európa

Adj király katonát!

5449

Félünk. Félünk még akkor is, ha nem történt meg a baj, mert megtörténhetett volna. Félünk, és közben belemegyünk egy olyan játékba, aminek csak szabályait ismerjük, végső célja azonban nem biztos, hogy kellőképpen világos. December végén egy nigériai férfi sikertelen robbantási kísérletet hajtott végre egy Detroitba tartó repülőgépen - az akciót elszúrta, az utasok semlegesítették. Mint később kiderült, egy olyan nigériai férfiról beszélünk, aki rajta volt az amerikaiak terroristagyanús listáján, akinek saját apja konkrétan figyelmeztette őket, hogy valami bibi van a gyerekkel, tessék odafigyelni. Ez a két információ azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy Umar Farouk Abdul Mutallabb fennakadjon a szuperbiztonságos szűrőhálón. Alaposan elszúrták, ám Obama majd kiosztja a dádákat, mint ahogy a minap már ki is nyilatkoztatta: "Ez elfogadhatatlan, ezt nem tolerálom." Orrára koppint szépen a titkosszolgálatoknak, amik ugyan birtokában voltak a szükséges információknak, mégsem sikerült nekik "összekötni a szálakat".

Ám közben ez az egész hercehurca remek apropót biztosított annak, hogy minden eddiginél szigorúbb biztonsági rendelkezéseket vezessenek be a repülőtereken, s hogy felállítsák - vagy inkább megerősítsék - azon országok listáját, ahonnan nem túl szerencsés megérkezni az Egyesült Államok területére. Ennek értelmében az alábbi országokból érkezők különleges vizsgálatokon eshetnek át, azaz automatikusan potenciális veszélyforrásnak számít mindenki, aki történetesen Kubába, Szíriába, Iránba, Irakba, Libanonba, Líbiába, Jemenbe, Afganisztánba, Pakisztánba, Nigériába, Szudánba vagy Szaúd-Arábiába született.olvass tovább

Európa a magyarok szerint

5491

Katt a nagyobb képért!

Thx, Sinya!

Európa, te gyönyörű!

5882

"Kicsit" utómunkás, de azért lehet szeretni. Lehet szeretni?

Európa víz alatt

6339

Vonul az ár, de ettől még fontos, hogy emlékezzünk, mi történt. A világ legjobb fotós rovata, a Boston Globe Big Picture oldala hatalmas válogatást közöl az európai helyzetről, amiből kiderült: Németország, Franciaország és Lengyelország is nagyon durva állapotokon van túl. Természetesen Magyarország sem maradhatott ki, az itteni történéseket alaposan reprezentálja a válogatás, nem csak mennyiségben: a legjobb árvizes fotókat szerezték meg. Az egyszerre nyomasztó, szomorú és gyönyörű galériáért katt ide!

Csak munka legyen!

6351

Nem lesz munkám – emiatt aggódik az európaiak többsége. Egy most elvégzett kutatás során tizenegy ország polgárait kérdezték meg, mi aggasztja őket a legjobban; a munkanélküliség magasan győzött, nyolc országban tartanak ettől a leginkább. Összességében 43 százalék helyezte ezt a lista első helyére.

Érdekes, hogy ez négy százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor, pedig akkor jóval mélyebben voltunk a válságban. A legnagyobb gáz Spanyolországban van, az ottani lakosság háromnegyede a munka elvesztésétől fél a legjobban. A többi adat nem túl meglepő: Ausztria és Lengyelország hozza az átlagot, Svédország és Belgium lakosságának egyharmada ért egyet azzal, hogy a munkaerőpiaci helyzet a legégetőbb kérdés, az Egyesült Királyságban tizenhat százalékos az arány, és természetesen Hollandia a legnyugodtabb: nyolc százalék gondolja így.

A második helyen az árak szerepelnek és a vásárlóerő alakulása, vagyis az, hogy adott értékért mennyi és milyen árut, szolgáltatást szerez meg a lakosság – nagyjából ez mutatja meg, hogy egy adott terület gazdag-e vagy szegény. Oroszországban rettegnek az infláció miatt (van is némi negatív tapasztalatuk e téren), de Franciaországban és Németországban is a népesség negyede nyugtalan az árak alakulása miatt. A spanyolokat ez a munkanélküliséggel ellentétben nem foglalkoztatja (két százalék), ahogy a briteket és a hollandokat sem (három-három százalék). Érdekes viszont, hogy a listán a tavaly második helyről a harmadik helyre esett a gazdaság helyzetével kapcsolatos aggodalom, pedig állítólag jön a válság újabb hulláma. Tavaly volt a legsúlyosabb helyzet: az előző évi öt százalékról 29-re emelkedett azok aránya Európában, akik a gazdaság megroggyanásától tartottak a leginkább. Jelenleg ez 16 százalék, de a spanyolok és a németek 30 százalék körüli értéket hoznak.olvass tovább