fogászat módszereinek megismerésére ösztönözte. Rendszeres résztvevője mind magyarországi, mind külföldi továbbképzéseknek. Napi munkájában a magas esztétikai színvonalú, fémmentes,tiszta porcelán  restaurációkra - porcelán héjak, cirkon koronák, betétek, esztétikus tömések, implantátum felépítmények - specializálódott. 

Kérdezzétek Dr. Csermák Andrást!

Mi ez? Fogkő

2645

Ha szembeállsz a tükörrel, kitátod a szádat és lefelé nézel, látsz az elülső, alsó fogaid belső oldalán elszíneződést? Ha igen, akkor rohanj a fogdokihoz! Mert ez a fogkő, ami a fogakon található lepedék elmeszesedésével jön létre. Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg, mely a nyálban feloldódott étel egy része. Ez a plakk a fogak nem “öntisztuló” felszínén pl. a fogak között és az ínyszéleknél található nagyobb mennyiségben. A plakk és az ebből kialakult fogkő krónikus ínygyulladást és fogágybetegséget okoz, az íny visszahúzódik, alatta a csont is elsorvad, a fogak meglazulhatnak, különösen az íny alatt megbúvó formája veszélyes. Harmincöt éves kor felett sokkal több bajt okoz, mint a fogszuvasodás, a fogak elvesztésének leggyakoribb oka a fogkő talaján kialakult fogágybetegség.

Orvosoljuk!

Szerencsére a fogkő fájdalommentesen eltávolítható, és részben meg is előzhető. Egyénenként változó, hogy mennyi idő alatt alakul ki, van akinek soha, és van, akinek néhány hónap alatt újraképződik. A nyál összetételén múlik, ami függ a táplálkozási szokásoktól, bevitt folyadék mennyiségétől és nem utolsó sorban genetikai örökségtől. A plakk - lepedék - rakódik le először, majd ez alakul át fogkővé. Emiatt is fontos a dentális plakk eltávolítása. Tekintve, hogy aki hajlamos rá, annak előbb utóbb mindenképpen újra megtelepszik, csak lassítani lehet a folyamatot. Amit tehetsz: rendszeres és alapos fogmosás, lehetőleg elektromos fogkefével, melynek - az átlagos fogmosóhoz képest - jobb a polírozó hatása, a sima fogfelszínre nehezebben rakódik le újra. Sajnos, akinek fogköve van, szájszaga is lesz előbb-utóbb. A szájszag ellen kiváló hatású a Listerine szájöblítő rendszeres használata, ez az egyetlen bizonyítottan antibakteriális szájöblítő a piacon. A szagért a a fogkő miatt kialakult krónikus ínygyulladást okozó baktériumok tehetők felelőssé.

Szakértő védelem

A fogkövet csak fogorvos tudja eltávolítani. Évente legalább egyszer, de gyakran három havonkénti rendszerességgel is szükséges lehet az eltávolítása. Tanácsadónk, Dr. Csermák rendelőjében kérhetsz professzionális dentál higiéniás konzultációt és kezelést is. Itt megtanítanak a hatékony fogmosási technikára, végeznek plakk festést - a lerakódások helyét kimutatják, ultrahanggal eltávolítják a fogköveket és políroznak, ami után gyönyörű, csillogó és sima felületűek lesznek a fogak.

Fehérítés pisivel?

2716

Sajnos imádunk mindent, amit tiltanak, nincs ez másként azokkal az ételekkel, italokkal sem, amelyek kifejezetten rossz hatással vannak a fogaink színére. A reggeli kávé mindenekelőtt, legrosszabb esetben cigarettával kombinálva igen kedvezőtlen (iszonyú?) hatásokat válthat ki. A délutáni tea is hasonlóan elszínezheti a fogainkat, és az esti borozgatás során elkortyolt vörösbor sem fehéríti éppen a fogainkat. De ki gondol erre, Dionüszosz kedvenc nedűjét élvezve? Legtöbbször csak akkor jut eszünkbe fogunk fehérsége, amikor már ott a baj. Érdemes odafigyelni a helyes és rendszeres fogmosásra, akkor talán - és, ha adottságunk is megvan hozzá - elkerülhetjük a fogfehérítést.  

