feminizmus

Kellett nekünk feminizmus?

6128

A minap egy rádióműsorban hallottam a statisztikát, mely szerint ma egy nő fizetése Magyarországon átlagosan 15%-kal kevesebb a férfiakénál ugyanazon munkakörben. Felmerült bennem a kérdés, vajon a feminizmus mennyire oldotta meg a nők problémáit? Egyáltalán, mit tartanak ma az emberek a női egyenjogúságról?

A feminizmus meghatározására egy tucat definíciót és leírást találunk a könyvekben és az interneten. Annyit valószínűleg mindenki tud, hogy a feminizmus politikai eszme és mozgalom, mely a női egyenjogúságért való küzdelemként indult. De vajon nekünk mit jelent ma ez a szó? Talán azt, hogy végre rávehetjük a pasikat a mosogatásra, hála az emancipációnak? Netán azt, hogy milyen jó, hogy a társadalom lehetővé tette számunkra, hogy a munka minket is nemesítsen? Esetleg eszünkbe ötlenek az afféle nagyszerű innovációk nőknek, mint a mosógép, porszívó, melltartó, harisnya, epilátor vagy akár a vibrátor? És mit gondolnak a férfiak?

Jó tudni, hogy az 1940-50-es években még joggal várhatta el a férj, hogy mire a munkából hazajön, asszonykája szalaggal a hajában, kedvenc vacsorájával várja őt, de ne terhelje férjét felesleges fecsegéssel. Legalábbis ezzel a tanáccsal készítette fel a leendő feleségeket egy 1955-ös háztartástan könyv. Egészen addig nevettem a dolgon, amíg a barátom teljesen rá nem pörgött arra, hogy milyen jó lenne, ha én is minden este a kedvenc kajájával várnám. Ha valaki esetleg kedvet kapott a régi háztartásbeli életre, itt eligazodhat a teendők között.

Ma már persze nem szól meg senki, ha nem ülünk tűkön azt várva, hogy az urunk hazatérjen, sőt még dolgozhatunk, szavazhatunk is, könyvet írhatunk, akadémiai körökben mozoghatunk, ha épp ehhez van affinitásunk, vagy vezetői lehetünk egy multinacionális informatikai cégnek. Ennek ellenére nincs mindenki jó véleménnyel a feminizmusról: sok nő ma már úgy érzi, a feminizmus túllőtt a célon, egyre több az igen radikális nézet és mozgalom. Vannak, akik szerint a feminista nő csakis egy utcán masírozó, férfiöltönyt viselő, rövid hajú, egyedülálló vagy leszbikus lány lehet. De akad olyan is, aki a legszívesebben most azonnal kirobbantana egy újabb forradalmat. Nem beszélek félre – ez az ismerőseim véleménye. A legtöbben általában egészségesen látják a nők helyzetét, és elismerik, hogy a mozgalom jogosan indult, volt alapja, és sok helyen még ma sincs egyenlőség sem a munka világában, sem a magánszférában. Elkeserítő, hogy vannak, akik egyáltalán nem értik, mi baja a nőknek a jelenlegi helyzetükkel. Elismerem, amellett, hogy úgy gondolom, nekem is kijár az, ami egy férfinak, időnként én is szeretem a tipikus női feladatokat. Imádom finom vacsorával kényeztetni a páromat, viszont elvárom, hogy ő cserélje ki a villanykörtét. Én azt mondom, jó tudni, hogy van valaki, aki gondoskodik rólam, megvéd, és akiről én is gondoskodhatok.

A feminizmus szóra a férfiak közül többen ugranak, a legtöbben szinte azonnal támadással reagálnak erre a fogalomra. „Emancipuncik! Ne fárasszatok már ezzel! Miért kell fellázadni azon, ha nem akarunk házasságot, vagy ha utálunk mosogatni?” – fakadt ki az egyik kollégám. Közvetlenül a kérdésem után bejött a főnök az irodába, mondván, hogy feladat van, erős férfiemberekre lenne szükség, mert cipekedni kell, mire is az előzőleg megkérdezett kolléga azonnal elmosolyodott, és azt mondta: „Na, te emancipunci, ha már emancipáció van, akkor jöhetsz te is pakolni”. Van olyan férfi, aki szerint a feminizmus elkényeztetetté, önzővé tette a nőket, és szerinte már a férfiak vannak diszkriminálva. Akadnak, akik alig mernek véleményt nyilvánítani a kérdésben, mintha attól tartanának, hogy egy véres feminista azonnal előugrik valamelyik bokorból és rájuk támad, másrészt pedig már teljesen összezavarták a nők a különféle követeléseikkel. A férfiak többsége szerint nem kell minden pasiról azt gondolni, hogy a nőket nem tekinti egyenrangú félnek, általában ők is csak egy megfelelő társat keresnek, akivel megoszthatják az életüket.

