függőség

Piával élünk

2294

Azon tűnődtem, vajon hányan járnak velem együtt ugyanabban a cipőben. Hányan botorkálnak haza részegen vagy félrészegen, hányan ölelik a mosdót éjjel és hányan ülnek a munkahelyükön mesélve, hogy mennyit és mit ittak. Az ivászatot már tizenévesen elkezdjük, és életünk végéig nyomjuk, ki így, ki úgy, végig sem gondolva, valójában mennyi alkoholt fogyasztunk egy héten vagy egy hónapban. Az is elképzelhető, hogy ezt számolgatva kiderül, hogy megütjük az alkoholizmus szintjét és magunkba nézünk, minek is iszunk.olvass tovább

Szenvedélyük a játék

3258

Függőségről már szóltak cikkek, de én konkrétan a játékszenvedélyt emelném ki, ami a mai Magyarországon az egyik legpusztítóbb szenvedélybetegség. Sokan nem is gondolnák, hogy milyen ártalmas tud lenni, és ugyanúgy tönkreteheti az emberi életet, mint a többi függőség. Bár tény, hogy a kóros játékszenvedélyben szenvedőknél ugyan nincs túladagolás okozta halál, de könnyedén vezethet előbb-utóbb öngyilkossághoz a szenvedélyük okozta depresszió. Sokan követnek el törvénybe ütköző tettet, és betegségük előrehaladtával legtöbbjük befeléfordulóvá válik, elvágják baráti, ismerősi és családi kapcsolataikat. Szenvedélyük finanszírozása érdekében eladnak mindent a környezetükből, amit csak tudnak, legyen az bármi, akár még a saját házuk, autójuk is. Legtöbbjüket megszállja a mindennapi élet dolgaival kapcsolatos közöny és nemtörődömség.

Számítógép és internet

Az 1990-es években az orvostudománynak két új fogalmat kellett megtanulnia a technika fejlődésével, az egyik az internet-, míg a másik a játékfüggőség. A (számítógépes) játékfüggők, akik gyakorlatilag nem bírják elképzelni az életüket a számítógépes vagy konzolos játékok nélkül. Olyanok nekik a játékok, mint másnak a víz vagy a levegő.

A gépet bekapcsolják, eléülnek, és onnantól megszűnik számukra a külvilág. Abból az elvarázsolt világból, amiben vannak, nehezen mozdulnak ki és nehezen is mozdíthatóak ki. Ez főként a fiatalokat sújtja, de más korosztályban is szépen szedi az „áldozatait”. Legyen itt szó PC-s vagy online játékról, mindegyikbe bele lehet temetkezni. Igen, de nem mindegy, mennyire. A nyugati világban nagyon komolyan foglalkoznak mindkét problémával. Ezek után talán nem meglepő, hogy pont Amszterdamban nyílt meg a világ első játékfüggőkre specializálódott klinikája. A szerencsejáték betegek számára működnek önsegítő csoportok, G.A. néven. Ez az angol Gamblers Anonymous rövidítése, magyarul Névtelen Szerencsejátékosokat jelent. A cél, hogy a szakemberek megpróbálják megtanítani a játékfüggő felhasználóknak joystick, billentyűzet, egér és játékok nélkül is van élet. olvass tovább

Függünk a neten

3972

Időd nagy részében - akár még éjszaka is - a számítógép előtt ülsz, chatelsz, blogot írsz, online-pókerezel, videókat nézel és filmeket töltesz le? Internethez kapcsolódik a munkád, ám a szabadidődben is hosszú órákat töltesz el a világhálón? Nos, akkor van némi esélye, hogy netfüggő vagy.

A túlzott nethasználatot az ezzel foglalkozó szakemberek további kategóriákra bontották: létezik például internetes pornóoldalaktól, közösségi hálózatoktól, online játékoktól és a mániákus online shoppingolástól való függőség is, sőt, beteges mértékbe válthat egy adott személy azon szokása is, hogy rendszeresen a saját neve után kutat a keresők segítségével. A lényeg az, hogy az illető annyi időt tölt el a gép előtt, amennyi munkavégzésének, valamint családi és baráti kapcsolatainak a kárára megy. A kínai állam már kifejezetten súlyos betegségnek is minősíti a netfüggőséget, és változatos eszközökkel próbálja kontrollálni polgárainak számítógéphasználati szokásait.

