fogak

A fehérbor sem aranyos

3586

A vörösborral semmi gond nincs azon kívül, hogy kékre festi az ember fogát, szája szélét, nyelvét, és hogy az arra hajlamosaknál kiválthat egy laza migrént. Namármost az első okból kifolyólag sokan hörpölnek inkább fehéret vörös helyett, de most kiderült, ez nem feltétlenül olyan klassz ötlet. A New York University kutatói rendkívüli fontosságú kísérlet keretében bizonyították ugyanis, hogy a fehér bor nemhogy kíméli a fogak színét, hanem inkább ront azon.

A fehér köpenyesek fogtak ugyanis pár szarvasmarha fogat, és egyik felüket vörös, másik felüket fehér borba helyezték egy órára. Azért szarvasmarha fogakkal dolgoztak, mert azok felületi szerkezete nagyban hasonlít az emberi fogakéra, és azért egy órára, mert körülbelül ennyi áztatás felel meg egy esti poharazgatásnak a fogak szempontjából. Ezek után a fogakat fekete teába lógatták, és láss csodát, a fehér borban pácolódott fogak igen erősen elszíneződtek a tea hatására. Ugyanez történne kávéfogyasztás után is.

Persze a fehér még mindig jobb, mint a vörös, nyilatkozták a kutatók, de ha valaki azt hiszi, a fehér bor kíméli fogait, annak rossz hír, hogy a benne található savak megbontják a fogzománcot, és utat engednek a foltot hagyó festékanyagoknak, amiket ilyen-olyan módon a szánkba viszünk. Tehát nem maga a bor színez, hanem a társaságában elfogyasztott ételek és italok.olvass tovább

Természetes ékszerek

5132

Tudom, a lenti kollekció darabjaira tekintve sokatokat a hideg ráz ki. Bevallom, nekem nagyon tetszett az ötlet, bár nekem is eszembe jutott, hogy a II. világháború során embertársaink milliói jártak úgy, hogy eszköz lett a bőrükből, hajukból. Tényleg szomorú, de ezzel már nem tudunk mit kezdeni. Hogy az ausztrál tervezőnek ez vajon eszébe jutott-e, nem tudni. Azt hiszem a világ másik felén már kevésbé foglalkoznak a holokauszttal, mint Európában, több mint fél évszázad távlatában biztosan nem. 

Viselnéd ezeket a designer ékszereket?

Mosolyogj felszabadultan! (X)

8022

A tartósítószerekkel, mesterséges ízjavítókkal teletömött ételek mellett nagy szerencsénk, hogy az utóbbi időkben a gyógyítás, így a fogászat is rohamléptekkel fejlődik. Míg évtizedekkel ezelőtt egy fog elvesztése örök életre szólt, ma már számtalan lehetőség van a veszteség hatékony pótlására.

olvass tovább