féltékenység

Ragacsos múlt

3401

Mielőtt szerelembe esel valakivel, csak nagyon ritkán teszed mérlegre mindazt, amit még a te időszámításod előtt a bőröndjébe pakolt. Talán a jó dolgokat igen, hisz az alapján választod az illetőt párodul, de a rosszat, egyrészt mivel mindenki igyekszik eltitkolni, másrészt első randin nem feltétlenül vagy kíváncsi a ragadós exekre, semmiképp sem veted latba. Pedig milyen jó is lenne, ha mindenki egy táblával a nyakában rohangálna, hogy: "tessék csak tessék, itt van a voltjaim listája, persze fényképet mellékeltem, csak hogy tudd, milyen kasztba tartozom, emellett közveszélyes munkakerülő vagy javíthatatlan munkamániás vagyok, satöbbi, satöbbi."

more

Nem, ilyenkor csak és kizárólag a színes szemüveg árnyalataiban vagy hajlandó gyönyörködni, tudomást sem véve az esetleges negatív tényezőkről. Visszatérve a fent kifejtettekhez, óhatatlanul bekövetkezik egy kapcsolatban az, amikor a mikrovilág tágulni kezd, és már nem csak ti ketten vagytok. Féltékeny exek, rosszabb esetben féltékeny barátok. Innentől kezdve a kapcsolat már nem csak rajtatok múlik, tökéletesen összepasszolhattok akár, ha a külső tényezőkkel, az ezek által kiváltott problémákkal nem tudsz/tudtok mit kezdeni, akkor bizony le lehet fújni a tűzijátékot.

Ha mégsem akarod kitenni közös kis csónakotokat az élet viharainak, le kell fektetned magadban néhány alapszabályt. Mindenekelőtt a gyilkos őszinteség a legfontosabb.
Hiszek abban, hogy bármilyen problémát az aprócseprő hülyeségektől kezdve mindenféle szakító okig meg lehet oldani őszinteséggel, Gondolom már mindenki kapott mindkét szerepből ízelítőt, szóval tudjuk, hogy a nevető harmadik az őszinteség hiányát fogja kihasználni. 

Sok olyan példát láttam már, amikor nem a háttérben munkálkodó volt-kedvesről volt szó, hanem a népszerű “legyünk barátok” szlogent jelszóvá avanzsáló illetőről. Ha a párod korábbi kapcsolata sokáig tartott, a szakítás után is óhatatlanul megmaradnak eltéphetetlennek tűnő közös szálak, például közös társaság, törzshelyek. És sok ex nem átallja nyíltan kihasználni ezeket a helyzeteket a fentebb említett jelszó tartalommal való megtöltésére. És szeretném hangsúlyozni, itt most nem az oly ritkán előforduló, de akkor mégis jól működő igazi-ex-barátságokról beszélek, amikor két volt lehet egymásnak jelenlegi, hanem a szeretném-visszakapni-de-tagadom-exekről. A saját bőrömön is tapasztaltam, milyen az, amikor egy egész estés 100% romantika és andalgás után a pasim lakásába lépve a volt barátnőjével néztünk farkasszemet, aki, mint később kiderült, felugrott a “hőnszeretett” lakótársakhoz iszogatni egy kicsit.

Meddig egészséges eltűrni az ilyen viselkedést? Mikor kell azt mondanod, hogy állj, ne tovább? Semmiképpen se támadj az exre. Először magadban kell rendet tenned. Ha a saját paráid, önbizalomhiányod vetíted ki a kapcsolatotokra, akkor te fogod megölni az egész dolgot. Van, amikor a féltékenység már nem egészséges, és válóok lehet. Ha túl vagy az önelemzésen, és mindent rendben találtál, akkor a párodba vetett bizalmadat kell megvizsgálnod. Mennyire mély, mennyire feltétel nélküli és végül mennyire adott okot a féltékenykedésre? Ha ez is megvolt, akkor vissza is kanyarodhatunk az őszinteségre. Válaszd ki a megfelelő alkalmat, ülj le vele beszélgetni és elsőként azt tárgyaljátok meg, neki mennyi fér bele, hiszen lehet az ő értékrendje szerint sokkal szorosabb barátság lehetséges ex és ex között, mint a tied szerint. De legfőképpen azt tudom tanácsolni, nekem mindenesetre bejött, hogy mondd el neki, milyen rossz érzéseket kelt benned az, hogy a múltja ilyen sűrűn jön veletek szembe, és bízd rá a cselekvést. Lehet, neki eddig fel sem tűnt, ami téged már régóta annyira zavart.

Végül pedig a még-mindig-szerelmes-exeknek azt tudnám tanácsolni, hiszen én is jártam már hasonló cipőben, tegyünk le a vágy tárgyáról, amennyiben új kapcsolata van, megkímélve magunkat a nevetségességtől, mert ilyen helyzetekben ritkán van nagy visszatérés, próbáljuk elfelejteni, hiszen bőségesen akad még hal a tengerben.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Megérte?

