farmer

A leghíresebb vitorlavászon

405

Ismerjük a sztorit a szerencse fiáról, a bajorországi zsidó Loeb Straussról, aki New Yorkba ment  1847-ben, ahol David Stern unokafivérének rövidáruboltjában dolgozott. Az aranyláz Nevadába hívta az akkor már Levinek nevezett szatócsot, ahova egy szállítmány durva szövésű vitorlavászonnal érkezett, hogy abból készítsen sátrat. Levi hamar rájött, hogy nem sátor kell az aranyásóknak, hanem egy olyan nadrág, ami bírja a sarat, a térdelést, a forró homokot. Az igények megteremtették a történelem legelterjedtebb viseletét. Miután rájött, hogy ez mekkora biznisz, San Franciscóban nyitott egy kis szabóműhellyel egybekötött üzletet, a cégtáblán a Levi Strauss & Co. felirattal.

Az első farmernacikat ma nem valószínű, hogy be tudnánk azonosítani, se szegecs nem volt rajtuk, se indigókék színük nem volt, inkább vörösesbarna árnyalatban pompáztak. Jacob David, Levi egyik törzsvásárlója szegecselte meg a zsebeket először, megalkotva ezzel a blue jeans dizájnjának alapelemét.  Ezt követte a többi is, a dupla varratok, amik sasszárnyakat formálnak vagy épp a bőrcímke, amelyen két lóval sem lehet eltépni a farost.

Trapper farmer
Ehhez képest több, mint száz évet kellett várni, hogy hazánkban is meginduljon a farmergyártás. 1978-ban az Ifjúsági Magazin dicsőn hirdette a fiatalság szimbólumának megjelenését, a magyar farmert. A Lenfonó és Szövőipari Vállalat - márkanevén BUDAFLAX - farmervászna indigóval festett pamutból készült, és névadását kegyesen a népre bízták. A vállalat a sajtón, rádión keresztül meghirdetett egy "fantázianév kerestetik" pályázatot, melynek eredményeként az új termek a TRAPPER nevet kapta. Hatalmas reklámkampányt indítottak a Trapper népszerűsítése érdekében, s a siker nem maradt el - nem is maradhatott volna, hisz a farmer az farmer, pláne ha első. Az első farmernadrágok már a 60-as években megjelentek Magyarországon, ám a társadalom a rendszer szorításából adódóan rosszallóan, előítéletekkel szemlélte az új ruhadarabot, magát az erkölcsi züllést jelképezte számukra a naci. A politikai rendszer lazulása végül egyre elfogadottabbá tette ezt a ruhadarabot, és már nem csak a rockerek, különböző csoportok kulturális megnyilvánulásait szimbolizálta, hanem a hétköznapi viselet részévé vált.

Nézd meg a Levi's legújabb tavaszi kollekcióját!olvass tovább

Warhol & Pepe

427

Már tavaly is feltűntek Andy Warholt idéző minták a Pepe Jeans kollekciójában, de most még közelebb kerülnek a ruhái a híres pop art művészhez. Az Andy Warhol Alapítvány ugyanis engedélyezte, hogy egy teljes kollekciót készítsenek a művészikonról. Az Andy Warhol by Pepe Jeans elnevezésű kollekció azt a két vonalat hozza majd, ami leginkább jellemző volt a művészere, az egyik a POP a másik, pedig a GYÁR. Nish Soneji a márka európai igazgatója szerint a Pepe minden megmozdulásában újat akar hozni. A londoni divatmárka warholos kollekciója májusban már kapható lesz. Az innovatív márka reklámarca Sienna Miller színésznő, aki stílusával remekül beleillik a pop art világába.

Levi's számokban

527

1829
Levi Strauss megszületik Buttenheim-ben, Németországban.

1853
24 évesen amerikai állampolgárrá válik, és elindul szerencsét próbálni a kaliforniai aranyláz helyszínére. Nem az arany utáni kutatás vezérli, hanem különböző árukat készül eladni a bányászoknak. Márciusban megérkezik  San Franciscóba, és beindítja ruházati vállalkozását Kalifornia utcáin.

1873
Ez év május 20-án Levi Strauss és Jacob Davis szabadalmazták a szegecselési eljárást. Ettől a naptól számítjuk a farmer születését.

1886
A két lovas bőrcímkét először használják a deréknadrágokon.olvass tovább

Használati utasítás

571

Rengeteg pénzt és időt fordítasz arra, hogy megtaláld az igazi farmert, de biztos, hogy utána is megfelelő figyelmet fordítasz rá? Néhány jó tanács, amivel tovább élvezheted a farmered.

Mindig olvasd el a címkéjét,  mert az ott lévő okosságokat be kell tartanod!

Mielőtt beteszed a mosógépbe, nézd át a zsebeit, hogy ne mosd ki papírzsebkendővel, öngyújtóval, pénzzel stb.

Hogyan hordjuk?

Begombolt sliccel, vagy felhúzott zipzárakkal mosd, ezzel meghosszabbítod a fém alkatrészei élettartamát.

Az első mosásnál ereszteni fogja a színét, régi farmerjaidat viszont jó ilyenkor az újjal együtt mosni, mert új erőre kapnak.

Az első  pár mosásnál oké, ha ereszti a színét, viszont ha később sem akarja abbahagyni, vidd vissza. 

Ha túl hosszú, mielőtt felvarratnád (ügyesebbek saját kezűleg), mindig mosd ki, mert összemegy az első mosásnál. Méghozzá nem is kicsit, aztán hordhatod a bokalengetőt...

Ha már a felhajtásnál tartunk, ha sajnálod lenyesetni a szárát, mert tetszik a cérna színe, vagy a felhajtás kidolgozása, kérd meg a varrónőd, hogy mentse meg az alsó részt. Tehát lenyesi a hosszát, és visszavarrja az eredeti felhajtást. Sokkal szebb lesz, meglátod.

5 millió forintos Levi's

1860

A Mojave sivatag kellős közepén, egy bányában találtak rá erre az 1890-es Levi's farmerre. Gyertyaviasz van sok helyen a nadrágon, így valószínűsíthető, hogy egy bányászé volt, aki a viaszfáklyát használt világításként. Olyan címke van a farmeren, amelyen egy 1895 és 1898 között, Randsburgban működő bolt pecsétje található. Mérete, tehát, amit ma is használnak, a Levi's-eknél méretet: W34, L33. A leghíresebb vitorlavászon, jelenleg megvásárolható az eBay-en, potom harminchatezer dollárért.