főzés

Csirketorta sütőtökkel és kelbimbóval

2665

Hozzávalók: ( 6 személyre)

80 dkg csirkemellfilé
15 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás
12 szelet bacon szalonna
10 dkg füstölt, főtt tarja vékonyra szeletelve
Só, bors

70 dkg sütőtök
50 dkg kelbimbó
4 gerezd fokhagyma
1 kis ág rozmaring
2 evőkanál olaj
1 evőkanál margarin

Csirketorta

A csirkemellfilékből vastag szeleteket készítünk. A tojást sóval, borssal kissé felverjük. A sajtot lereszeljük. Egy kb. 25 cm-es mély, tűzálló tálat csillag alakban kibélelünk a szalonnaszeletekkel úgy, hogy a végük jócskán lógjon ki a tál peremén. Erre terítjük a tarja felét, meghintjük 2 ek. sajttal. A mellszeletek felét beleforgatjuk a tojásba, lecsepegtetjük, majd a tálba fektetjük szorosan lenyomkodva. Erre szórunk megint 2 ek. sajtot, rá a tarjaszeletek másik felét, rá 2 ek. sajt, erre a tojásba forgatott csirkemell másik fele, végül megszórjuk a maradék sajttal. Visszahajtjuk a túllógó szalonnaszeleteket, a tálat letakarjuk és 180°C-os sütőben kb. 45 percig sütjük. Ha túl sok levet ereszt, akkor óvatosan leöntjük a lé egy részét, és további 15-20 perc alatt aranybarnára pirítjuk.

Köret

A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, és kb. 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A kelbimbót és a fokhagymát megtisztítjuk. A rozmaring leveleit lecsipkedjük, és 2 gerezd fokhagymával felaprítjuk. A forró olajban 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a sütőtököt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk. A kelbimbót enyhén sós, a maradék 2 gerezd fokhagymával ízesített vízben 12-15 percig főzzük. A margarint felhevítjük, átforgatjuk benne a leszűrt, lecsepegtetett kelbimbót.

Tálalás

10 perces pihentetés után a csirketortát kiborítjuk a sütőedényből, tálra helyezzük, köré rendezzük vegyesen a kelbimbót és a sütőtököt. Tortaként szeleteljük.

Megjegyzés: Hidegen szendvicsnek, kirándulásra is alkalmas.

Kóser konyha II.

2703

Kóser minden zöldség, és kóser minden gyümölcs is. Ezeknél az élelmiszereknél csak arra kell figyelni, nehogy valamilyen pici bogarat vagy kukacot megegyünk a növénnyel együtt, mert a bogarak nem kóserek.

Az állatok két részre oszthatók: kóserek és nem kóserek. Kóser szárnyasok: csirke, liba, pulyka, kacsa, galamb. Nem kóser pl. a strucc, a sas, a varjú és a többi ragadozó vagy dögevő szárnyas. (Ha rajtam múlna, én a galambot is ide sorolnám.) Kóser emlősök: minden olyan állat, ami hasított patájú és kérődzik. Ilyen a marha, a kecske, a birka, a szarvas, és persze mindenki kedvenc csemegéje, a zsiráf. Mivel zsiráfot elég nehéz lenne rituálisan megfelelően levágni, ezért csak maga az állat kóser, a húsához ritkán jutni. Nem kóser a szamár, a teve, a ló és semmilyen öszvér állat, még akkor sem, ha két kóser állat keresztezéséből született. Kóserek azok a halak, amelyeknek van uszonyuk és pikkelyük is. Ilyen a ponty, a keszeg, a lazac stb. Nem kóser a harcsa, az angolna, a cápa stb. A halra nem vonatkozik a kóser vágás szabálya, azt mindenki leölheti maga. Nem kóser sajnos egyik tenger gyümölcse sem - se a polip, se a kagyló, se a homár, se a garnéla. Szintén nem kóserek a bogarak, az ízeltlábúak, ez alól egy sáska faj kivétel egyedül, aminek nem tudom a nevét, de én amúgy sem ennék sáskát. Tréfli még az összes rágcsáló, a békák, csigák.



olvass tovább

Ínycsiklandó gyorskaják

4160

Hogy szerencsés vagy szerencsétlen párosítás az, hogy a gyorséttermi tápok rosszul is néznek ki, azon csak most gondolkoztam el. A Fancy Fast Food oldalán ugyanis újragondolt, emberi tálalásban láthatjuk viszont az oly jól ismert gyorskajákat. Az oldal mottója mindazonáltal ott lebeg végig szemeink előtt: "Még mindig rosszat tesz, de nézd meg, milyen jól nézhet ki."

McSteak & Potatoes (Fancy Big Mac)
Ingredients:

1 McDonald’s Big Mac Extra Value Meal (#1) with a large fries and large Coca-Cola

First deconstruct the Big mac into its parts: (sing along now) two all beef patties, special sauce, lettuce, cheese, pickles, onions, and a sesame seed bun… plus the french fries, ice, and Coca-Cola. Dice the cheese, cube the middle and bottom buns, and extract the sesame seeds from the top bun. Take the french fries and some pieces of bun and purée them in a food processor with water (melted ice), then top it off with the diced cheese. Rinse the onions and lettuce in a colander and garnished it with “croutons” made from cubed bun pieces. Slice the beef patties, and then garnished it with sesame seeds and top it off with slices of pickles. Serve on a white rounded square plate with a dollop of Thousand Island dressing (the special sauce); serve the Coca-Cola in a wine glass.