A férfiak ideje

7338

Mit csinálnak a férfiak? Dehogynem tudja mindenki, tanultátok hosszú éveken át; ezt hívják ugyanis történelemnek. Akkor azt is tudjátok, hogyan és mit írnak a férfiak – ez az irodalom. Művészettörténeten pedig hallott mindenki elég halott, festői ambícióval megáldott férfiról, ugye? Többek között ezt a hozzáállást unták meg a nők majd’ egy évszázada. Ebből lett a feminizmus, és csupán pár évtizeddel azután, hogy elkezdték hallatni a hangjukat, a felismerés („jé, ezek úgy gondolják, nem a konyhában a helyük!”) átszivárgott az egyetemekre. Ebből lett aztán a finom szóhasználattal gender studies-nak (kb. nemkutatás) nevezett tudományág, amely valójában nőtudományt jelent, a férfiak legfeljebb érintőlegesen kerülnek szóba.

Most azonban megjelentek a férfitudományok (male studies), és bár ilyen szak még nincs, akadémikus körítés és tankönyvek már léteznek. Lett is belőle zavar. Az egész egy New York-i férfi pszichiáterhez, Edward M. Stephenshez kötődik. Az indítványhoz (legyen ebből külön szak) neves, a férfiak közötti kötődésre és versenyre (male bonding) és a férfigyűlöletre specializálódott kutatók csatlakoztak. A szkeptikusok persze megjegyezték, hogy valami olyasmit találtak fel, ami mindig is létezett, sőt harminc éve kutatják, csak éppen men’s studies néven. Az újonnan létrejött (?) tudományág képviselői azonban azzal érvelnek, hogy az eddigi férfikutatók alapvetően a feminizmus alaptételeit hangoztatták, amely szerint a nemi identitás alapvetően társadalmi konstrukció, konvenciókon alapul, azaz szabadon változtatható, variálható. Az ezt legalaposabban leíró kutató, Michael Kimmel szerint jót tesz a nőknek és a férfiaknak is, hogy nemileg egyre inkább semleges világban élünk. „Ennyi volt, az a hajó elúszott.” – mondta nemrég arra a kérdésre, hogy érvényes-e még a „férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek” című elmélet.

A vérükben van (2001 Űrodüsszeia)

olvass tovább

Lady Gaga teljesen normális

7967

Lady Gagáról nagyon sok minden elmondtak már. Végletes, megosztó személyiség, szinte lehetetlen közömbösnek maradni vele szemben. Az énekesnőről közismert, hogy rendszeresen kivillantja valamelyik testrészét, megbotránkoztat valamilyen színpadi szereléssel, csak úgy váratlanul, mint ahogy tette ezt legutóbb a Much Video Music Awards-os fellépésén és egy díjátadón való megjelenésekor.

De mégis miért tesz ilyeneket Gaga? Azon nyilvánvaló feltevésen kívül, hogy felhívja magára a figyelmet, minél többen vegyék a lemezeit, van egy ennél sokkal összetettebb és ideologikus magyarázata a magamutogató-villantó imázs jelenségének. Másrészt polgári nevén Stefani Germanotta a kétezres évek minden bizonnyal eddigi legsikeresebb előadója, az eddig összegyűjtött vagyonából kényelmes luxusban lógathatná élete végéig a lábát.olvass tovább

Ennyi ribancot egy rakáson!

8068

Az üzenőfal tanúsága szerint többen kíváncsiak voltatok, milyen lehetett a szerda esti RibiSéta a belvárosban; ez ugye egy hímosvinizmus elleni menet volt, nemzetközi nevén Slut Walk, amit egy torontói rendőr elszólása indukált. Akit a háttérben húzódó ideológia is érdekel, kattintson ide, egyébként pedig mindenféle komment és vicces képaláírások nélkül szeretnénk egy galériában megmutatni, miről is volt szó. Úgysem tudnánk többet mondani, mint a képek.

Katt! Fotók: Neményi Márton

Nők szakállal?

8849

„A régi sokkal nagyobb volt, de ez jobb, mert nagyobb lyuk van rajta, így nem megy tele szőrrel a szám!” - a furcsa mondat egy francia egyetemista lánytól származik, aki az álszakállairól beszél.

olvass tovább