fény

Izlandi fényorgia

696

Izlandon a fények varázslatosak, nézzétek meg a galériát!

Szennyező világosság

4735

Az egyik dolog, amiért szeretek hazamenni vidékre az a csillagos égbolt. Annak ellenére, hogy  Békéscsaba megyeszékhely, mégis jóval több csillagot látni az égen, mint a fővárosban, ha pedig kiautózunk a pusztába, akkor pedig a Tejútrendszer is a szemünk elé tárulhat. A csillagok hiányát a fényszennyezés okozza, legyinthetnénk, hogy ugyan már, vannak ennél sokkal égetőbb problémái a bolygónak, de ha jobban belegondolunk a közvilágítás és a neonreklámok terjedése súlyos környezeti hatásokat eredményezhetnek. A csillagos ég látványának hiánya mellett más, sokkal súlyosabb következményei is vannak a fényszennyezésnek. A helyzet olyan súlyos, hogy az olasz kormány már 2004-ben javaslatot tett az UNESCO-nak, hogy nyilvánítsák az emberiség örökségének a csillagos eget is.

Egy fényszennyező nagyváros

Mi is a fényszennyezés?

A pontos definíció szerint a fényszennyezés alatt az éjszakai égbolt mesterséges fényforrásokkal történő fölösleges, energiapazarló és környezetkárosító megvilágítását értjük. Ökológiai fényszennyezésről, akkor beszélünk, amikor az élővilág életterei csökkennek a mesterséges fények miatt. Sokáig nem is gondolták az emberek, hogy nemcsak a biológiai és a kémiai anyagok szennyezhetnek, hanem a fény, az elektromágneses sugárzás is.

Az általános  fényszennyezés mellett van még poláros fényszennyezés is, ami alatt a mesterséges poláros fények az arra érzékeny állatfajokra gyakorolt negatív hatásait értjük. A vízi poloskák például a víz felszínéről visszaverődő poláros fény alapján találják meg a tavat, a folyót. Minden vízszintes és nagyon polarizáló nem természetes felület, például az autók szélvédője, a toronyházak üvegfala, a fekete márvány sírhelyek is csapdaként működhetnek. Ezek úgy viselkednek mint a vízfelületek, ezért odavonzzák az erre érzékeny rovarokat, az így lerakott peték kezdettől fogva pusztulásra vannak ítélve, az adott faj száma csökken.olvass tovább

Mi ez? Sólámpa

5482

Karácsonyra jött a szerkesztőségbe egy sólámpa. Mivel maximum két méterről szívja be a káros sugarakat, és célzott volt az ajándék, a főnök használja. Indítványoztuk, hogy tegye középre, hogy mindannyiunk körül elszívja a káros sugarakat, de még mindig csak körülötte lévő sugarakat semlegesíti. Elvileg.

Kicsit utánanéztünk, hogy mi is ez a sólámpa és vajon tényleg javítja a helyiség levegőjét, sőt hegyi vagy tengeri levegő lesz-e körülötte. A tézis szerint a só negatív ionokat bocsát ki magából, és így javít a körülötte lévő levegő minőségén. Mivel a belélegzett levegő nagyban hatással van a közérzetünkre, egészségünkre, ezért nem lehet rossz, ha valami kipucolja azt. A levegő elektromos töltéssel rendelkező részecskékből, úgynevezett ionokból áll, negatív és pozitív töltésű részecskékből. Azt mondják, hogy az elektromos készülékeink - melyek körbevesznek minket - ezeknek a jól kitalált egyensúlyát felborítják. A hozzáértők szerint a sólámpa biofizikai tulajdonságai pozitívan hatnak az emberi közérzetre. Ezek a pozitív tulajdonságok a természetes ionizáción, az elektromágneses rezgésen és a kristályos átlátszó felépítésből eredő fényhullámokon alapszanak.

Én bevallom szkeptikus vagyok, hiszen még közelről sosem próbáltam, de abban biztos vagyok, hogy az ásványon átsejlő kellemes fény, és maga a tudat jó hatással bír az ember pszichéjére. Több hiperaktív kisgyermek higgadtságot mutatott sólámpa-terápiát követően, ami jelentheti jótékony hatását ennek a titokzatos tárgynak. Nyugtató hatása mellett kifejezetten jót tesz a légutaknak, az idegi eredetű fájdalmakat elmulasztja, a magas vérnyomást normalizálja, és a reumát is megszünteti. A keringést is pozitívan befolyásolja, így terápiás célzattal használják vese, idegek gyógyítására, a hormonháztartás működésének normalizálására, sőt még tipikus öregkori tünetekre is.olvass tovább

Egy elfeledett segítő

5495

Egykor beteges gyerekek bizonyára emlékeznek azokra a gyötrelmes, és végeérthetetlennek tűnő tízpercekre, amiket kénytelenek voltak az infralámpa előtt tölteni. Én folyton visszatérő arcüreggyulladásban, mandulagyulladásban, tüdőgyulladásban töltöttem kisgyerekkoromat, így a szanatórium magánya mellett volt szerencsém ehhez is. Mondhatom, tiszta szívemből gyűlöltem, hiszen mi lehet rosszabb egy izgága gyereknek, mint csukott szemmel egy székhez szögezve a lámpa előtt ülni.

Persze már ahogy az lenni szokott, a helyzet mostanra megfordult, és az infralámpa lett a legjobb barátom: a tíz perc kellemes pihenővé vált, a lámpa pedig mostanra nem más, mint a gyógyító, melengető fény forrása. Jól utána is néztem, hogyan nyújt segítő kezet harcban álló immunrendszerünknek.

Mi ez? Infra

Először is jelentsük ki, hogy maga az infravörös sugárzás az emberi szem számára láthatatlan. (A kígyók érzékelik az infravörös fényt.) Hullámhossza nagyobb, mint a látható fény hullámhossza, ám rövidebb mint a mikrohullám. Frekvenciája alacsonyabb a látható fényénél és magasabb a mikrohulláménál. A lényeg, hogy nem látjuk, tehát az infralámpák vörös fénye nem a sugárzásnak köszönhető. Infravörös sugárzást minden test kibocsát magából, még egy jégkocka is - természetesen minél melegebb valami, annál többet. Az infravörös tehát az a fény, amit hő formájában érzékelünk - mondjuk a forró aszfaltból. Ezen az elven működik a múltkoriban emlegetett infrafűtés is. A legmelegebb tárgyak már az ember számára látható fényt is kibocsátanak.olvass tovább