Fehérítés pisivel 

A szikrázóan fehér fogakra már az ókorban is nagy volt az igény, már Arisztotelész egyik tanítványa is ajánlatosnak tartotta a tiszta, fehér fogakat. Az I. század római orvosai a vizeletet tartották a leghatékonyabb szájápolási szernek, készítettek belőle fogkrémet, amiről azt tartották, hogy nem csak tisztít, fehérít, de a fogak állapotának a megőrzésében is segít. A vizelet, egészen a 1700-as évekig használták szájöblítőként, illetve azok hatóanyagaként.olvass tovább

David már nem trippel

5928

Vérbeli geek olvasóink biztosan emlékeznek még a tavalyi év legnagyobb netes mémjeit tömörítő cikkünkre. Meglehet, hogy a fogorvos utáni érzéstelenítőn trippelő kis Davidről nem nálunk olvastatok először, ugyanis ez a video volt a tavalyi év legkolosszálisabb, legtöbbször továbbküldött, legnézettebb felvétele. Megmosolyogtató véletlen, hogy akkori összefoglalónkat eképp zártuk: "Kíváncsiak vagyunk, hogy néhány év múlva vajon kell-e bármi indokot szolgáltatnia a papának arról, hogy mégis miért lökte fel a netre az ominózus felvételt." Kíváncsiságunknak ezennel vége, ugyanis a CNN egy szép hosszú riportot közölt a netceleb kissrácról, pontosabban a szüleiről, akik egész birodalmat építettek hallucináló csemetéjük sikerére.

Ez a való világ?

Hiába gondoltuk, hogy a David körüli hájp lecsengett, hiszen a kissrác nemhogy a süllyesztő közelébe nem került, de diadalmenete töretlen. Ehhez persze szükség van egy jó menedzserre, aki kézben tartja a dolgokat, és felélénkíti az érdeklődést, ha az már épp alábbhagyni látszik. Ezt a szerepet nem más, mint a fiú apja, David DeVore kapta, aki felelősségteljes családfőként menedzseli a kisfiú sikerét. És pedig vérbeli sikertörténetről van szó, ugyanis miután az ominózus felvétel megjelent a Youtube-on, egy hét után elérte a három milliós nézettséget, ami ma már az ötvennégy millió felé tendál. Itt volt hát az ideje, hogy apu megmagyarázza csibész tettét, hogy mégis miért tette nevetség tárgyává saját vérét. Még mielőtt bárkiből előtörne az amazon gyámügyes, eláruljuk, hogy a családi kasszát elég szép summával fejelte meg a közel két perces video, vagyis David biztos jövője garantált.

Érthető, hogy az önzetlen szülői magatartáson túl azért más is ott motoszkál a fejünkben, nevezetesen az, hogy a szülők esetleg nem a kisfiú, hanem saját malmukra hajtják a vizet. Márpedig ez így van, ugyanis DeVore apuka ma már workshopokon szerepel, ahol elmeséli a röpke video történetét. A felvétel készítésekor persze még maga az apa sem gondolt ekkora hájpra, ő csupán távollevő feleségének akarta megörökíteni a vicces pillanatot, aztán mégis úgy döntött, hogy össznépi röhögést barkácsol, így az egészet hosszában, vágatlanul feltolta a Facebookra. Oké, ez még érthető, hiszen ki ne akarná néhány boldog pillanattal megörvendeztetni facebookos pajtásait, viszont DeVore gyorsan rájött, hogy a felvétel sokkal humorosabb mint ő azt addig gondolta, így hát megosztotta Youtube-on is. Itt ugye már érezzük a siker célzott hajszolását? Érezzük. Persze az apa prekoncepciója teljesen megalapozott volt, hiszen a video hatalmas sikert aratott, sőt mindmáig napi százezer látogatót vonz. Mit csinál ilyenkor a leleményes szülő? Hát, egy egész birodalmat épít a flesselő kölökre, így ma már saját site-ot üzemeltetnek, ahonnan pólót rendelhetünk, értesülhetünk az újdonságokról, és csipegethetjük a kulisszatitkok morzsáit.olvass tovább