föld

Vége

4355

Néhány hete, egy reggeli kávézás során, egy kollégám arról mesét, hogy előző este látott a Discoveryn egy műsort, amely arról szólt, hogy miért lesz vége a világnak 2012-ben. Na jó, már intettem is le, hagyjon engem ezzel a világvége dumával, csak az én harminc évem alatt volt legalább öt világvége, ami nem következett be. Persze, csak mondta tovább, olyan hitelességgel, hogy kénytelen voltam odafigyelni a szavaira, aztán rákerestem, hogy mégis mi ez az újabb világvégét jósló hipotézis. Egy elveszett civilizáció, amiről az a hír járja, hogy alkotói nagyon-nagyon fejlett tudással rendelkeztek, bár eltűntek a süllyesztőbe, leigázták, meghódították, megsemmisítették őket. Nos, ők a maják, akik olyan pontos naptárral rendelkeztek, hogy mi a Gergely-naptárunkkal csak jelenthetünk nekik!

Megállapítás

A maja civilizáció, illetve a maja naptárak alapján a mai tudósok, elemzők azt feltételezik, hogy az idő, a világ születése, időszámításunk előtt 3114-ben kezdődött, amely egy 5125 éves ciklust ölel majd fel, tehát a ciklus vége 2012-re tehető. Pontosan meghatározott dátuma is van a ciklus végső pontjának, az év december 21. napja. Tehát 2012 december 22.-én már nem ez az általunk megszokott világ lesz. Azt, hogy mi fog történni, két síkon határozták meg: az egyik fizikális, a másik egy megfoghatatlan, egy közös szellemi síkon történő változás. A konkrét jóslat az, hogy a Napban mágneses pólusváltás következik be, ami a Föld mágneses polaritására is hatással lesz, vagyis megcserélődik. Ennek a hatása kiszámíthatatlan ,de arra számítanak, hogy rengeteget természeti katasztrófa következik be, amelynek során az emberiség kilencven százaléka elpusztul. Az emberiség szellemére vonatkozó hipotézis azt mondja, olyan hatás ér majd bennünket,  amely drasztikus változásokat idéz elő a gazdasági, a politikai és így a társadalmi életben is. Kevésbé lesz fontos a pénz, a kapitalista gondolkodásmód eltűnik, és egy szociálisan érzékenyebb társadalom fogja a Földet belakni. Szép.

Az idő

Nagy kérdés ugye, hogy most valóban 2009 van-e. A mi kultúránk szerint igen. A keresztény időszámításra átszámítva a zsidó időszámítás i.e. 3761 évvel, a római időszámítás Róma alapításával i.e. 753-mal, a buddhista időszámítás Buddha halálával i.e. 483-mal, az iszlám időszámítás a hidzsrával i.sz. 622-vel kezdődik. Ahány vallás, annyi időszámítás, miért pont a maják számolták volna úgy, a sajátos húszas számrendszerükben az időt, ahogy mi most, a keresztény kultúra alapján? Ráadásul van, aki úgy véli, hogy a középkort csak kitalálták. Ez az első, ami eszembe ötlik a nagy dátumok megidézése során. Ráadásul az elmúlt néhány ezer évben mi is vagy egy tucatszor módosítottunk az időszámítás menetén. Itt be is fejezhetnénk a cáfolatot, de azért van még néhány olyan pontja a maja kultúrához kötött jóslatnak, ami indoklásra szorul.olvass tovább

Ez meleg helyzet volt

5101

Mosolyogva megyek el nap mint nap, a 2012 című film plakátja mellett. Nem tudok nem arra gondolni hogy a sok szórakozni vágyó ember csak behuppan a mozi kényelmes plüssszékébe, hogy szórakozzunk, csak a közel két órányi apokaliptikus állapotokat felvonultató képektől lehet, hogy nem mindenki szabadul meg olyan könnyen. Meg ugye már a maják is megmondták, hogy 2012 eljön a vég. Mel Gibsonnak még három éve van, hogy filmet forgasson a várható katasztrófáról.

Filmek, fikciók, hollywoodi maszlag nyomja az agyunkat, holott a teátrálisnak tűnő helyzet nagyon is valóságos. Legutóbb például épp múlthét pénteken esett le majdhogynem a limbóléc, hiszen egy nem elhanyagolható mérető aszteroida látogatást tett kicsiny légkörünkben. Bár az említett "kődarab" csak hét méter széles, mégis sikerült egész közel kerülnie a bolygónkhoz. Az egész közel jelen esetben tizennégyezer kilométert jelent. Csak viszonyításképp: a Föld és a Hold közötti távolság háromszáznyolcvannégyezer kilométer, így érthető, hogy miért titulálták még a NASA szakemberei rázós helyzetnek a múlthét péntekit. Mint tudjuk az aszteroidáktól azért nem kell rögtön begőzölnünk, mivel akkora sebességgel jönnek felénk, hogy a Föld légkörébe beérve szépen elégnek. Igen ám, csak ha az aszteroidák ide-oda cikáznak körülöttünk, olykor néha tényleg csak az isteni gondviselésre számíthatunk. És az aszteroidák tényleg nagy számban férkőznek a közelünkbe, hiszen a mostani, 2009 VA névre keresztelt aszteroidához hasonló darab, évente kétszer is elsuhan a Föld mellett.olvass tovább

Bepörgünk?

5837

Nem is olyan régen egy három év körüli gyereknek próbáltuk játékosan elmagyarázni, hogy mi történik naplementekor. Az "Ilyenkor a Nap elmegy aludni..." mondatunkat kerek szemekkel és olyan nézéssel fogadta, hogy hát ezek hülyék, és meg is mondta nekünk, hogyha nem tudnánk ilyenkor a Nap nem aludni megy, hanem csak máshol világít, mert a Föld forog... Na, bummm, még mi lettünk a hülyék, hiszen ezt már egy hároméves is tudja, de azért biztosan van egy csomó dolog, amit nem tudunk erről az otthonunkként szolgáló égitestről, úgyhogy most megosztunk veletek néhány, a chilei földrengés miatt aktuálissá vált érdekességet.

A Föld körülbelül 4,54 milliárd évvel ezelőtt alakult ki, az első egy milliárd év után meg is jelent rajta az élet, ma pedig már több millió faj, köztük az ember lakhelye is. A Földnek várhatóan még 1,5 milliárd éve van hátra, aztán az életed adó Napunk haláltusájába a bolygónk is belepusztul.

A chilei földrengés kapcsán az egész világsajtót bejárta a hír, hogy a Föld forgástengelye 2,7 ezred ívmásodperccel módosult a katasztrófa miatt bekövetkező súlypontváltozásnak köszönhetően, ez pedig kihatott a napok hosszára is, hiszen az 1,26 mikromásodperccel csökkentette. Tehát bánkódhatnak azok, akiknek eddig sem volt elég az a körülbelül huszonnégy óra, hiszen mostantól még kevesebb van, persze csak csillagászati mérések szerint.olvass tovább

Kapcsold le!

5985

Kattints a képekre, és a fények kialszanak!