4342

Barátok voltak. Nem a legjobbak, de nagyon jók. Igaz, mindig vonzódtak egymáshoz, de betudták annak, hogy nagyon szeretik egymást és kötődnek egymáshoz, mint barátok. Baráti társaságuk is ugyanaz volt, ezért sokszor buliztak együtt. Szerették egymást, ehhez kétség sem fér, és ha egy kicsit gátlástalanabbak lettek egyre közelebb és közelebb kerültek egymáshoz, de egy ponton mindig megálltak. Az első csók hosszú ideig nem csattant el. Egyikük mindig tudta, hogy az a barátságukba kerülhet.

Így aztán nem tették meg, amíg egy este csúnyán berúgtak. Nem gondoltak a barátságukra, a szépen lassan felépített kölcsönös bizalomra, csak egy őrült éjszakát akartak, így megtették. Az első csókot követte a második, majd a harmadik a Lány végül a Fiúnál aludt. Lekerült a pulcsi, majd a póló, végül a melltartó, de a nadrág maradt. Annyira fontos volt nekik a másik, hogy nem feküdtek le egymással. Másnap reggel jött a józanodás, a kínos csend, majd a csend utáni nevetés. Megbeszélték. Lazán kezelték. Nem bánták meg. A Lánynak idő kellett, hogy feldolgozza, de egy hónap után barátságuk szorosabb volt, mint valaha. Jobban szerették egymást, mint bármikor máskor.

Aztán jött a nyár. A baráti társaság elment együtt nyaralni külföldre. A Lány meg a Fiú már az odafele úton összegabalyodtak. A Lány megijedt, hiszen teljesen józanok voltak, nem volt mire fogni, de végül hagyta a dolgokat megtörténni. Kíváncsi volt, mi lesz. A többieknek nem mondták el. Kettejük titka maradt. Minden este titokban a Lány átment a Fiúhoz aludni. Szorosan összebújva feküdtek. Jókat beszélgettek. De csóknál több nem történt. A Lány féltette a barátságot. Félt attól, hogy megbántják, de még jobban féltette a barátját, hiszen önmagát ismerte. Nem az a fajta aki, könnyen szerelmes lesz, vagy akit nagyon könnyű megbántani. Erősnek hitte magát. Nem akart nagyon belebonyolódni., de valahogy megtörtént. Nem tudott ellenállni? Vagy minden este azzal a szándékkal ment át, hogy ma éjszaka megbeszélik a dolgokat? Nem tudjuk.olvass tovább

Könyörgöm, fogadj vissza!

8078

A nyomtatott sajtó haldoklik, de az újságosbódék még mindig roskadoznak a női magazinoktól. Az internetes tartalomszolgáltatás húzóoldalait is a női oldalak adják, az pedig egyre nyíltabb titok, hogy ezeket bizony jelentős arányban olvassák a férfiak is. Persze, tele vannak közhelyekkel, értelmetlen felmérésekkel, tippekkel és trükkökkel, de azért egy-két releváns információt csak-csak le lehet szűrni belőlük a női lélek (és test, de ez most mindegy) működését illetően. Éppen ezért néha hajlamosak vagyunk abba az illúzióba ringatni magunkat, hogy az internet-hozzáféréssel rendelkező és legalább nagyjából olvasni tudó férfiakat az alapokra talán már nem kell megtanítani.

Soha többé nem követjük el ezt a hibát. Az elmúlt napokban felkerült ugyanis egy rövid, de velős videó a YouTube-ra, amely egy döbbenetesen érzékeny, empatikus férfiember utolsó kísérlete arra, hogy exbarátnője, Megan visszafogadja. "Ez a videó egy kérvény (!) a volt barátnőmnek, hogy kérlek, fogadj vissza (!!!)". Charlie - legalábbis a felhasználónevéből úgy sejtjük, így hívják a srácot - a következő szöveges és vizuális eszközökkel él annak érdekében, hogy a valóban csinos Megan újra vele járjon, és ne azzal, akiért elhagyta őt:

  • közösségi oldalakról letöltött fotók;
  • ezekhez mellékelt szöveges inzertek arról, mennyire hiányzik neki a mosoly, a viháncolás, a tánc és legfőképpen a lány teste;
  • ha a képen a lány jelenlegi barátjával látható, az illető arcának eltüntetése a "bárcsak én lennék itt" felirat kíséretében;
  • illetve az előbbi opcionális változata: a vetélytárs kidekorálása bajusszal, mellkasába döfött késsel és "köcsög" tetoválással, szigorúan a Paint szoftver segítségével;
  • ha a képen maga Charlie is látható (általában a háttérben), a "még mindig szeretlek", illetve "kérlek, nézz rám!" felirat szerepeltetése a feje felett, szövegbuborékban;
  • hangulatteremtő aláfestésként elképesztően rossz r'n'b zene;
  • szemérmetlen zoomolás a másodlagos nemi jellegekre, amennyiben azt a képi elemek (dekoltázs, bikinifelső, comb) ezt megengedik;
  • végső meggyőzésként egy rózsaszín "még mindig szeretlek!" felirat, majd búcsú gyanánt egy elmosódott, elképesztően lúzer kép hősünkről.