Természetesen vannak az elméletnek kritikusai. Az efféle addikció létét megkérdőjelező pszichológusok azt állítják, hogy ezekben az esetekben nem maga az internet a függőség tárgya, hanem a fent felsorolt dolgok, tehát a pornófilmek, a póker, a vásárlás, és így tovább. Hogy ez irányú vágyaikat a betegek épp a világhálón élik ki, a függőség szempontjából tulajdonképpen lényegtelen - nem az internettől való eltiltás a gyógyulás útja, hiszen a probléma oka jóval mélyebben gyökeredzik.

Ha kíváncsiak vagytok, akkor a netfüggésről szóló angol nyelvű tesztek könnyen megtalálhatóak a neten (hehe), ha pedig magyarul szeretnétek kitölteni egyet, akkor itt tehetitek meg.

Drogos blog, prevenció helyett

3993

 

Mindent kipróbáltunk: Speed, Ex, Zöld, Kola, Barna, I por, Rass, Patron, Csoki, LSD, Korong, aztán mindezt keverve is.

Nem cigizem

5035

Több mint egy éve írtam arról, hogy leszokás az életem. Már akkor terveztem, hogy abba hagyom a cigizést. Ennek két oka van: egészségtelen, ebből következik is a másik ok, hogy lelkiismeret furdalásom van attól, ha dohányzom. Most talán megcsináltam...

Így kezdődött

De először is, lássuk, miért cigiztem. Egész valahol gimi harmadikban kezdődött, úgy komolyabban. Sokat tanultam, hiszen már akkor készültem a felvételire, így a tesi órákat rendre ellógtam - persze volt ebben partnerem -, kimentünk a gimi melletti parkba, ott olvasgattuk a tételeket, készültünk a felvételi előkészítőre, dolgozatokra, bármire. Persze közben volt eszünk másra is, és a kellemes órákat, összekötve a hasznossal rosszalkodtunk is, szóval cigiztünk. Aztán az érettségi évében még többet cigiztem, és miután leszoktam -amit egy nagyon durva megfázással ünnepeltem- fél évre letettem a cigit. Csak úgy. Beteg voltam, eszemben sem volt dohányozni, egy hét betegséget követően meg már minek gyújtottam volna rá?! Aztán egy szép téli estén, miközben a kedvenc kávézómban ittam az aktuális favorit fehércsoki italomat, rágyújtottam. Aztán az esti buliban is rágyújtottam és pikk-pakk visszaszoktam. Életem egyik legnagyobb hülyeségét követtem el. Onnantól kezdve élvezettel cigarettáztam. Egy időben hosszú, vörös, üvegszipkából szívtam, majd ezt eltörtem, maradt a meztelen cigizés. A következő cigizéshez kapcsolódó tárgy, egy ószerestől beszerzett ezüst cigaretta tárca. Nos, ezt éveken keresztül használtam. Imádtam. Annyira szép volt, nem egy túldíszített darab, viszont fényes. Persze elveszítettem, tudom hol..., ahol a kedvenc csíkos pizsama alsómat. Odavoltam a reggeli kávém mellé - amit sosem otthon fogyasztottam - elszívott cigiért, imádtam a kis füstölgő rudat a számhoz emelni, slukkolni és leszívni. Sokan szerették nézni is, hogy mennyire jóízűen csinálom mindezt.

Így ért véget

Igen ám, de mint mindenkinek, előbb-utóbb nekem is be kellett, hogy nőjön a fejem lágya és elkezdtem figyelni a testemre. A laza meghűlések felértek egy-egy durva hörgőgyulladással. Iszonyú váladék képződés, krákogás, konstans hátfájás. Érezhető volt néhány éve, hogy a dohányzás egyáltalán nem frankó. Persze eleinte igyekszel nem tudomást venni róla, hiszen a fej a homokban még mindig kellemesebb, mint szembe nézni a tényekkel. A tüdőszűrést kerülöd, ha orvos rád parancsol, mert épp tüdőgyulladásra gyanakszik, nagy duzzogva elmész, végig izgulod az egész procedúrát, a szíved úgy dobog, hogy még az álló röntgen-képen is mozog, kiderült, hogy nem vagy rákos, de azért megjegyzik, hogy le kéne szokni a cigiről. Sokszor agyaltam már rajta, hogy hogyan, mikor és miként fogok majd leszokni, mondjuk hétfőtől, vagy elsejétől... Persze úgy igazán soha nem veselkedtem neki.olvass tovább