foci vébé

Spanyolos ízek

6310

Vajon mi a kedvenc étele Iker Casillasnak? És Cristiano Ronaldónak? A világbajnokságból már nincs egy hónap, de a hátramaradó időben igyekszünk bemutatni nektek, hogy kedvenc focistáitok milyen gasztrokultúrát hoznak magukkal.

Azonos gyökerek, különböző ízek

Ahogy a foci egyik lényege, hogy összehozza a kultúrákat és megértést teremt köztük, úgy a főzésre is nyugodtan el lehet ezt mondani. Miközben beszerezzük a különleges hozzávalókat és kutatunk izgalmas receptek után, elkerülhetetlen, hogy közelebbről is megismerkedjünk az adott kultúrával. Elsőnek kerüljön Spanyolország és Portugália terítékre!
Mivel a két ország egymás mellett fekszik és kultúrájuk igen közel áll egymáshoz, mondhatnánk testvérek, az idők folyamán hasonló hatások érték őket. Az ókorban a római és görög kultúra formálta az Ibériai-félsziget gasztronómiáját, majd nem sokkal később a mór megszállás hagyott nyomot a spanyolos konyhán. A spanyol és portugál konyha legalapvetőbb hozzávalóit a tenger és a gazdag mediterrán termőföld biztosítja. Nem is csoda, hogy a déli népek mind a mai napig az étkezéseket nem szükségszerű napi teendőként élik meg, hanem egy élvezeti időtöltésnek tekintik. Így a legnagyobb figyelemmel ülnek neki egy-egy étkezésnek. A spanyolok és portugálok a felfedezések során ízvilágukat is Közép, később pedig Dél-Amerikába örökítették át. Míg Közép és Dél-Amerikában megtelepedtek a spanyol ízek, addig a spanyol gályák olyan alapanyagokkal tértek vissza Európába, mint a paradicsom, a chili paprika, a kukorica és a csokoládé.olvass tovább

Egészséges rajongás

6381

Azzal, hogy a sport jót tesz testünknek és a lelkünknek, nem mondok semmi újat. Azzal viszont igen, hogy bármennyire is meglepő, a legújabb kutatások szerint a sport - pontosabban egy-egy válogatott vagy versenyző - iránti rajongás is valami hasonlót tud. Persze attól még, hogy egy vödör popcorn vagy egy korsó sör mellé leülünk szurkolni, nem lesz kidolgozott felsőtestünk és nem olvadnak le rólunk az úszógumik, viszont a mentális egészségünket némileg kordában tarthatjuk, sőt! Szociális kötődésből is kapunk leckét!

A kutatók azt állapították meg ugyanis, hogy azok az elvetemült szurkolók, akik élnek-halnak egy–egy csapatért, hovatovább a meccsekre is kimennek nem csak azért, hogy szotyolázzanak, hanem lelkesíteni a csapatot és fújolni a bírót, igenis sokat tesznek azért, hogy szellemi frissességük, mentális egészségük és szociális érzékenységük ép maradjon. Persze, arról nem szól a fáma, hogy az anyázás, a pattanásig feszült idegek, a görögtüzek füstje és a hangos kürt hogy befolyásolja az egészségünket, de higgyük el na: a szurkolás jót tesz!olvass tovább