fájdalom

Lüktet, hasogat

3163

Sokan már érezzük is, hogy milyen, amint kimondjuk a gyilkos szót: migrén! Jellegzetes fejfájásról van szó, amelynek féloldalas mivolta miatt, a görögök hemicrania névvel illették, az angolban megrim-ként került be, majd a franciák migrain-nek nevezték, mi meg simán migrénnek. Ez a típusú fejfájás rohamokban jelentkezik, van, aki csak életében egyszer tapasztalja meg, van, aki havonta többször is.

Milyen?

Borzasztó erős tünetei vannak ennek a típusú fejfájásnak, éles, lüktető, mozgásra, erős fényre fokozódó, féloldali fejfájás, amit megelőzhetnek az aura tünetek is. Az aura tünetek a következőek lehetnek: látótérbe beúszó, azon végigvonuló villódzó fényjelenségek, növekvő sötét foltok, végtag zsibbadás, fényérzékenység, zajra való erős ingerek. Nagyon ijesztőek a kísérő tünetek is. Én több mint tíz éve tapasztaltam először migrént - jellemzően húsz éves kor körül szokott kialakulni -, arra lettem figyelmes, hogy a látóterem egyik oldalán egy fényes forma kezdett el cikázni, két dimenzióban, ez egy húsz-harminc perc alatt eltűnt, és amelyik oldalon elindult, azzal ellentétes oldalon iszonyú fejfájásom lett. A látótérzavar során hányingerem volt, szédültem. Persze, hogy mikor már másodszor jelentkezett ez a tünetegyüttes és semmivel nem tudtam elmulasztani a fejfáját elmentem orvoshoz. végigmentem mindenféle vizsgálaton, voltam szemészeten, fül-orr-gégészeten, nőgyógyásznál, MR vizsgálaton, CT-n, tényleg mindenhol. Természetesen negatív lett minden eredményem, így abban maradtunk az orvosommal, hogy ezzel fogok együtt élni. Hát köszi. Eleinte még próbálkoztam durva fájdalomcsillapítással, a sima fejfájás csillapítótól elkezdve a vénás fájdalomcsillapító kombóig mindent, de persze semmi nem használt. Eltelt több, mint tíz év, de ma sem tudom megelőzni a rohamot, persze sok kis apró trükk van, ami enyhíteni tudja a fájdalmat, de a kellemetlen látótérzavarral semmit nem tudok még mindig kezdeni. A migrénes fejfájás legalább négy órán keresztül eltart, de van, hogy három napig is szenvedünk tőle. Sokaknál a hányinger tárgyiasult formában is megjelenik, és képtelenek bármilyen tevékenységre. Én már megtanultam vele élni, igyekszem nem tudomást venni róla, amikor jelentkezik, persze vezetés közben, számítógép előtt ez eléggé lehetetlen. Sokaknak segít az elsötétített szobában való csendes pihenő, de bevallom, nekem ez még nem jött be. olvass tovább

Gyötrő hatások

4402

Brit területeken állandó téma, bevett beszélgetés indító, kapcsolatteremtő az időjárás. Az elmúlt hetekben (hónapokban, években?) nálunk is ugyanez a helyzet állt elő, hisz mindennap fáj valakinek a feje, mert vagy jön a hidegfront vagy megy a melegfront. Szinte nincsenek már front nélküli napok, hetek. Régen - persze, ez lehet, hogy csak fiatal korom miatt emlékeszem így - nem volt ennyi front, mintha a gondok mellett ezek is megszaporodtak volna. Egyáltalán, miként lettem hirtelen érzékeny rá?

Mi ez? Front

Egy heti konstans fejfájást követően ki akartam deríteni, hogy mitől is ült rá, a pokol eme kínja. Minden ismerősöm csípőből tüzelte rám: front van!!! Oké, oké, de én nem vagyok érzékeny a frontokra, soha nem éreztem semmilyen különbséget azon kívül, hogy meleg van, hideg van, néha hidegebbnek éreztem, amit más csak hűvösnek vagy fordítva. Ki kell deríteni, hogy mi ez! Utánaolvastam. A definíció, olyannyira homályos volt, hogy mondatrészenként kellett elemeznem, hogy megértsem a lényeget. A lényeg: tgα= (2ω sinφ/g)(Tm(Δv/ΔT)) . Na, jó, mielőtt sikítva rohannátok a Velvetre, elárulom, hogy Meteorológus Mihályon kívül másnak nem kell használnia ezt a képletet, hogy a front mibenlétét megtudja. Hivatalosan: két különböző légtömeget a levegő fizikai tulajdonságaiban éles, ugrásszerű változást mutató zóna, az időjárási frontfelület választja el egymástól. A frontfelületnek a földfelszínnel való metszésvonala az időjárási front. Magyarul a következőképpen hangzik mindez: két különböző hőmérsékletű légtömeg, és az ezt elválasztó határfelület, amelynek mentén vagy felszáll a légáramlat, vagy betör oda az. Amennyiben felszálló, akkor melegfront van, ha betör, akkor hideg. Ezért is van az, hogy a melegfront "lassabb", nagyobb és durvábban hat, míg a hidegfront, jön, lecsap és elmegy. Nyári időszakban inkább a hidegfront jellemző, ami hirtelen, nagy mennyiségű csapadékkal jár, télen pedig a melegfrontot kapjuk, ami csendes, réteges gomolyfelhő képződéssel jár, de általában csapadékmentes. Mivel a hidegfront gyorsabb mint a meleg ezért lehet, hogy az egyik beéri a másikat, és ilyenkor van kettős fronthatás.