És valóban, a Big Mac menüre először rá sem ismertem, ahogy a hús kedves csíkokra vágva, megkomponált uborkadíszítéssel mosolyog a tányéron. Az egyes fogásokhoz alapos leírást is találunk, amiből megtudhatjuk, pontosan hogyan is áll össze a kompozíció, mit szedjünk szét, mit keverjünk össze, mit vágjunk föl, mit töltsünk át. Az oldalra bárki beküldheti saját szalonképessé tett junk food kompozícióját.

Tényleg elgondolkodtató, hogy mennyit számít a szem gyönyörködtetése. Ha nem csálé papíprdobozokban és nem olajos szalvéták között kapnánk kézhez a digitális tápot vajon többször támadna gusztusunk rá? Azaz így megennénk ezeket?

Tejfölt a körözöttbe?

4523

Számtalan olyan étel van, amelyet ahányan vagyunk, megközelítőleg annyiféleképpen készítünk el. Biztos veletek is megesett már, hogy egy adott ételről beszéltetek, de viszonylag korán kiderült, hogy a receptje személyenként változik. Olyan finomságok elkészítési módjait gyűjtöttük össze, amikre jócskán érvényes: Ahány ház, annyi szokás.

Lecsó

A kímélő variáció természetesen az, hogy hagymát leheletvékony karikákra vágjuk, kicsit megfuttatjuk forró olívaolajon, közben kiszedjük a paprika csutkáját: fogjuk a tv paprikát, benyomjuk a szárát és kihúzzuk, tök egyszerű. Ezek után karikákra vágjuk, körülbelül fél centisekre, majd beledobjuk a hagyma mellé, hadd párolódjon, aztán félbevágjuk a paradicsomokat, majd bedobjuk a többiekhez, letakarjuk és saját levében megfőzzük. Se cukrot, se sót, semmiféle fűszer nem szükséges hozzá, a la nature a legjobb! Amikor már puha a paprika és sűrű a szaft, akkor készen van. Két személyre a porciók a következőképpen néznek ki: egy közepes fej vöröshagyma, négy-öt tv paprika és kettő paradicsom. Ha túlzásba visszük a paradicsomot, nagyon édes lesz, ezzel nem árt vigyázni.

A másik, és talán elterjedtebb elkészítési mód hasonlóan indul, de sok helyen már magát a hagymát is zsíron pirítják, hogy jobb legyen az íze vagy esetleg szalonnán. Ezek után jöhet bele a karikára vágott kolbász, ezt kicsit hagyjuk megmelegedni az edényben. Innentől mehet rá a paprika, ha ez megfonnyadt, követheti a paradicsom. Sót nem igényel a kolbász miatt, de innentől jön az extrázás. Ha kész az alap, üthetünk rá tojást, s ezzel összerottyanthatjuk, de keverhetünk bele főtt rizst is, esetleg tarhonyát. Egyes tájegységeken elterjedt a tejfölös lecsó is, ami elsőre szokatlannak tűnik, de rá lehet szokni, próbáltuk.



olvass tovább

Csak bátran a csípőssel!

4973

Ahhoz, hogy a megszokott ízeket egy kicsit pikánssá és változatosabbá tegyük, bátran kell fűszerezni. A cikkben a legnépszerűbb csípős fűszerekről és hasznos tanácsokról olvashatsz.

Gondoltad volna, hogy a csípős valójában nem is íz, hanem fájdalomérzet? A fűszerek csípősségéért felelős hatóanyagok hatására ugyanis a nyelven apró gyulladás keletkezik, amit nem az íz-, hanem a fájdalomérzékelő receptorok közvetítenek az agy felé. A szájban lévő receptorok a folyamatos csípős inger hatására érzéketlenné válnak, ezért aki gyakran eszik erőset, egyre kevésbé lesz érzékeny erre az aromára. A csípősség intenzitása mérhető is, erre szolgál az úgynevezett Scoville skála, ami az íz erősségét egy sajátos számértékben, SHU-ban fejezi ki. Ez azt mutatja meg, hogy az adott fűszert hányszorosára kell higítani ahhoz, hogy az íz tesztelői már ne érezzék azt csípősnek. Mivel az édespaprika nem csíp, SHU értéke 0, a kevésbé csípős paprikáké 500-1000, a cseresznyepaprikáé 4000, a Cayenne-borsé 35 000 – 50 000. És most lássuk milyen érvek szólnak csípős ételeink mellett!

Bors – meghozza az étvágyat

A bors a világ legismertebb és legelterjedtebb fűszere. Fehér, fekete vagy zöld fajtáját ismerjük, színe attól függ, hogy az érés során mikor szüretelték le. Csípősségéért a piperin nevű alkaloida a felelős, ami fokozza vérkeringést és a gyomorsavtermelést, ennek köszönhetően étvágygerjesztő hatása is van.

Konyhai tipp
A készen vásárolt őrölt bors hamar elveszíti az aromáját, ezért érdemes a magokat frissen őrölni. A fekete szemes bors a levesek, párolt húsok ízesítésére alkalmas. Az őrölt, fekete bors leginkább vörös húsokhoz készült mártásokba, levesekbe illik. A fehér szemes borsot leggyakrabban savanyúságokhoz adják, őrölt váltzatás világosmártásokhoz, ételekhez ajánlják, amelyeket a fekete bors elszínezne. És persze ott van még a zöld testvér, ami vadakhoz, kacsához, tejszínes mártásokhoz, cserépben sült ételekhez a legakalmasabb.

Gyömbér – a gyomor barátja

A sajátos illatú, csípősen kesernyés gyömbért pikáns íze tette népszerűvé, aromája leginkább a citromra emlékeztet. A főzetéből készült tea kiváló ellenszere az emésztési panaszoknak, csillapítja a köhögést, és enyhíti az influenza tüneteit.



olvass tovább