A testem

Nem a front, hanem annak átvonulása az, ami hatással van az ember állapotára. Ilyenkor olyan nagymértékű változások hatnak az emberi és állati szervezetre is, amelyekhez mindenképpen alkalmazkodnunk kell, ennek következtében pedig a vegetatív idegrendszer terhelődik és fáj, ingerel, lehúz. Van ugye ez a vegetatív rendszer, ami egyensúlyban van jó esetben, ám ha az kibillen, akkor ezt megteheti szimpatikus irányba - hidegfrontnál -, és paraszimpatikus irányba - melegfrontnál. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy hidegfront alkalmával a vérnyomás és az anyagcsere csökken, míg a melegfrontnál ellenkező reakciók várhatóak a testünkről. Ezért van az, hogy legjellemzőbb fronttünet a fejfájás, hiszen ez a vérnyomás változásánál szinte természetes reakció. Sokan csak nyomást éreznek a fejükben, legszívesebben meglékelnék ilyenkor a kobakjukat. Vannak olyan ismerőseim, én is közéjük tartozom, akik napokkal a front megérkezte előtt gyötrelmes fejfájással küzdenek. Sajnos a gyógyszer csak átmeneti megoldást nyújt, csillapít legfeljebb, de a levertség, a visszahúzódó hangulat, a nyomottság megmarad. Érdekes, hogy hidegfront esetén sokkal több a szülés megindulása, a koraszülés, mint egyébként, melegfrontnál pedig a halálozás növekszik.

Idegfront ellen

Nyilván mint minden nyavalyára, erre is van gyógymód kertben. Sokan esküsznek rá, hogy a rendszeres testmozgással élők sokkal kevésbé frontérzékenyek, mint a lusták. Gyógynövényekből a klasszikus fejfájás-csillapítókat használhatjuk, akár kúraszerűen is. Levendula, cickafark, citromfű - amik hatékonyak lehetnek. Míg a levendulát és a citromfüvet illóolajként használjuk, addig a cickafarkat inkább teaként fogyasztjuk. Természetesen vannak gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban kapható, kifejezetten frontérzékenység elleni cuccok is, antifront bogyók, kapszulák, ampullák, cseppek, gyógyszerfetisiztáknak ezeket javaslom.

Fájdalomcsillapítás gyógyszerek nélkül

4806

A kisebb-nagyobb fájdalmak megnehezítik a mindennapokat. A legegyszerűbb bekapni egy pirulát, de sokan tartanak a mellékhatásoktól. Ilyenkor segíthetnek a gyógynövények és a házi praktikák. A fájdalom jelző funkciót tölt be: felhívja a figyelmünket arra, hogy valami nincs rendben. Leküzdésével csak a tünet múlik el. Ne arra törekedjünk, hogyan iktassuk ki, hanem fejtsük meg az okát!

Hogyan alakul ki?

A fájdalmat receptorok, azaz érzősejtek érzékelik, amelyek elektromos jellé alakított üzenetek formájában a központi idegrendszerbe jutnak; itt feldolgozódnak az információk, és válaszműködés keletkezik.olvass tovább

Csalódás

5128

Tévedni, örülni, meghátrálni, sírni, elfutni, beletörődni... és csalódni emberi dolog. Hozzánk tartozik, képtelenség szabadulni tőle, hiszen a csalódás és a csalódottság érzése olyan mélyen gyökerezik bennünk, hogy lehetetlenség egyetlen határozott mozdulattal kiszakítani magunkból. Pedig olykor mennyire jó lenne!

Ez nem normális!

A csalódást nehéz definiálni, hiszen ahány ember, annyiféle csalódottságot kiváltó esemény lehet. Ha mégis önmarcangolnánk, és bátran belevetnénk magunkat a múlt fájdalmas hullámaiba, megkönnyítjük a dolgunkat, ha végiggondolunk, milyen történések kapcsán sírtunk. Hogy miért egyszerűbb így? A könnyek és a csalódás általában párban, sőt nem ritkán kéz a kézben járnak. Nehéz lehet elhinni, de ezek az események életünk szerencsésebb történetei, jóllehet egytől-egyik negatív élményként tekintünk rájuk. Az igazán mély csalódást nem könnyű kimondani, sokszor egész életünk alatt képtelenek vagyunk megformálni azt a bizonyos mondatot, hiszen úgy érezzük, saját kudarcunk hullana vissza ránk. Ilyenkor csendben hallgatunk, és bátortalanul, önmagunkban pakolgatjuk egymás mellé a szavakat, míg végük kikerekednek a gondolataink: Sajnálom, hogy feladtam az életem a gyerekért vagy a páromért! Persze ez csak egyetlen lehetséges gondolat a sok százból, hiszen csalódottságunkat az egészen apró történetektől egészen a nagy volumenű élethelyzetekig sok minden kiválthatja. Emlékszem, gyerekként borzasztó csalódott voltam, mert nem kaptam meg azt a Barbie babát, aminek földig ért a haja, de hasonlóképp éreztem akkor is, amikor a legjobb barátom szakította el köztünk a szálakat, méghozzá egyik napról a másikra. Hasonló érzések? Igen, csak épp a mélységük különböző, hiszen ma már tudom, hogy az a hülye baba bizonyára ugyanúgy a pincében végezte volna, mint az összes többi, a barátság megszakadását viszont máig nem értem. olvass tovább